Kaip pėstininkai pavirsta karaliais

Bausti negalima pasigailėti. Kur dėti kablelį? Nelygu, ko nori. O jeigu nežinai? Tuomet geriausia vieną dieną brūkštelėti jį vienur, kitą – kitur.

Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

Jun 4, 2015, 12:07 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 12:20 PM

Būtent taip ir elgiasi kadenciją galutinai baigiantis generalinis prokuroras D.Valys, kai tik prireikia imtis veiksmų dėl jo paties numylėtinių.

Kad Šiaulių apygardos prokuratūros vadovas A.Povilaitis nusižengė, aišku ir aklam. Kai vestuvių puotos įkarštyje buvo apvogtas jaunikis – Seimo nario E.Žakario sūnus Lukas, pareigūnas ne tik puolė ieškoti kaltininkų, bet ir uoliai atsiskaitinėjo politikui apie savo veiksmus.

Jo kolegos buvo apstulbę: prokuroras ramiai dėsto Seimo nariui ir jo sūneliui, ką sakė liudytojai, duoda paklausyti įrašytų pokalbių, aiškina, kieno pokalbių telefonu bus klausomasi.

Tokio elgesio priblokšti ir pasijutę pažeminti prokurorai ėmė kelti vėją, kuris atpūtė iki Generalinės prokuratūros. Tačiau čia netikėtai nurimo: Etikos komisija nepanoro išklausyti A.Povilaičio kolegų, kurie veržėsi atvykti į posėdį. Užteko šio garbingo veikėjo garbės žodžio, kad jis tyras kaip žibuoklė.

Tyras tai tyras. Sustabdytas konkursas dėl Šiaulių apygardos vyriausiojo prokuroro posto po teigiamų Etikos komisijos išvadų kaipmat atnaujinamas ir nugalėtoju paskelbiamas politikams padlaižiavęs A.Povilaitis.

Ir štai čia sudrebėjo generalinio prokuroro D.Valio ranka. Atsibudęs vieną rytą jis nusprendė savo numylėtinį paskirti viso labo viešąjį interesą ginančiu prokuroru. Šioje tarnyboje tai prilygsta nebent pėstininkui. Kaip kitaip su prasižengusiu elgtis.

Tačiau pasikeitė mėnulio fazė, stojo pilnatis, ir D.Valys kablelį nusprendė dėti kitur: pažemintas A.Povilaitis jau kitą dieną buvo paskirtas laikinai pareigas einančiu Šiaulių apygardos prokuratūros vadovu.

Bet kodėl tik laikinai? Juk būtų užtekę vieno D.Valio parašo, ir konkursą laimėjęs numylėtinis ramiai galėjo būti paskirtas nuolatiniu vadovu. O gal D.Valys taip atkakliai laiko šį postą, nes dar turi vilties savo favoritą A.Povilaitį prastumti iki generalinio prokuroro arba bent jau pavaduotojo?

Prokuratūra – ne šachmatų lenta. Čia pėstininkas labai staigiai gali tapti karaliumi – užtenka tik vyriausiojo didmeistrio parašo. Tik ar tas didmeistris vėl neapsigalvos, kai pilnatį pakeis delčia?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?