Skandalas policijoje – viršininkas grasino išžaginti pavaldinius

Kauno policiją krečia dar neregėtas skandalas. Centro policijos komisariato pareigūnai siekia, kad tarnyboje neliktų jų viršininko. Komisaras Raimondas Abugelis stebisi tokiu pavaldinių akibrokštu.  

Centro policijos komisariato vadovui R.Abugeliui – bėdos dėl palaido liežuvio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Centro policijos komisariato vadovui R.Abugeliui – bėdos dėl palaido liežuvio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jul 7, 2015, 1:29 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 2:10 PM

Pasak policininkų, komisaras viešai žeminęs darbuotojus, susirinkimų metu vartodavęs slaviškus necenzūrinius žodžius, keikęs pavaldinius.

„Išpi...“, „išdu... su minkštu, kad nepajausit malonumo“, „skystakiaušis“, „minkštabyb...“, – šie žodžiai esą skambėjo ne pigiausiame stoties rajono alubaryje, bet Kauno Centro policijos komisariate. Svaidymusi nešvankiomis frazėmis ir grasinimais išžaginti kaltinamas komisariato vadovas R.Abugelis.

Policijos departamento Imuniteto valdybos tyrėjai gavę sistemingo žeminimo neapsikentusių policininkų skundą atskleidė daug šokiruojančių detalių. Už netinkamą elgesį R.Abugeliui buvo skirta drausminė nuobauda – papeikimas.

Komisariato vadovas neneigia nemandagiai kalbėjęs su pavaldiniais. Tačiau tikina keiksmais atsakęs į pačių pareigūnų vartotą nenormatyvinę leksiką. R.Abugelis guodžiasi – kai kurių kolektyvo narių nemalonę užsitraukęs vien dėl to, jog pradėjęs vadovauti komisariatui norėjo jame įvesti tvarką. Esą prieš jį sukilo tinginiauti pamėgę, netinkamai savo pareigas atlikę pareigūnai.

Kreipėsi pagalbos

Lrytas.lt redakciją neseniai pasiekė Centro policijos komisariato pareigūnų skundas. Pavardžių nepanorę minėti policininkai piktinasi, kad juos keikęs, viešai žeminęs ir poveikį daręs komisaras R.Abugelis toliau dirba policijoje.

„Buvome įsitikinę, jog dėl Centro policijos komisariato viršininko R.Abugelio veiksmų yra atliekamas ikiteisminis tyrimas. Tačiau neseniai sužinojome, kad toks tyrimas nėra atliekamas ir net nebuvo pradėtas“, – rašoma Generalinei prokuratūrai, policijos generaliniam komisarui Linui Pernavui, žiniasklaidai bei Seimo kontrolieriui adresuotame rašte.

Pareigūnai pripažįsta esantys nusivylę chamiškai besielgusio viršininko protegavimu. Nors R.Abugelio veiksmus ištyrę Policijos departamento Imuniteto valdybos pareigūnai juose įžvelgė tik etikos pažeidimų, nepraustaburnio pavaldiniai jam žeria ir daugiau kaltinimų. Tai viešas policijos pareigūnų įžeidinėjimas ir piktnaudžiavimas tarnyba.

„Būdami teisininkais suvokiame, jeigu tokią nusikalstamą veiką būtų padaręs bet kuris kitas Lietuvos pilietis, jis būtų nubaustas pagal baudžiamuosius įstatymus griežčiausia bausme. O tai padaręs vadovaujančias pareigas užimantis policijos pareigūnas – dirba toliau“, – piktinasi Kauno policininkai.

Policininkai bijo susidorojimo

Raštus į Generalinę prokuratūrą, policijos generalinį komisarą ir Seimo kontrolierių atsiuntę pareigūnai piktinasi, esą komisaras kerštauja jo elgesiu neapsikentusiems ir pasiskųsti išdrįsusiems pavaldiniams.

„Pasibaigus tarnybiniam patikrinimui viršininkas vėl primygtinai vertė vyresniąją tyrėją J.P. rašyti tarnybinį pranešimą vyresniosios tyrėjos A.G. atžvilgiu, kuri buvo viena pagrindinių liudininkų atliekant tarnybinį patikrinimą, norėdamas jai pakenkti. Centro policijos komisariato vadovas R.Abugelis nuolat kartoja, kad yra teisus, o pareigūnai – neišmanėliai“, – naujus kaltinimus papeikimo sulaukusiam, tačiau postą išsaugojusiam viršininkui žeria Kauno policininkai.

Teisybės ieškantys pareigūnai laiško nepasirašė. Portalas lrytas.lt kalbėjosi su  R.Abugelio pavaldiniais. Šie patvirtino, jog atmosfera kolektyve nėra pati geriausia bei primygtinai prašė neminėti jų pavardžių.

