Po globėjiška iškaba – sekso orgijos be stabdžių

Vyresni berniukai seksualiai išnaudojo mažesnius, du vaikinai miegamajame prievartavo naujokę, vienai pastojusiai nepilnametei atliktas abortas, o iš kitos paimtas kūdikis. Tokią skaudžią patirtį atskleidė buvę globos namų auklėtiniai.

Buvusi mados pasaulio atstovė G.Bėkštienė, pradėjusi dirbti „Užuovėjoje“, jautėsi sukrėsta skaudžių likimų.<br>V.Balkūno nuotr.
Buvusi mados pasaulio atstovė G.Bėkštienė, pradėjusi dirbti „Užuovėjoje“, jautėsi sukrėsta skaudžių likimų.<br>V.Balkūno nuotr.
Vaikų globos namų miegamuosiuose padaryti įrašai šokiravo ir daug mačiusius kriminalinės policijos pareigūnus.<br>V.Balkūno nuotr.
Vaikų globos namų miegamuosiuose padaryti įrašai šokiravo ir daug mačiusius kriminalinės policijos pareigūnus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Laima Lavaste („Lietuvos rytas“)

Jun 6, 2015, 7:15 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 12:14 AM

Vaikų globos įstaigose kilę skandalai, kai jų auklėtines seksualiai išnaudojo suaugę vyrai, supurtė sustabarėjusią sistemą. Tačiau vis dar vengiama kalbėti, kas vyksta tokių įstaigų miegamuosiuose ir kaip ten vieni kitus žaloja patys nepilnamečiai.

Apie globos namuose gyvenančių nepilnamečių intymų gyvenimą, nebaudžiamą seksualinę prievartą ir pastojusias paaugles užsimenama tik puse lūpų.

Iš politikų tribūnų skamba daug raginimų keisti vaikų globos tvarką, tačiau kol tai įvyks, daugybė sužalotų globotinių sulauks pilnametystės ir su skaudžia patirtimi išeis į savarankišką gyvenimą.

„Lietuvos rytui“ pavyko gauti šokiruojančią slapto nepilnamečių sekimo ataskaitą.

Apie savo seksualinę patirtį prabilo ir buvęs globos namų auklėtinis, taip pat anksti seksą išbandžiusios ir pastojusios merginos.

Slapti įrašai šokiruoja

Vienoje mūsų šalies globos įstaigoje policija slapta sekė nepilnamečius. Pareigūnų surašyto protokolo turinys šokiruotų ir apie 50 pilkų atspalvių rašančius autorius (erotinė trilogija ir filmas „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ sukėlė daug diskusijų ir aistrų. – Red.).

Kriminalistai slaptai sumontuota klausymosi įranga tris mėnesius įrašinėjo, kas vyksta vienoje nepilnamečių grupėje.

„Kažkas pasiūlo eiti p..t ant čiužinio, nes pas jį „stajakas“. Girdisi stenėjimas. Kažkuris pasiūlo mergaitėms jas „išp..t“, jos nesutinka. Apžiūrinėja moters lyties organų nuotraukas, masturbuojasi. Kalbasi, kad mažiaus šūdas raudonas, kraujuoja, nes jam kišo į skylę.

Kieme radę paukštelį parsineša, kiša varpą į jo gerklę, paukštis įkanda. Nuėję miegoti aptarinėja penius, matuojasi. Pasakoja, kad p.so vieną paną, kad jam nebestovėjo, o ši norėjo dar ir dar. Žiūri telefone pornoscenas, girdisi juokas, nuogų kūnų pliaukšėjimas. Galimai santykiauja“, – rašoma slaptoje ataskaitoje.

Santykiavimas – nebaudžiamas

Užfiksavus, ką nepilnamečiai išdarinėja globos namų kambariuose, nebuvo imtasi jokių priemonių. Tai patvirtino ir Kauno rajono komisariato kriminalinės policijos vyriausioji tyrėja Audronė Gecevičienė.

„Tyrimo metu norėta nustatyti, ar tie vaikai nebuvo seksualiai išnaudoti kituose globos namuose, kur anksčiau gyveno. Tai, ką mes išgirdome, šokiravo.

Tyrime dalyvavusi psichologė teigė, kad daugelyje globos namų nepilnamečiai elgiasi panašiai. Bet prokuroras tyrimo dėl nepilnamečių lytinių santykių nepradėjo, nes nebuvo nusikaltimo subjekto.

Baudžiamojo kodekso 50 straipsnis teigia: „Lytinis santykiavimas ar kitoks lytinės aistros tenkinimas abipusiu sutikimu, jei tai darantiems asmenims yra suėję 14 metų, nėra nusikaltimas“, – paaiškino tyrėja.

