R. Šimašius: „Šiąnakt miegojau visiškai ramiai“

Dėl ketvirtadienį įsiplieskusios ugnies tarp Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus ir žurnalisto Edmundo Jakilaičio, meras teigė nesijaudinantis. Pasak R.Šimašiaus, E.Jakilaičio paviešinti savivaldybės laiškai jam kelia nerimą tik dėl saugumo spragų Vilniaus savivaldybėje, o tokį ėjimą jis apskritai vertinantis labiau kaip provokacinį nei žurnalistinį žingsnį.

Dėl ketvirtadienį įsiplieskusios ugnies tarp Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus ir žurnalisto Edmundo Jakilaičio, meras teigė nesijaudinantis.<br>D.Umbraso nuotr.
Dėl ketvirtadienį įsiplieskusios ugnies tarp Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus ir žurnalisto Edmundo Jakilaičio, meras teigė nesijaudinantis.<br>D.Umbraso nuotr.
Dėl ketvirtadienį įsiplieskusios ugnies tarp Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus ir žurnalisto Edmundo Jakilaičio, meras teigė nesijaudinantis.<br>D.Umbraso nuotr.
Dėl ketvirtadienį įsiplieskusios ugnies tarp Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus ir žurnalisto Edmundo Jakilaičio, meras teigė nesijaudinantis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Liucija Lenkauskaitė, BNS

Jul 16, 2015, 12:55 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 9:53 PM

„Aišku, nemalonus jausmas yra, kai darbiniai asmeniniai laiškai yra ištraukiami ir paviešinami. Toks jausmas yra, kad kažkas bandė apipilti pamazgų kibiru. Rezultatas išėjo toks toks, kad žmogus bebandydamas, pats tiktai apsipylė“, – ketvirtadienio rytą ramiai kalbėjo meras.

Meras teigia, kad jam džiugu tai, kad iš paviešintų laiškų aišku, jog jo darbai nesiskiria nuo minčių: „Tai, ką visada šnekėjau, tą ir dariau. Dėl kažkokio skandalo esu visiškai ramus. Šiąnakt miegojau visiškai ramiai. Tikrai žinau, kad nebus galima ištraukti nieko ir parodyti to, kad sukompromituotų arba ne mano kolegas“.

Meras nedrįso spekuliuoti, ar toks E.Jakilaičio poelgis buvo vedamas asmeniškumų.

„Žinot, galima daug spekuliuoti apie tai. Manau, kad čia yra mišinys ir asmeniškumų, ir galbūt noro politinio revanšo. Bet panašu, kad tai yra ne žurnalistinis darbas, o provokacinis darbas. Tiesą sakant nenoriu dalintis įtarimais, ką įtariu ir ko neįtariu“, – teigė meras.

R.Šimašiaus teigimu, jam labiausiai šioje istorijoje nepatiko, kad viename laiškų buvo paviešinta jo gramatinė klaida. „Tikrai susinervinau dėl to.

Antras dalykas – vietoj to, kad galėčiau kitus darbus daryt, kurių tikrai daug suplanuota, ir taip sunku tą laiką suspausti, kad viską spėtum, tai dabar tenka tenka aiškintis apie nebūtas kažkokias istorijas“, – šypsojosi meras.

Jis teigė, kad į teisėsaugą kreipsis arba jis pats, arba administracijos vadovė.

„Dėl labai aiškaus fakto – dėl informacijos vogimo, nutekinimo iš savivaldybės. Nes labai aišku, kad iš savivaldybės serverių ten nutekėjo. Akivaizdu, kad buvo saugumo spragų pačioje savivaldybėje. Bet kokiu atveju veiksmas yra neteisėtas, ir reikalauja teisinio tyrimo“, – teigė R.Šimašius.

Dėl tarnybinio patikrinimo meras dar nebuvo tikras, nes, jo teigimu, situacija nėra visiškai aiški dėl savivaldybės vaidmens: „Taip, buvo saugumo spragų, taip, yra ką užkamšyti, bet bet kokiu atveju panašu, kad nusikaltimo sudėties dėl informacijos pavogimo yra iš šalia savivaldybės esančių struktūrų“.

Jis nenorėjo veltis į technines detales, kas savivaldybėje gali prieiti prie kokios informacijos.

„Akivaizdu, kad buvo spragų. Mes tuos dalykus dar aiškinsimės ir gilinsimės. Šiuo atveju svarbiausias dalykas yra apskritai neteisėtas naudojimasis asmens duomenimis.

Kitas vertus, tai yra viena istorijos dalis – neteisėtas pasinaudojimas. Čia yra garbingumo reikalas žmonių, ką iš to daryti ar nedaryti“, – teigė meras.

Paklaustas apie buvusius galimus investuotojus, meras buvo atviras:

„Galimų investuotojų prašymas buvo neviešinti tų laiškų, kadangi yra paviešinta, ir niekam čia galbūt neigti neapsimoka, ir nėra reikalo, kad tokie yra. Tai taip, su „Infortare“, su Estijos įmone buvo kalba, ir tai ir buvo pagrindinis galimas investuotojas.

Ir nuo pat kovo mėnesio teko labai intensyviai bendrauti. Aš pats paprašiau ir Arūno Šikštos, kaip Savivaldybės tarybos nario, kad galėtų nuvažiuoti ir su jais aptarti visas detales.

Paskui pasirodė, kaip žinia, kad sąlygos yra ne tokios, kurias galėtų arba savivaldybė pakelti, arba Vyriausybė, kad galėtų prisidėti. „Air Baltic“ intencija pasirodė gegužės ar balandžio mėnesio pabaigoje. Kiek žinau, tas paviešinta, kad susitikimo metu tarp Lietuvos ir Latvijos susisiekimo ministrų tai buvo kalbėta.

Bet vėlgi, tai buvo pasakyta gražiame pokalbyje viena ar kita intencija, o sugrįžus Lietuvos pusė nepanoro padaryti to, kas būtų būtina, kad įvyktų toks sandoris: tai yra padengti sukauptų nuostolių ir įsipareigoti dėl tolesnės kompanijos steigimo“, – pasakojo meras.

R.Šimašiaus teigimu, kitų galimų investuotojų teoriškai buvo, bet praktiškai nebuvo jokios galimybės prieiti prie bet kokios išvados.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.