VMI nesismulkina – krato aukštų politikų kišenes

Mokesčių prievaizdai užsimojo įrodyti, kad į jų tinklus gali patekti ne tik mailius – ėmė domėtis kelių aukštas pareigas einančių valdančiosios daugumos politikų galimu neteisėtu praturtėjimu.

D.Bradausko vadovaujamą Mokesčių inspekciją sudomino politikų sandoriai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Bradausko vadovaujamą Mokesčių inspekciją sudomino politikų sandoriai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Bradausko vadovaujamą Mokesčių inspekciją sudomino politikų sandoriai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Bradausko vadovaujamą Mokesčių inspekciją sudomino politikų sandoriai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kuo pasibaigs mokesčių inspektorių patikrinimas „tvarkiečių“ elitui priklausantiems parlamentarams R.Žemaitaičiui (nuotr. kairėje) ir K.Komskiui?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kuo pasibaigs mokesčių inspektorių patikrinimas „tvarkiečių“ elitui priklausantiems parlamentarams R.Žemaitaičiui (nuotr. kairėje) ir K.Komskiui?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Vytautas Bruveris, Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jun 9, 2015, 6:49 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 3:34 PM

Į Valstybinės mokesčių inspekcijos tinklus pateko valdančiajai partijai „Tvarka ir teisingumas“ priklausantys Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis ir Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

Pastarasis vos netapo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovu, kai iš šio posto dėl galimo interesų konflikto buvo priverstas pasitraukti socialdemokratas Bronius Bradauskas, jo sūnui Dainorui Bradauskui tapus Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovu.

R.Žemaitaitis dėl savo įsigyto turto ir pajamų atitikties turėjo aiškintis prieš kelias dienas, o K.Komskis į inspekcija kviečiamas šią savaitę.

Seimo vicepirmininkas „Lietuvos rytui“ pirmadienį nepaneigė, kad mokesčių inspektoriai iš jo reikalavo dokumentais pagrįsti visus savo stambius pirkinius.

„Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, naujosios savo vadovybės padrąsinti mokesčių prievaizdai kitą savaitę planuoja pradėti mokestinį tyrimą ir dėl Darbo partijos garbės pirmininko Viktoro Uspaskicho.

Milijonieriui teks įrodinėti, ar mokesčius valstybei jis sumokėjo nuo visų gautų pajamų.

Pavardžių neatskleidžia

Valstybinės mokesčių inspekcijos komunikacijos vadovas Darius Buta vakar patvirtino, kad šiuo metu atliekami mokestiniai tyrimai dviejų Seimo narių atžvilgiu.

Tačiau inspekcijos atstovas teigė dėl asmens duomenų apsaugos negalįs atskleisti šių politikų pavardžių, bet patvirtino, kad artimiausiu metu, gal jau kitą savaitę, Vilniaus mokesčių inspekcija pradės mokestinį tyrimą ir dėl vieno Europos Parlamento nario.

Anot valdininko, pastaruoju metu ir daugiau Seimo narių turėjo aiškintis tam tikrus neatitikimus tarp jų turto ir pajamų.

D.Buta pabrėžė, kad atliekami mokestiniai tyrimai yra gerokai rimčiau nei gana įprastas deklaracijų tikslinimas: „Jei tokio tyrimo metu mokesčių mokėtojas įrodo, kad jo gautos pajamos uždirbtos sąžiningai, tyrimas yra nutraukiamas.

Priešingu atveju po patikrinimo, kurio metu ir surinkta medžiaga, įtarus galimą neteisėtą praturtėjimą, gali būti perduota ikiteisminio tyrimo institucijai.“

Galimos įvairios rizikos

Inspekcijos atstovas sakė, kad tai – ne pirmas atvejis, kai Seimo nario atžvilgiu atliekami mokestiniai tyrimai. Tiesa, anksčiau nė vienas į akiratį patekęs politikas nebuvo įtarinėjamas galimu neteisėtu praturtėjimu.

„Bet ir šiuo atveju negalėčiau patvirtinti, kad Seimo nariai yra įtariami galimu neteisėtu praturtėjimu“, – pridūrė D.Buta.

