Vienas Seimo narys visą būrį saviškių išmaitina

Asmeniniai ryšiai ir partinė šeimyninė ranga. Pagal tai daugelis Seimo narių renkasi padėjėjus sekretorius, išlaikomus už mokesčių mokėtojų pinigus.

Vienas Seimo narys visą būrį saviškių išmaitina.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vienas Seimo narys visą būrį saviškių išmaitina.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pinigai, skirti Seimo narių padėjėjų algoms, dažniausiai byra į parlamentarų draugų, pažįstamų, artimųjų kišenę.
Pinigai, skirti Seimo narių padėjėjų algoms, dažniausiai byra į parlamentarų draugų, pažįstamų, artimųjų kišenę.
Seimo nariai užsimanė, kad jų talkininkai būtų ne tik padėjėjai, bet ir patarėjai. Tam kasmet reikėtų iki 300 tūkst. eurų.
Seimo nariai užsimanė, kad jų talkininkai būtų ne tik padėjėjai, bet ir patarėjai. Tam kasmet reikėtų iki 300 tūkst. eurų.
Politologas V.Dumbliauskas
Politologas V.Dumbliauskas
Daugiau nuotraukų (4)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Aug 21, 2015, 8:40 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 5:08 PM

Įmonių, kurioms kažkada vadovauta, dabartiniai vadovai ar atstovai, giminaičių verslo partneriai, partijos bičiulių artimieji, įtakingų pareigūnų šeimos nariai.

Dažniausiai pagal tai Seimo nariai atrenka žmones, kurie jiems turėtų padėti vykdyti įstatymų leidėjų pareigas ir bendrauti su rinkėjais, rašo „Lietuvos rytas“.

Visiškos laisvės, ką ir kaip rinktis į šias vadinamojo politinio pasitikėjimo pareigas, Seimo nariams vis viena negana – jie nori, kad tokie jų talkininkai būtų jau nebe tik padėjėjai, bet ir patarėjai. O tam iš biudžeto reikia papildomų pinigų – iki trečdalio milijono eurų kasmet.

Savivalė – be ribų

Šiuo metu kiekvienas Seimo narys gali turėti tris iš Seimo biudžeto išlaikomus padėjėjus sekretorius. Jų funkcijos – padėti rengti įstatymus, atlikti parlamentinės kontrolės darbus, palaikyti ryšius su rinkėjais jų vienmandatėse apygardose.

Dažnas Seimo narys šiuos tris etatus dalija per pusę ar dar smulkiau – tam, kad jo talkininkų būrys būtų gausesnis.

Parlamentarai į šias vadinamąsias politinio pasitikėjimo pareigas gali priimti bet ką.

Tai ir priima. Pirmiausia – partijos kadrus, kuriems partija taip prideda prie algos ne tik iš savo, bet ir tiesiai iš valstybės kišenės.

Dažnas toks partijos veikėjas įdarbinamas ne vieno, o kelių partijos atstovų padėjėju. Negana to, kai kurie jų dar dirba ir kokioje nors kitoje valstybės institucijoje ar net privačioje įmonėje arba studijuoja.

Tačiau atskira rūšis – tie Seimo narių padėjėjai, kurie su parlamentarais susiję dar glaudesniais asmeniniais ryšiais ar yra tų Seimo narių politinių bendražygių bei partnerių artimieji.

Baigiantis šių metų Seimo pavasario sesijai būrys parlamentarų pateikė Seimo statuto ir kitų įstatymų pataisas, numatančias, kad Seimo nariai gali turėti ne tik padėjėjus sekretorius, bet ir patarėjus.

Pasak šios iniciatyvos autorių, patarėjų Seimo nariams reikia todėl, kad reikia – jų talkininkai vykdo itin sunkius ir atsakingus darbus, todėl ir bent kai kurių jų statusas turi būti solidesnis.

Įgyvendinti šį sumanymą, kuriam Seimas pritarė po pateikimo, reikėtų nuo 200 tūkst. iki 300 tūkst. eurų per metus.

Tačiau Vidaus reikalų ministerija jau šiaušiasi prieš šį pasiūlymą – šį mėnesį Vyriausybės pasitarime nuspręsta jam nepritarti. Esą Seimo nariams ir dabartinių pagalbininkų – per akis.

Marti – tik vasarą pasėdėti

„Lietuvos rytui“ atidžiau pasidomėjus dabartine Seimo narių padėjėjų armija, paaiškėjo, kad ir ši parlamento kadencija pagal saviškių palaikymo mastą nesiskiria nuo praėjusių.