„Šio pareiškimo nepasirašome, kadangi įvertinus tyrimo eigą ir esamą situaciją, bijome dėl galimo poveikio konkretiems pareigūnams. Tikimės, jog ginant viešąjį interesą atliksite išsamų tyrimą ir tokie nusikalstami veiksmai nebesikartos nei šiuo konkrečiu atveju, nei kada nors ateityje“, – generaliniam policijos komisarui L.Pernavui, Seimo kontrolieriui ir generaliniam prokurorui rašo Kauno Centro policijos komisariato pareigūnai.

Policininkams – avižų kibiras

Lrytas.lt pavyko gauti vidinį policijos dokumentą, liudijantį kas vyko dėjosi Centro policijos komisariate, kai jam vadovauti ėmė R.Abugelis.

Sprendžiant iš Imuniteto valdybos atlikto tyrimo, komisaras R.Abugelis darbe tiesiog siautėjo – nesirinkdamas žodžių viešai keikė jam kuo nors neįtikusius pavaldinius, grasino prieš juo panaudoti seksualinę prievartą, žemino policininkus.

„Girdint kitiems darbuotojams viešai iškeikė viešosios policijos skyriaus viršininką R.Z.“, „bendrų susirinkimų metu kuriuose dalyvaudavo skyrių viršininkai, nuovadų vadovai ir budėtojai, iškeikė necenzūriniais žodžiais tyrėją D.K. už tai, kad ji principingai išnagrinėjo administracinės teisės pažeidimo bylą“, „nuovados viršininką P.V. vadino „minkštabyb....“, kitais necenzūriniais žodžiais“, – rašoma tyrimo išvadose.

Tyrimo medžiaga leidžia manyti, jog komisarui R.Abugeliui nesvetimos seksualinio santykiavimo temos. Teigiama, kad nešvankybes komisariato viršininkas laidė bendraudamas su pavaldiniais ir jiems grasindamas.

„Kalbėdamas bendromis veiklos temomis nevengė vartoti žodžių „bl...“, „išdul.... su minkštu, kad nepajusit malonumo“, „išpi....“. Nuovados viršininką vadino „mažvaikiu“ ir „nieko nesuprantančiu“, o skyriaus viršininką – „skystakiaušiu“ – teigiama policijos dokumente.

Regis nesantaika su darbuotojais ir jų žeminimas prasidėjo pirmosiomis R.Abugelio vadovavimo Centro policijos komisariatui dienomis.

Tyrimo medžiagoje teigiama, kad 2014 metų vasarį prisistatydamas kolektyvui naujasis vadovas pasakė, kad į jį pareigūnai nesikreiptų dėl didelio darbo krūvio. Vėliau nuolatos kartojo pabrėždavo „jei persidirbsite, tai atnešiu jums kibirą avižų, kaip arkliams, paėsit ir toliau dirbsit“.

Turėjo tik gerų tikslų

R.Abugelio veiksmuose tyrėjai įžvelgė ne tik etikos pažeidimus, bet ir neteisėto poveikio darymą bylą tyrusiai pavaldinei.

Aiškinantis kaip viename didžiųjų prekybos centrų nepilnamečiai sugebėjo įsigyti alkoholio, komisaras teigė, jog įmonė dėl to nekalta. Jis taip pat viešai kritikavo policijos pareigūnę, kad ši nuėjo pas prekybos centro darbuotojus kaip pas pažeidėjus, o ne kaip pas partnerius.

Nepateisinamais vadinami R.Abugelio veiksmai, kai jis viešai apkaltino kitą pareigūnę „sugadinus tyrimo medžiagą“ bei pareiškė, jog ši yra korumpuota. Išgirdusi kaltinimus korupcija, ilgametė policijos darbuotoja nebegalėjo daugiau būti viršininko kabinete, iš jo išbėgo ir apsiverkė.

Imuniteto valdybos pareigūnai konstatavo, kad 27 metus policijoje dirbantis R.Abugelis – geras pareigūnas, tačiau turi problemų bendraujant su žmonėmis.

„Jis gali būti impulsyvus, ne visada suvaldantis savo emocijas. Trūksta tolerantiškumo bendraujant su pavaldžiais pareigūnais“, – teigiama tyrimo išvadose.

Nepatiko reiklus vadovas

Šiuo metu atostogaujantis komisaras R.Abugelis neneigė sulaukęs tarnybinės nuobaudos – papeikimo.

„Nuobaudos neskundžiau, o šioje istorijoje – labai daug šmeižto. Tiesiog nutariau nesibylinėti su darbdaviu. Man inkriminuojamas poveikis pareigūnams – visiška nesąmonė. O kolektyve išties buvo pykčių, arogancijos, nesiskaitymo, pačių žmonių keiksmų“, – kalbėjo R.Abugelis.

