EK neturi priekaištų Lietuvai dėl rusiškos televizijos stabdymo

Europos Komisija (EK) pareiškė,

Lietuvos radijo ir televizijos komisija Švedijoje registruotos „RTR Planetos“ retransliacijas buvo uždraudusi nuo balandžio 13 iki liepos 13 dienos.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Lietuvos radijo ir televizijos komisija Švedijoje registruotos „RTR Planetos“ retransliacijas buvo uždraudusi nuo balandžio 13 iki liepos 13 dienos.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 14, 2015, 10:32 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 7:57 AM

„Lietuva pakankamai svariai įrodė, kad (...) buvo padaryti akivaizdaus, rimto ir sunkaus pobūdžio draudimo kurstyti neapykantą pažeidimai“, – rašoma EK sprendime.

Rašte pažymima, kad „priemonės, kurių ėmėsi Lietuva, nėra diskriminuojančios ir yra proporcingos“, siekiant užtikrinti, kad žiniasklaidoje nebūtų kurstoma neapykanta.

Tokį sprendimą liepos 10 dieną paskelbė už skaitmeninę ekonomiką atsakingas Vokietijos eurokomisaras Guentheris Oettingeris.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija Švedijoje registruotos „RTR Planetos“ retransliacijas buvo uždraudusi nuo balandžio 13 iki liepos 13 dienos. Anot komisijos, televizija savo laidose kurstė karą ir neapykantą bei pakartotinai pažeidė Visuomenės informavimo įstatymą.

Komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas BNS antradienį sakė, kad tokio pobūdžio sprendimą EK priėmė pirmą kartą, todėl suformuotas svarbus precedentas.

„Teismuose dėl tokių sprendimų jausimės labai drąsiai, kadangi priimdami sprendimą padarėme precedentą. Dabar išaiškinta, kad jis priimtas teisingai, laikantis visų procedūrų“, – BNS sakė E.Vaitekūnas.

Europos Komisijos atstovas patvirtino, kad iki šiol tokių precedentų nebuvo.

„Europos Komisija sprendimą priėmė liepos 10 dieną. Iki šiol Europos Komisijos praktikoje nebuvo precedentų, kai būtų pritaikyta audiovizualinės žiniasklaidos direktyvos paslaugų 3 straipsnio 2 dalies procedūra dėl neapykantos“, – BNS informavo Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje atstovas spaudai Giedrius Sudikas.

Anksčiau Lietuva yra apribojusi rusiškų televizijų „Ren TV Baltic“, „NTV Mir Lithuania“ ir Pirmojo Baltijos kanalo transliacijas, laikinai drausdama jose transliuoti ne Europos Sąjungoje pagamintas laidas.

Pasak E.Vaitekūno, dauguma iš šių sprendimų apskųsti teismui. Daugiausia skundų šiuo metu yra pateikęs Didžiojoje Britanijoje registruotas koncernas „BMA“, valdantis „Ren TV Baltic“ ir „NTV Mir Lithuania“.

Televizijos kanalų draudimo kritikai teigia, kad su Rusijos propaganda negalima kovoti draudimais ar cenzūra, o daugiau dėmesio skirti informacijos kiekio ir kokybės didinimui. Prieš kanalų draudimą yra pasisakiusi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos atstovė žiniasklaidai Dunja Mijatovič.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.