Švedai nepateikė įkalčių: paleido lietuvę I. Bilevičienę

Antradienį baigėsi 34 m. lietuvės Irinos Bilevičienės suėmimo terminas. Prieš savaitę teismo posėdyje prokurorai įvardijo, kad I.Bilevičienė galėjo prisidėti prie 17-metės Lisos Holms nužudymo jį slėpdama. 

Prieš savaitę suimta I.Bilevičienė paleista į laisvę.
Prieš savaitę suimta I.Bilevičienė paleista į laisvę.
Švedijos pareigūnai tiria L.Holms nužudymą.
Švedijos pareigūnai tiria L.Holms nužudymą.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 23, 2015, 2:26 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 5:32 PM

Tyrėjai per savaitę ieškojo svaresnių įkalčių, kurie patvirtintų, kad lietuvė gali būti susijusi su L.Holms žmogžudyste, tačiau nerado – antradienį nebuvo pratęstas jos suėmimo terminas. 

Prokuroras Larsas-Goranas Wennerholmas paskelbė, kad buvo priimtas nutarimas paleisti moterį, pranešė švedų portalas „expressen.se“.

„Ji buvo įtariama gynusi nusikaltėlius ir šią savaitę buvo sulaikyta, taigi jai pareikšti įtarimai nėra pakankami, kad ji būtų laikoma sulaikyta. Bet įtarimai vis dar išlieka tokie patys“, – sakė prokuroras.

Praėjusią savaitę prokuroras nurodė moterį suimti įtariant, kad ji gina įtariamuosius. Lietuvės advokatas Peteris Falckas „expressen.se“ teigė, kad nutarimas nepratęsti suėmimo jo nenustebino.

„Manau, kad tai – teisingas sprendimas. Ji visą laiką neigė savo kaltę prisidėjus prie kokio nors nusikaltimo ir įrodymai prieš ją buvo silpni. Tai buvo aišku jau tada, kai teismas nusprendė, kad ji buvo galimai įtariama“, – sakė advokatas. 

P.Falckas teigė, kad kalėjime praleistas laikas moteriai buvo sunkus: „Ji jautėsi blogai dėl jai pareikštų kaltinimų, kurie moters teigimu, buvo visiškai neteisingi. Ji žino, kad tai sukėlė didelį visuomenės susidomėjimą ne tik jos šalyje“.

I.Bilevičienės sutuoktinis Nerijus ir jo brolis Aivaras Bilevičius yra dar suimti. Prokurorai lietuvius įtaria švedės nužudymu.

Nėra kaltės įrodymų

Broliai Bilevičiai teismo skirtą suėmimą apskundė. N.Bilevičiaus advokatė Inger Rönnbäck apeliaciniame skunde rašė, kad nėra jokių kaltės įrodymų.

„Tai, kad jis gyvena ten ir taip pat ją pažinojo, negali būti aiškus kaltės įrodymas“, – skunde rašė advokatė.

Ji taip pat mano, kad jos klientas ir kitas suimtasis įtariami tik todėl, kad yra iš Lietuvos. Esą tai, kad jis ir jo šeima nėra švedai, gali turėti didelę reikšmę byloje.

I.Rönnbäck pabrėžė, kad didelis žiniasklaidos susidomėjimas L.Holms dingimu galėjo paveikti liudininkus. Be to, nors gynybos reikalaujama laikytis nuostatos neskubėti viešinti informacijos, bet policija ir prokurorai kalbasi su žurnalistais, nurodė „aftonbladet.se“.

35-erių lietuvio apeliacinis skundas buvo atmestas. Dėl kito brolio apeliacijos išvada dar nežinoma.

Tačiau tyrimui vadovaujantis prokuroras Larsas-Göranas Wennerholmas dienraščiui „Aftonbladet“ teigė, kad įrodymų prieš brolius santrauka yra 6 puslapių. 

Broliai izoliuoti

„Expressen.se“ nurodė, kad broliai, įtariami nužudymu, sėdi izoliuoti 23 valandas per parą. Jie negali žiūrėti televizijos, klausytis radijo, skaityti naujausios spaudos, turėti kompiuterio ar apskritai kontaktuoti su išoriniu pasauliu. Jiems taikomas griežčiausias apribojimas.

Brolių rytas prasideda 8 val., o jau 20 val. personalas sako „Labanakt“. Lietuviams net uždrausta matytis su kitais kaliniais mankštos kambaryje ar pasivaikščiojimų kiemelyje.

Advokatė I.Rönnbäck sakė, kad jos ginamasis 35 m. N.Bilevičius vienutėje skaito knygas. Švedų žiniasklaida atkreipė dėmesį, kad paprastai įtariamieji pasodinami kur kas patogesnėse kalėjimo kamerose, kur yra televizija, galimybė sportuoti ir susitikti su kitais įkalintaisiais. Tačiau broliams sudarytos prastesnės sąlygos.

Broliai buvo dramatiškai suimti prie savo namų birželio 12 dieną, o po keleto valandų patvirtinta, kad rastas merginos kūnas.

Kaltinimai privalo būti pateikti per dvi savaites, kitaip suėmimą reikės persvarstyti, tad broliai gali būti paleisti.

Policija tyrė ir versiją, kad Lisos dingimas gali būti susijęs su jos tėčio darbu Švedijos ginkluotose pajėgose. Šią versiją kėlė dienraštis „Göteborgs-Posten“. 

Pajėgų grupės, kuriai priklauso merginos tėtis, nariai apmokyti veikti rizikingose situacijose. Taigi, kaip teigia šaltiniai, tokios grupės nariams patikimos ypatingos ir įslaptintos užduotys. Net jeigu šios grupės nariams kyla pavojus, to negalima komentuoti viešai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.