Tad nepilnamečiai neatsako už savo veiksmus, dėl kurių pastoja, pavyzdžiui, keturiolikmetės. Jie į gyvenimą išeina turėdami patirties seksualiai išnaudoti silpnesnius. Globos namuose augančių paauglių gyvenime viešpatauja nebaudžiama seksualinė laisvė.

Ką nutyli darbuotojai?

Nuvykusi į globos namus, kur buvo atliktas slaptas tyrimas, „Lietuvos ryto“ žurnalistė paklausė direktorės, ar ji žinojo, kokia lytine savišvieta užsiima nepilnamečiai.

Direktorė tik žinojo, kad kriminalistai buvo įrengę klausymosi įrangą. Bet protokolo turinio ji neskaitė.

„Naktį šeimynose lieka po budėtoją. Jokių meilės istorijų pas mus nėra – berniukai ir mergaitės gyvena lyg broliai ir seserys. Jie viską vieni apie kitus žino ir vieni kitiems neįdomūs. Nepilnamečių nėščiųjų taip pat neturėjome“, – tvirtino direktorė.

Tačiau sužinojusi, kad nepilnamečių žaidimai miegamuosiuose tikrai nėra broliški ir seseriški, direktorė atrodė priblokšta.

Negi nepilnamečių tarpusavio seksualinės pratybos yra paslaptis globos namų darbuotojams? O gal nieko nematyti jiems ramiau?

Dar 2008 metais tuometės vaiko teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės atliktas tyrimas atskleidė, kad iš visų globos namuose seksualinę prievartą patyrusių vaikų beveik pusę išnaudojo kiti nepilnamečiai.

Apie 300 darbuotojų prisipažino tai žinoję, bet niekam nepranešę – esą tiems vaikams būtų buvę dar blogiau.

Kas gali būti dar blogiau?

Nuo mažens mušė ir žagino

Staseliui – 22-eji. Jis elgetauja sostinės Pilies gatvėje. Išsikalbėjome prisėdę ant Vilnios kranto.

Jis buvo atimtas iš alkoholikų tėvų, augo kūdikių, vėliau – vaikų globos namuose. Kai suėjo aštuoniolika, buvo išleistas į gyvenimą, tą pačią dieną sumuštas prie stoties, neteko dokumentų ir pinigų. Vienas valkata priėmė gyventi į garažą. Už tai jis turįs kasdien valkatai parnešti po 5 eurus.

Šiomis dienomis Staselis pakylėtas: „Atrodo, padariau benamei Oncei vaiką, – pasigyrė, bet tuoj suabejojo. – Jai 50 metų, gal to vaiko ir nebus.“

Paklaustas apie intymią patirtį, Staselis muistėsi, bet pagaliau prakalbo.

„Čiulpiau gal jau nuo 10 metų. Ai, nieko čia tokio, taip visi mažesni vaikai vyresniems vaiknamyje daro. Jie liepdavo mums, kad ir kaimo diedams pačiulptume, gaudavome iš jų cigarečių ir alaus. Kai nesutikdavau čiulpti, gaudavau į šikną.

Auklėtojoms nesakiau, jos ir taip žinojo. O su panomis aš neprasidėdavau, joms „krūtesnių“ reikėjo. Niekas jų neskriaudė, pačios lipdavo. Mat labai „krūta“, jei simpatiją turėdavo, didžiuodavosi.

Dabar taip pat reikia su šeimininku miegoti, bet pripratau – tai geriau nei muštų ar gatvėje reikėtų šalti“, – nusispjovė pro išmuštą priekinį dantį Staselis.

Nuvežė daryti aborto

Staselis klysta – ne visoms mergaitėms patinka, kai jas globos namuose verčia santykiauti.

Vykti pas Svetlaną vaiko teisių specialistai žurnalistei nepatarė: „Ji nekalbės, nors galėtų daug papasakoti.“

Bet žurnalistė vis tiek pasuko duobėtu keliu į nuošalų kaimą.

Ji stabtelėjo prie parduotuvės, kur keli jaunuoliai keikėsi rusiškai, bet šnekėjosi lenkiškai ir lietuviškai.

„Svetka kur gyvena? Čia ta k..va, kur su pilvu? – pasitikslino ir pamojo tolyn. – Ana ten, su savo „babce“ gyvena“, – parodė ir paleido naują seriją keiksmažodžių.

Svetlana kieme skuto bulves. Aplink skurdu, bet švaru. Ji tikrai su pilvu. Bus jau koks 8 mėnuo.

