Kultūros ministro saviveikla įžiebė rimtus šokius su kardais

Kaip liūtas šoko į akis premjerui, bet vėliau ėmė ieškoti būdo, kaip atsitraukti pernelyg nepabrukus uodegos. Taip saviškį viceministrą bandė ginti Darbo partijos vedlys Valentinas Mazuronis.

Š.Birutis: „Man atrodo, kad dalis viso to yra politikavimas, ieškoma silpnų vietų.“
Š.Birutis: „Man atrodo, kad dalis viso to yra politikavimas, ieškoma silpnų vietų.“
Dėl buvusio Švenčionių mero V.Vigelio, kuris netikėtai tapo kultūros viceministru, kilo šaršalas politikos viršūnėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl buvusio Švenčionių mero V.Vigelio, kuris netikėtai tapo kultūros viceministru, kilo šaršalas politikos viršūnėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Butkevičiui pareiškus, kad viceministras turi būti atleistas, V.Mazuronis (dešinėje) iš pradžių šoko į akis.
A.Butkevičiui pareiškus, kad viceministras turi būti atleistas, V.Mazuronis (dešinėje) iš pradžių šoko į akis.
Daugiau nuotraukų (3)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

2015-07-28 07:08, atnaujinta 2017-10-23 15:18

Arba „darbiečių“ kultūros ministras Šarūnas Birutis per savaitę atleidžia savavališkai viceministru paskirtą skandalingai pagarsėjusį buvusį Švenčionių rajono merą Vytautą Vigelį, arba bus atleistas pats.

Šitokį ultimatumą koalicijos partnerių ministrui vakar išrėžė Socialdemokratų partijos pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius.

Tiek kultūros ministras, tiek „darbiečių“ vadovas V.Mazuronis iš pradžių išdidžiai atmetė premjero reikalavimą.

Vis dėlto netrukus užkulisiuose pradėta ieškoti būdo nusileisti Vyriausybės vadovui.

Tačiau taip, kad nenukentėtų partijos garbė.

Lėmė asmeniniai motyvai?

Ilgamečio Švenčionių rajono mero, buvusio liberalo ir socialliberalo, dabar Darbo partijos nario V.Vigelio pavardė dažnai buvo linksniuojama įvairiose istorijose, susijusiose su galimais interesų konfliktais, protekcionizmu, skandalingais incidentais esant galimai neblaiviam.

Nepaisant to, šis politikas į naujas valdžios aukštumas liuoktelėjo šio mėnesio pradžioje, kai Š.Birutis, nepasitaręs su premjeru, jį paskyrė kultūros viceministru.

Politikos užkulisiuose prabilta – ministras išdrįso taip surizikuoti, nes su V.Vigeliu yra susijęs glaudžiais asmeniniais ryšiais.

Šaltinių Darbo partijoje teigimu, būtent tuomečio Švenčionių vadovo pastangos ir įtaka padėjo Š.Biručiui laimėti Seimo rinkimus vienmandatėje Ignalinos-Švenčionių apygardoje.

V.Vigelio dukra Simona Vigelytė buvo įdarbinta Seime Š.Biručio padėjėja.

Šiuos du politikus sieja ir įtakingas buvęs teisėjas bei Seimo narys, Švenčionių garbės pilietis Konstantas Ramelis. Dabartinis kultūros ministras – jo žentas.

Žaibai – iš abiejų pusių

A.Butkevičius jau anksčiau pagrasino rimtai prigriebti ministrą, o vakar tai ir padarė.

Susitikęs su Š.Biručiu premjeras pareiškė, kad ministras per savaitę turi atleisti V.Vigelį.

Paklaustas, ar nepaklusęs Š.Birutis netektų posto, kaip atsitiko savo viceministrės Renatos Cytackos nesugebėjusiam atleisti energetikos ministrui Jaroslavui Neverovičiui, premjeras atsakė: „Visiems tvarka yra vienoda.“

A.Butkevičius kultūros ministrui pasakęs, kad Š.Birutis sulaužė valdančiosios koalicijos susitarimą, kad ministras viceministrų kandidatūras aptaria ir paderina su premjeru.

