Ministras Š. Birutis numojo ranka į premjerą ir nesusigūžė

Arba ministro postas, arba partijos bendražygio galva. Toks pasirinkimas gali užgriūti Kultūros ministerijos vadovą Šarūną Birutį, be premjero Algirdo Butkevičiaus žinios viceministru paskyrusį buvusį Švenčionių rajono merą Vytautą Vigelį.

Labdaros akcijose dalyvaujantis Š.Birutis ir kitur sėja gėrį – aukštu postu pamalonino savo partijos bendražygį.<br>V.Balkūno nuotr.
Labdaros akcijose dalyvaujantis Š.Birutis ir kitur sėja gėrį – aukštu postu pamalonino savo partijos bendražygį.<br>V.Balkūno nuotr.
V.Mazuronis: „Premjero ir ministro pokalbis apie V.Vigelį įvyko kiek vėliau, nei derėjo.“<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Mazuronis: „Premjero ir ministro pokalbis apie V.Vigelį įvyko kiek vėliau, nei derėjo.“<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jul 9, 2015, 6:58 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 6:39 AM

Darbo partijos sprendimas į viceministro postą pasodinti spalvinga praeitimi garsėjantį buvusį Švenčionių merą 55 metų V.Vigelį sunervino atostogauti besirengusį ir į kalnus pasiryžusį kopti A.Butkevičių.

Mat ministras Š.Birutis nesivargino suderinti prieštaringai vertinamo partijos bendražygio kandidatūros su premjeru.

„Lietuvos ryto“ šaltinių Vyriausybėje teigimu, koalicijos partnerių akibrokštas A.Butkevičių gerokai supykdė, todėl grįžęs iš atostogų premjeras ketina spausti ministrą atšaukti sprendimą dėl V.Vigelio.

Seka J.Neverovičiumi?

Valdžios viršūnėse dėl viceministro kilusi trintis panaši į pernykštę situaciją, kuri baigėsi triukšmingu Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pasitraukimu iš valdančiosios koalicijos. Tokį žingsnį ši partija žengė, kai premjeras pareikalavo, kad iš energetikos ministro posto trauktųsi Jaroslavas Neverovičius, nesutikęs vykdyti reikalavimo neskirti viceministre Renatos Cytackos.

Ši veikėja ilgai spyriojosi nesutikdama trauktis iš posto, kai kilus vadinamajam juodojo sąrašo skandalui valdantieji nusprendė iš pareigų atleisti visus viceministrus.

Ministras J.Neverovičius ir jį delegavusi partija tuomet nepaisė valdančiųjų partijų politinėje taryboje priimto sprendimo visų viceministrų kandidatūras derinti su Vyriausybės galva.

Dėjosi nieko nežinojęs

Valdančiųjų sprendimas dėl viceministrų kandidatūrų derinimo su premjeru galioja ir dabar. Apie jį A.Butkevičius koalicijos partneriams priminė ir išgirdęs apie V.Vigelio paskyrimą.

Bet buvusį merą viceministru paskyręs Ignalinos-Švenčionių rinkimų apygardoje į Seimą išrinktas Š.Birutis dėjosi nieko nežinojęs apie tokį valdančiosios koalicijos viršūnių susitarimą.

Kultūros ministras „Lietuvos rytui“ teigė įsivaizdavęs, kad iki šiol galioja kitokia viceministrų skyrimo tvarka: „Apie tokią tvarką, kad reikia su premjeru derinti kandidatūras, nebuvau girdėjęs. Niekada to daryti nereikėjo.“

Bet „darbietis“ pripažino, kad tokia praktika, kai su premjeru tariamasi dėl pasirinktų viceministrų kandidatūrų, galbūt yra priimtina: „Tačiau ji turėtų būti aiškiai kur nors aprašyta ar nustatyta, kad visiems viskas būtų aišku. Dabar tai nėra įteisinta, ir ką skirti viceministru sprendžia ministras, o ne premjeras.“

Kliūčių neskirti nebuvo

Š.Birutis neatskleidė, ar dėl V.Vigelio paskyrimo jam vėliau teko aiškintis premjerui, bet tikino negirdėjęs kokių nors neigiamų A.Butkevičiaus atsiliepimų apie naująjį viceministrą, praeityje įsivėlusį į ne vieną skandalą.