Svetlana ilgai tylėjo. Prakalbo tik įtikinta, kad nuslėpsiu jos vardą ir kaimą, nefotografuosiu ir nerodysiu per televiziją.

Jai 18 metų, laukiasi jau trečią kartą.

Svetlana pastojo būdama trylikos – tada buvo apgyvendinta globos namuose, kai jos girtuokliai tėvai sudegė su visu namu.

Kas yra vaiko tėvas? Patylėjusi ji tik gūžtelėjo pečiais. Naktį į kambarį, kuriame miegojo naujokė, atėjo du vaikinai iš gretimo miegamojo. Kitos mergaitės užsitempė antklodes ir tylėjo. Tylėjo ir ji. Manė, kad taip čia reikia. Be to, jau žinojo, ką tai reiškia, – tėvas jau buvo daręs tą patį.

Kitą rytą būriu einant į mokyklą visi jau tyčiojosi iš jos – „Svetka visiems duos“. Tą patį vakarą prausykloje dar vienas pabandė. Ji spyrė, bet gavo atgal. Atėjo auklėtoja, išskyrė besimušančius, tačiau nieko neklausinėjo.

Kad tapo nėščia, Svetlana suprato tik po trijų mėnesių, kai ėmė storėti.

„Kur kūdikis?“ – paklausiau dairydamasi 4-mečio.

„Nėra. Mane sutvarkė, nuvežė padaryti aborto, aš sutikau. O ką turėjau daryti?“ – klausė ji.

Po metų – vėl nėščia, nes bernai neatstojo. Šį kartą jau gimdė, nes kai globos namų auklėtojos pastebėjo, vaisiui buvo jau 5 mėnesiai.

Svetlana pagimdė ir pasirašė sutikimą, kad vaikas gyventų kūdikių namuose. Nenorėjo jo, meilės nejautė. Vaiko nelankė ir nepasiėmė, kai prieš metus išėjo iš globos namų pas savo „babcę“.

Bet kūdikio, kurio dabar laukiasi, jau neatiduos, augins pati. Jo tėvas dabar Anglijoje dirba, susituoks, kai grįš. Tada išvyks visi trys.

„Ir būsite laimingi?“ – paklausiau. „Taip“, – tyliai atsakė Svetlana ir tėkštelėjo paskutinę nuskustą bulvę į kibirą.

Paliktos su meilės vaisiumi

Svetlana – viena iš 500 nepilnamečių motinų, kasmet užregistruojamų Lietuvoje. Dauguma jų lieka vienišos, išduotos, smerkiamos. O jų penkių minučių meilės vaisiai – nelaukti ir neretai niekam nereikalingi, atėję į pasaulį vargti.

Nėščios nepilnametės iš globos įstaigų ar socialinės rizikos šeimų siunčiamos į Vilniuje įkurtus motinos ir vaiko namus „Užuovėja“, kur žurnalistai nėra laukiami. Čia jos su kūdikiais gyvena iki 18 ar 21 metų.

Šiuo metu čia gyvena 9 mamos ir 9 kūdikiai. Tilptų 30 jaunų motinų, bet savivaldybėms per brangu už jų išlaikymą mokėti kas mėnesį po 600 eurų.

„Užuovėjos“ tarpduryje pasitiko pramogų ir madų pasaulyje dar neseniai žibėjusi Gytė Bėkštienė: „Troškau naudingesnės veiklos.“

Lydėdama žurnalistę po erdvius, suremontuotus namus, direktorė šyptelėjo išgirdusi nuostabą, kad 9 nepilnametėms mamoms visą parą padeda 30 darbuotojų. Kol mamos mokosi, ruošia pamokas, vaikus prižiūri auklės. Virėjos verda maistą atskirai kūdikiams ir mamoms.

Kai pradėjo čia dirbti, G.Bėkštienė grįžusi namo ilgai tik žiūrėdavo į vieną tašką. Ją sukrėtė suniokoti paauglių gyvenimai.

„Nėščios merginos čia atvyksta sutrikusios, išduotos ir paliktos. Po širdimi jos nešioja neplanuotą gyvybę, tačiau dažnai nieko nemoka. Jos dar pačios yra vaikai.

Dauguma turėjo svajonę sutikti princą ant balto žirgo, bet niekas joms nepaaiškino, kad princų reta“, – liūdnokai šyptelėjo Gytė.

Merginos nepasakoja apie kūdikių tėvus, nenori jų susirasti, neprašo nustatyti tėvystės, nors negaus alimentų ir pašalpų. Jos nori uždaryti duris į buvusį gyvenimą ir jį pamiršti. Arba kategoriškai nukirsti: užauginsiu kūdikį ir viena!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.