„Be to, manau, kad tiek ministrams, tiek viceministrams, kurie yra politinio pasitikėjimo, dar keliami ir moraliniai reikalavimai.

Žmogus turi atitikti tam tikras moralines vertybes“, – taip premjeras atmetė „darbiečių“ argumentus, kad V.Vigeliui būti viceministru nėra jokių teisinių kliūčių.

Tačiau Š.Birutis neatrodė nusiteikęs labai klusniai. Jis pareiškė neturįs jokių priekaištų V.Vigeliui dėl kompetencijos, o šurmulį pavadino politikavimu.

Dar ryžtingiau pasireiškė V.Mazuronis: „Premjerui nebuvo suteikta teisės nuspręsti, kas gali būti viceministru, kas ne.

Darbo partija nepriima niekieno ultimatumų. Reikia bandyti tartis, o ne primetinėti sprendimus.“

Pasišiaušė ir aprimo

Tačiau viešumoje skambant karingiems pareiškimams, šaltiniai Darbo partijoje „Lietuvos rytui“ aiškino, jog visa tai – pozavimas ir V.Mazuronio noras pasirodyti prieš partijos narius.

Teigiama, kad praėjusią savaitę partijos vadovybės diskusijose skambėjo nuomonės, kad dėl V.Vigelio žūtbūtinai kautis su premjeru neverta ir nenaudinga ne tiktai visai koalicijai, bet ir „darbiečiams“.

Dabar partijai esą tiesiog reikia rasti tinkamiausią būdą nusileisti, bet taip, kad nenukentėtų „darbiečių“ ir jų naujojo vedlio įvaizdis. Problema geriausiai būtų išspręsta, jeigu V.Vigelis pats pareikštų atsisakąs posto dėl šventos ramybės.

Pavadino procedūrine klaida

Greičiausiai taip gali ir pasisukti šis konfliktas. Tai rodė ir pasikeitusi V.Mazuronio retorika.

Pasikalbėjęs su premjeru „darbiečių“ vadovas jau pareiškė nežinąs, kaip susiklostys V.Vigelio likimas, o su A.Butkevičiumi jis esą sutaręs tartis ir ieškoti sprendimų.

– Ką reiškia jūsų pareiškimas, kad nežinote, kaip dabar klostysis situacija? – V.Mazuronio paklausė „Lietuvos rytas“.

– Teisinių kliūčių V.Vigeliui eiti šias pareigas mes ir toliau nematome.

Taip, ministras nebuvo kalbėjęs apie tai su premjeru dėl techninių kliūčių. Todėl tas klausimas nebuvo iki galo suderintas – tai vienas, tai kitas buvo išvykę.

Taigi nors koalicija nėra sutarusi, kad premjeras skiria ir atleidžia viceministrus, galima pripažinti, jog yra įvykusi tam tikra procedūrinė klaida.

Bet šie klausimai gali būti paderinami politiniu partijos vadovybės lygiu, o kalbant teisine kalba V.Vigelis gali dirbti.

Kita vertus, mes matome, kokią reakciją tai sukėlė ir žiniasklaidoje, ir visuomenėje, todėl svarstome, kaip reaguoti. Juk politikoje visuomet turi atsižvelgti į tokius dalykus.

– Ar tai reiškia, jog galite patraukti V.Vigelį iš šio posto?

– Mes nesame jo įsikibę. Logiška, kad reikia svarstyti, kaip tokia negatyvi reakcija ir informacija, kuri dabar yra, gali paveikti ir visą koaliciją.

– Vadinasi, dabar Darbo partija tiesiog mėgina, viena vertus, išsaugoti įvaizdį, kita vertus, ieško būdo, kaip patraukti V.Vigelį, pavyzdžiui, jam pačiam nusprendus?

– Jūs čia jau filosofuojate ir teigiate tai, ko aš netgi pats dar nežinau.

Vis dėlto valdančiosios koalicijos partneriai Darbo partijos atžvilgiu turi taikyti kitokius metodus, o ne spaudimą ir nurodinėjimą.

Taigi padėtį turėsime įvertinti išmintingai, žiūrime, galvojame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.