Paklaustas, kokia tikimybė, kad premjeras būtų palaiminęs V.Vigelį, jeigu ši kandidatūra būtų derinama su Vyriausybės galva, kultūros ministras neįžvelgė didelės grėsmės: „Sunku pasakyti. Bet visada turi būti kažkokia formali priežastis jo neskirti, negalima vadovautis vien emocijomis.“

Vis dėlto Š.Birutis neatmetė, kad po premjero atostogų gali būti grįžta prie V.Vigelio: „Jei bus nurodytos kažkokios priežastys, kodėl jis negali eiti šių pareigų, be abejo, į tai bus atsižvelgta ir priimti tam tikri sprendimai.“

Teko aiškintis V.Mazuroniui

Naujasis Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis „Lietuvos rytui“ irgi aiškino, kad jokių teisinių priežasčių neskirti V.Vigelio viceministru nebuvo.

Tačiau, skirtingai nei ministras, V.Mazuronis nevaidino nieko negirdėjęs apie valdančiųjų susitarimą viceministrų kandidatūras derinti su premjeru.

Darbo partijos lyderis pripažino, kad tokio derinimo nebuvo: „Kiek žinau, taip atsitiko dėl techninių nesklandumų. Premjero ir ministro pokalbis apie V.Vigelį įvyko kiek vėliau, nei derėjo.

Mat ministras iš pradžių buvo Paryžiuje, o grįžęs iš komandiruotės iš karto išėjo atostogų.

Aišku, kad premjeras turėjo ne iš žiniasklaidos sužinoti apie tokį sprendimą. Bet apie tai jau kalbėjau susitikęs su premjeru ir mes radome sprendimo būdus.“

Paklaustas, kokia yra tikimybė, kad V.Vigelis gali neilgai džiaugtis postu, V.Mazuronis nebuvo linkęs atvirauti: „Mes sutarėme, kad šiuo atveju įvykęs nesusipratimas daugiau neturėtų pasikartoti. Nes manau, kad politinės tarybos sprendimas, nors ir nėra įteisintas, vis dėlto teisingas ir tos komunikacijos galėjo būti daugiau.

Jeigu po atostogų A.Butkevičius vis dar matys reikalą grįžti prie šio klausimo, sėsime ir kalbėsime. Bet partija ir ministras mano, kad V.Vigelis gali būti viceministras. Ar tą patį mano ir premjeras, aš jo neklausiau.“

Neblaivus siautėjo Varšuvoje

Tiek V.Mazuronis, tiek Š.Birutis įsitikinę, kad visuomenei žinomos V.Vigelio praeities nuodėmės negali būti kliūtis užimti viceministro postą.

Daugelį metų Švenčionių rajoną valdęs, bet šiemet vykusiuose tiesioginiuose mero rinkimuose pralaimėjęs V.Vigelis bene labiausiai išgarsėjo, kai prieš trejus metus Varšuvoje buvo išlaipintas iš lėktuvo.

Tuometis meras ir du jo palydovai turėjo skristi į Paryžiuje vykusią parodą, tačiau vyrų iš Lietuvos elgesys sukėlė įtarimų.

V.Vigelis iš pradžių kurį laiką neigė, kad apskritai ketino skristi į Paryžių, tačiau vėliau aiškino kelionę į Prancūzijos sostinę esą buvo priverstas nutraukti pablogėjus sutuoktinės sveikatai: „Mano žmona atsigulė į ligoninę, tad pas ją išskubėjau nedelsdamas, iš Varšuvos.“

Bet Lenkijos skrydžių kompanijos LOT atstovai paneigė mero versiją – oficialiai pranešė, kad keleiviai iš Lietuvos buvo išlaipinti įgulos vadovo sprendimu siekiant išvengti galimų incidentų ir grėsmės skrydžio saugai: „Šie keleiviai prie išvykimo vartų atvyko neblaivūs, drumstė viešąją tvarką ir nevykdė teisėtų oro bendrovės personalo nurodymų.“

Paklydimų būta ne vieno

Švenčionių politikų išvyka domėjosi ne tik Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Ji įžvelgė interesų konfliktą, mat už atostogų metu vykusią V.Vigelio kelionę mokėjo savivaldybės įmonė.

Prokurorai buvo pradėję tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo. Buvo įtariama, kad V.Vigelio kelionė į Paryžių iš pradžių galėjo būti įforminta kaip komandiruotė.

Etikos sargai anksčiau taip pat yra nustatę, kad V.Vigelis supainiojo viešuosius ir privačius interesus tuomet, kai nenusišalino balsuodamas dėl sprendimo, susijusio su žmonos pareigomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.