Centro policijos komisariato vadovas sakė sulaukęs kai kurių pavaldinių priešpriešos, nes norėjo įvesti tvarką įstaigoje.

„Labai jiems nepatiko, kai aš norėjau viską sutvarkyti. Tada prasidėjo visa ši kampanija. Žmonėms, kurie nenorėjo dirbti buvo nepriimtinas mano vadovavimo stilius. Aš netoleruoju vilkinimų, drausmės pažeidimų, turiu savo nuomonę, noriu padėti žmonėms, kurie kreipiasi į policiją. Pyktis kilo, kai pasakiau, jog komisariate neliks kyšininkų ir niekas pareigūnų su antrankiais neišvedinės. Nuo to viskas ir prasidėjo“, – kalbėjo R.Abugelis.

Daugybę kartų skatintas pareigūnas neneigė esantis reiklus vadovas, didelį dėmesį skiriantis pavaldiniams. Tai galėjo nepatikti dėl aplaidaus darbo priekaištų sulaukusiems darbuotojams, į pastabas jie atsakė anoniminiu skundu.

Komisaras neneigė bendraudamas su pavaldiniais naudojęs keiksmažodžius vyriškoje kompanijoje.

„Jeigu man sako eik tu ten, tai aš atsakau – eik tu pats ten. Žmonės patys keikėsi, čia ne mergelių vienuolynas. Darbuotojai keikėsi, taip viskas ir gavosi“, – sakė R.Abugelis.

Komisaras pripažino – pavaldinių raštas su prašymu inicijuoti ikiteisminį tyrimą dėl galimo neteisėto poveikio ir policininkų įžeidinėjimo jam tikra staigmena. R.Abugelis minėjo pareikštus kaltinimus pasirengęs atremti teisiniais argumentais.

Komisaro bausti nėra už ką

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas pripažino – ši garbės policijai nedaranti istorija jam puikiai žinoma.

Jis taip pat susipažinęs ir su Centro policijos komisariato pareigūnų raštu, kuriame prašoma jų viršininkui iškelti baudžiamąją bylą.

D.Žukauskas minėjo, jog reaguoti į šį raštą nėra teisinių galimybių. Visų pirma – jis anoniminis, todėl reikėtų kritiškai vertinti jame išsakytus teiginius. Apskrities policijos vadovas užsiminė, jog šis raštas – vidinių intrigų komisariate rezultatas.

„Norint pradėti ikiteisminį tyrimą dėl pareigūno įžeidimo, būtinas nukentėjusio asmens pareiškimas. Šiuo atveju nėra nei vieno pareiškimo, todėl net ir labai norėdami tyrimo pradėti negalime“, – sakė D.Žukauskas.

Nors pavaldiniai R.Abugelį kaltina ir galimu piktnaudžiavimu, ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas, nes Imuniteto valdybos pareigūnai komisaro veiksmuose neįžvelgė šio nusikaltimo požymių. Savo išvadose jie pasiūlė už neetišką elgesį su darbuotojais R.Abugeliui skirti tik tarnybinę nuobaudą, kas ir buvo padaryta. Viršininkas jau nesikeikia

Tai, jog problemų dėl R.Abugelio elgesio jo pavaldiniai iš tiesų turėjo patvirtino ir Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė.

„Gaila, kad tokie faktai išlenda į viešumą. Garbės policijai tai nedaro. Komisariate buvo susidariusi kritinė situacija, teko dalyvauti ją sprendžiant. Šiai dienai ji pasikeitusi, pats vadovas ieškojo sprendimų. Mes nuolatos akylai stebime kas vyksta šiame policijos komisariate“, – sakė policininkų profesinės sąjungos vadovė.

R.Katinienė minėjo, jog R.Abugelio elgesys su pavaldiniais – ne pats blogiausias atvejis šalies policijos įstaigose.

„Yra vadovų, kurie kultūringai kalbėdami dar ne taip šantažuoja bei terorizuoja pavaldinius. Tai kur kas blogesnis variantas. Šioje situacijoje manau viską lėmė R.Abugelio emocijų proveržis. Su juo buvo kalbėta, žmogus suvokė turintis du pasirinkimus – keičiasi ir lieka pareigose arba tolimesnė jo karjera – nulemta. Dabartis rodo, kad komisariato vadovas jau pasikeitė“, – minėjo R.Katinienė.

Tai, jog problemos nebeliko sakė ir Kauno apskrities policijos vadovas D.Žukauskas. Anot jo atmosfera Centro policijos komisariate normalizavosi, viršininkas įspėtas apie netinkamą bendravimą su pavaldiniais ir klaidų nekartoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.