Darius Valys pervargo – atostogaus net 8 mėnesius

Po svaiginamo šuolio į karjeros aukštumas – ne mažiau įspūdingas krytis. Tokių staigių permainų patiria buvęs generalinis prokuroras Darius Valys, kuris po ilgų atostogų grįžęs į darbą kilnos popierius.

Svarstoma, kodėl buvusiam vadovui patikėtas darbas, kuriam nereikia prokuroro kvalifikacijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Svarstoma, kodėl buvusiam vadovui patikėtas darbas, kuriam nereikia prokuroro kvalifikacijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Generalinio prokuroro pareigas laikinai einantis D.Raulušaitis (kairėje) davė darbo buvusiam vadovui D.Valiui, bet šis tarnyboje pasirodys dar negreit.<br>R.Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.
Generalinio prokuroro pareigas laikinai einantis D.Raulušaitis (kairėje) davė darbo buvusiam vadovui D.Valiui, bet šis tarnyboje pasirodys dar negreit.<br>R.Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jun 17, 2015, 8:55 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 12:28 AM

Generalinės prokuratūros vadovo pareigas laikinai einantis Darius Raulušaitis antradienį pasirašė įsakymą, kuriuo buvusį savo viršininką D.Valį paskyrė į naujas pareigas.

Kadenciją baigęs generalinis prokuroras po atostogų sugrįš į Generalinę prokuratūrą, tačiau jo darbo kabinetas bus nebe aštuntajame pastato aukšte, o bent trimis aukštais žemiau.

Negana to, apie būsimą D.Valio darbą prokuratūroje jau sklando pašaipos – jis dirbs slaptą archyvaro darbą, su kuriuo galėtų susidoroti ir techninis darbuotojas.

Nors D.Valys paskirtas prokuroru Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente, realiai jis esą atliks sekretorės darbą – registruos į Generalinę prokuratūrą atkeliaujančius įvairius slaptus dokumentus.

Užduotis skirs vėliau?

Generalinėje prokuratūroje svarstoma, kodėl buvusiam vadovui patikėtas darbas, kuriam nereikia prokuroro kvalifikacijos.

Bet D.Raulušaitis „Lietuvos rytui“ aiškino neturėjęs kitokio pasirinkimo: „Įstatymas numato, kad buvęs generalinis prokuroras gali būti paskirtas į bet kokias laisvas pareigas. Tokių pareigų buvo ir šiame, ir kituose departamentuose.

D.Valys pasirinko būtent šias pareigas ir neliko, ko daugiau svarstyti, – kitų išeičių ar veikimo galimybių šiuo atveju nebuvo.

Tačiau šis darbas nėra sekretorės, o prokuroro, nes viena jo funkcijų – kontroliuoti kriminalinės žvalgybos subjektus, rengti teikimus, juos sankcionuoti.“

Tiesa, prokuratūros laikinasis vadovas dar abejojo, ar ši veikla bus patikėta būtent D.Valiui: „Tai turės nuspręsti Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovybė. Tikiuosi, tai padarys šiuo metu atostogaujantis šio departamento vadovas Irmantas Mikelionis.“

Darbavosi be jokio poilsio?

Kadenciją baigęs generalinis prokuroras irgi ilgam išėjo atostogų.

D.Raulušaitis „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad jos truks net aštuonis mėnesius, nes esą per visą kadenciją D.Valys visiškai neatostogavo.

Anot laikinojo prokuratūros vadovo, prokurorai atostogauti eina pagal sudarytą grafiką, o D.Valys, būdamas institucijos vadovas, pats sprendė, kada jam eiti poilsiauti ir ar iš viso eiti: „Matyt, tarnyba buvo įtempta ir nebuvo galimybių.“

Beje, D.Valys pernai buvo priverstas ilsėtis kone visą vasarą – kol prokurorai iš naujo aiškinosi jo karjeros Vilniuje pradžioje sukeltos avarijos aplinkybes, generalinis prokuroras gegužę buvo nušalintas nuo pareigų.

Šaknis įleido Vilniuje

Per tą laiką, kol buvo nušalintas nuo pareigų, D.Valys sostinėje susirado ir iš buvusio parlamentaro Vaidoto Bacevičiaus maždaug už 900 tūkst. litų (260 tūkst. eurų) įsigijo namą Balsiuose.

Todėl baigdamas kadenciją pareigūnas pareiškė niekur iš Vilniaus kraustytis neketinantis, tuo paneigdamas gandus apie darbą užsienyje.

Neabejojama, kad ir Vilniuje buvusiam generaliniam prokurorui greičiausiai neteks ypač vargti. Mat Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovas I.Mikelionis yra laikomas D.Valio globotiniu.

Kai buvo paskelbtas konkursas eiti šio departamento vyriausiojo prokuroro pareigas, jame dalyvavęs I.Mikelionis buvo tik trečias, tačiau D.Valio sprendimu būtent jis buvo paskirtas į šias pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.