Mokestiniai tyrimai gali būti pradedami dėl įvairių galimų rizikų, pavyzdžiui, dėl neregistruotos veiklos, nedeklaruotų sandorių, gautų pajamų apmokestinimo teisėtumo ar kitų dalykų.

Šio tyrimo metu mokesčių mokėtojai dar irgi turi teisę patikslinti savo pateiktus duomenis apie gautas pajamas bei jų kilmę, sumokėti mokesčius ir taip išvengti baudos ar net ikiteisminio tyrimo.

Gandus leidžia saviškiai?

Mokesčių inspekcijos taikiklyje atsidūrę politikai bent kol kas dėjosi ramūs.

Antai su „Lietuvos rytu“ kalbėjęs R.Žemaitaitis tvirtino, esą net nevyksta jokio tyrimo: „Tikrai. Tik visokios kalbos čia girdėti, jau maždaug išsiaiškinom, iš kur jos eina. Iš mūsų frakcijos, taip sakykim.“

Vis dėlto „tvarkietis“ pripažino, kad turto ir pajamų deklaraciją jam teko papildyti: „Prieš vienus rinkimus buvo deklaruota viena, vėliau, kai eini į kitus, deklaruoji jau kita. Tai Seimas davė išrašą apie darbo užmokestį, ir tiek.“

Paprašė atsinešti popierius

Bet K.Komskis „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad Mokesčių inspekcija domisi jo pajamomis ir visais per pastaruosius penkerius metus atliktais sandoriais: „Taip, vyksta patikrinimas.

Kiek suprantu, nieko ten ypatingo – tiesiog inspektoriai paprašė pagrįsti dokumentais visus veiksmus, kuriuos deklaravau.“

Anot „tvarkiečio“, jam skambinusį inspekcijos darbuotoją, kurį politikas vadino ne šiaip eiliniu specialistu, o dideliu viršininku, domino viskas – automobilio įsigijimas, namo pardavimas ir visi kiti sandoriai.

„Tai viską ir susirinkau. Dar nebuvau nuėjęs, eisiu trečiadienį“, – neslėpė K.Komskis.

Seimo vicepirmininkas užsiminė, kad į mokesčių inspektorių akiratį pateko ne jis vienas, ir daugiau parlamentarų: „Kaip suprantu, gali būti apie dvidešimt ar panašiai.

Kai kurie jau buvo ten nuėję.

Jau gana seniai tai vyksta.“

Irgi pasiruošęs sėsti

Seimo vicepirmininkas nepanoro vertinti inspektorių veiksmų: „Nenorėčiau kokių nors sąmokslo teorijų piešti.“

Užtat tas teorijas išdėstė „tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis.

Politikas iš pradžių tvirtino nieko nežinąs apie bendražygiams kilusius rūpesčius, bet vėliau vis dėlto prisipažino kai ką „viena ausimi“ girdėjęs.

Tačiau P.Gražulis nesistebėjo, kad mokesčių inspektoriai pasirinko pastaruoju metu teisėsaugos purtomos partijos „Tvarka ir teisingumas“ narius.

„Dabar, kai Darbo partijai pradėjo vadovauti prezidentei Daliai Grybauskaitei artimas Valentinas Mazuronis, valdančiojoje koalicijoje liko tik viena nesisteminė partija – mūsiškė. Todėl ją visi ir puola.

Kalbama, kad turi pasodinti mus visus, visą frakciją. Mat dabar valdžioje negali būti nesisteminių partijų ir turi būti tik viena tiesa.

Tie, kurie turi kitą nuomonę, bus pasodinti. Atrodo, kad tai dabar ir vyksta.

Juk prie kiekvieno galima prikibti – vaikščiojant žeme vis tiek batai apdulka.

Be to, žinome daug pavyzdžių, kai iš musės galima nesunkiai išpūsti dramblį.

Aš irgi tam pasiruošęs. Sėdėjau sovietmečiu, ko gero, teks pasėdėti ir dabar,“ – dėstė „tvarkietis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.