Generolas prasmuko, bet spragą bandoma užlopyti

Valstybės paslapčių negalima patikėti tiems, kuriuos pačius gaubia paslaptys. Tuo įsitikinęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, kuris po FNTT vadovo manevrų siūlo keisti įstatymus.

K.Jucevičius gali būti paskutinis pareigūnas, kuriam dirbti su slapta informacija buvo leista po to, kai jis atsisakė tikrintis melo detektoriumi.
K.Jucevičius gali būti paskutinis pareigūnas, kuriam dirbti su slapta informacija buvo leista po to, kai jis atsisakė tikrintis melo detektoriumi.
S.Skvernelis siūlo Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą papildyti naujomis nuostatomis.
S.Skvernelis siūlo Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą papildyti naujomis nuostatomis.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

2015-06-25 07:15, atnaujinta 2017-10-29 13:00

Tikrintis melo detektoriumi atvykęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Kęstutis Jucevičius išvydo kontrolinius klausimus ir paspruko.

Tačiau ir toks akibrokštas nesutrukdė generolui atgauti leidimo dirbti su slapta informacija ir išsaugoti savo posto.

Pusę metų K.Jucevičiaus veiklą tikrinę Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybės saugumo departamento, Generalinės prokuratūros ir Valstybinės mokesčių inspekcijos pareigūnai nustatė, kad jis gali toliau dirbti.

Siūlo keisti įstatymą

„Mes privalome laikytis įstatymo raidės, tačiau man, kaip ministrui, klausimų tikrai lieka“, – tai išgirdęs pripažino vidaus reikalų ministras S.Skvernelis.

Ministrui abejonių sukėlęs K.Jucevičius gali būti paskutinis pareigūnas, kuriam su slapta informacija leista dirbti po to, kai jis atsisakė tikrintis melo detektoriumi.

S.Skvernelis siūlo Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą papildyti naujomis nuostatomis, kad pagrįstų abejonių dėl patikimumo sukėlusiems asmenims nebūtų išduodamas leidimas dirbti su slapta informacija.

Tikrintis bus privaloma?

Į šį sąrašą patektų pareigūnai, dėl kurių savybių, kitos veiklos ar ryšių yra kilę abejonių.

„Asmens lojalumo ir patikimumo vertinimas turi būti grindžiamas besąlygišku valstybės pasitikėjimu.

Manau, jog tik tada ir tik tokiems žmonėms gali būti suteikiamas leidimas. Tikrai ne visiems, kurie to siekia, taip pat ne tiems, kurių patikimumas balansuoja ant ribos“, – sakė S.Skvernelis.

Ministras siūlo, kad leidimo dirbti su įslaptinta informacija nereikėtų suteikti ir asmeniui, kuris nepagrįstai atsisakė būti ištirtas melo detektoriumi arba tyrimo juo išvada yra neigiama.

Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo pakeitimus S.Skvernelis pateikė Krašto apsaugos ministerijai, kuri šiuo metu svarsto šio įstatymo naujos redakcijos projektą.

Generolą išgąsdino klausimai

Tikrintis poligrafu ar ne, K.Jucevičius svarstė kelis mėnesius.

Gegužės pradžioje jis buvo nuvykęs į policijos Kriminalistinių tyrimų centrą ir žadėjo atlikti šią procedūrą.

Tačiau išvydęs klausimus apie galimą korupciją generolas apsisuko ir dingo.

Nors klausimai buvo konkretūs, susiję su Vidaus reikalų ministerijos iniciatyva atliekamu tyrimu, K.Jucevičius pareiškė, kad į visa tai jis jau yra atsakęs ikiteisminio tyrimo metu.

Praėjusiais metais prokurorai K.Jucevičių buvo apklausę kaip specialųjį liudytoją.

Pareigūnas atsikratė įtarimų

Tada buvo kilę įtarimų, kad 2013 metų gruodį FNTT vadovas galėjo reikalauti pinigų iš turtingiausiu Lietuvos advokatu laikyto Juzefo Kozubovskio.

Tuo metu FNTT tyrė bylą dėl neteisėto J.Kozubovskio praturtėjimo, kuri neseniai pradėta nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teisme.

Specialiuoju liudytoju laikytas FNTT vadovas staiga tapo nukentėjusiuoju.

Atsakymą Vidaus reikalų ministerijai pateikusi prokuratūra nurodė, kad tyrimas dėl K.Jucevičiaus buvo nutrauktas reabilitavimo pagrindais – nustatyta, kad nusikaltimas nebuvo įvykdytas.

Žodį tarė ir teismas

* Prieš pat grąžinant leidimą K.Jucevičiui dirbti su slapta informacija, Konstitucinis teismas (KT) paskelbė nutarimą, kuriame nurodė, kas gali lemti valstybės nepasitikėjimą asmeniu, pretenduojančiu dirbti su valstybės paslaptį sudarančia informacija.

* Pasak KT, valstybės nepasitikėjimą gali lemti paties asmens veikla, jo padaryti teisės pažeidimai, taip pat to asmens savybės, ryšiai, kitos svarbios aplinkybės.

* Su valstybės paslaptimis gali būti leidžiama susipažinti tik tokiam asmeniui, kurio veikla, savybės ir ryšiai negali duoti pagrindo nuogąstauti, kad, jam sužinojus valstybės paslaptį, kils grėsmė ar bus padaryta žalos valstybės suverenitetui, teritorijos vientisumui, konstitucinei santvarkai, gynybinei galiai, kitiems itin svarbiems valstybės interesams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.