Padėjėjais ir toliau įdarbinami partijos bendražygių artimieji ar su paties Seimo nario šeima ir jo interesais susiję asmenys.

Tokia saviškių palaikymo dėmė pirmiausia krinta ant tų Seimo narių, kurie pasirašė iniciatyvą reikalauti patarėjų.

Pavyzdžiui, tarp vienos pasiūlymo teikėjų, Liberalų sąjūdžio atstovės Dalios Teišerskytės padėjėjų yra jos marti Lina Proškevičienė.

Linas Proškevičius yra vadovavęs ne tik savo motinos D.Teišerskytės įkurtoms ir valdytoms įmonėms, bet ir Liberalų sąjūdžio sąraše kandidatavęs savivaldybių rinkimuose.

Tačiau jo žmona Lina tik dirbo anytos įmonėse, politikoje nešmėžavo.

„Žinote, buvo tokia situacija – viena mano padėjėjų turėjo šią vasarą gintis magistro darbą, o Linai buvo lūžęs kojos pirštas, ji nieko negalėjo daryti.

Tai mes ją ir įkalbinome šiems trims mėnesiams tiesiog pasėdėti priimamajame“, – taip marčios įsidarbinimo aplinkybes ir pareigas apibrėžė D.Teišerskytė.

Partijoje ranka ranką plauna

Kito iniciatyvos dėl patarėjų sumanytojo signataro, konservatoriaus ir buvusio Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vadovo Valentino Stundžio duktė Vaida Jankeliūnienė dirba jo jaunojo partijos bičiulio Pauliaus Saudargo padėjėja sekretore.

Šios moters pavardė figūruoja ir P.Saudargo tėvo – konservatoriams atstovaujančio Europos Parlamento nario Algirdo Saudargo padėjėjų sąrašuose.

Jaunasis P.Saudargas malonus ir kitam savo partijos ir savo asmeniniam bičiuliui – praėjusios kadencijos Seimo konservatorių jaunimo atstovui Justinui Urbanavičiui.

Savo padėjėja jis įdarbino jo seserį Dovilę Urbanavičiūtę.

Jauna moteris, turinti mediko išsilavinimą, su politika, regis, nėra labai susijusi.

Tačiau gal sveiką gyvenseną išmananti D.Urbanavičiūtė taip sėkmingai konsultavo P.Saudargą, kad šis pastaruoju metu išties smarkiai sulieknėjo ir įgavo gerą fizinę formą, kuria vis pasididžiuoja socialiniuose tinkluose?

Tarp pasirašiusių Vyriausybę supykdžiusį pasiūlymą – ir Darbo partijos frakcijos atstovė Larisa Dmitrijeva.

Jos sūnus Tomas Vitkauskas dirba jos frakcijos bičiulio Sergejaus Ursulo padėjėju.

Tarp S.Ursulo padėjėjų – ir Irena Ždanovič. Su didžiąja politika ši moteris bendra turi, atrodo, tik tiek, kad ji – galimo balsų pirkimo skandale, krėtusiame Darbo partiją per Seimo rinkimus, figūravusio šios partijos nario Viačeslavo Ždanovičiaus žmona.

Beje, I.Ždanovič suspėja būti ir tos pačios L.Dmitrijevos padėjėja.

Patarėjų prireikė ir valdančiosios „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnui Petrui Gražuliui. Galbūt šias aukštesnes pareigas jis nori suteikti savo padėjėjai Patricijai Pachomovaitei, kuri yra ne tik „tvarkiečių“ veikėja iš Kauno, bet ir bendrovės „Judex“, nuo seno siejamos su P.Gražuliu, komercijos direktorė?

Rūpi žmonos, sūnūs, dukros

Panašių padėjėjų apstu ir kitų Seimo narių dvareliuose.

Ryšio su buvusiu verslu ir artimaisiais, atrodo, stengiasi neprarasti buvęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Stasys Šedbaras.

Vienas jo padėjėjų – Kristijonas Paliutis – figūruoja ir politiko sūnaus Tomo vadovaujamos advokatų kontoros komandos sąrašuose.

Kiti du konservatoriai – buvęs Seimo narys Algis Kazulėnas ir jo sūnus Tomas – dirba pas savo partijos bičiulius. Tėvas – Vilijos Aleknaitės-Abramikienės padėjėju, o sūnus padeda Mantui Adomėnui.

Buvusio socialliberalų lyderio, dabartinio „darbiečio“ Artūro Paulausko padėjėjų gretose – Tomas Patalavičius, A.Paulausko aplinkos atstovo, dirbusio jo, kaip aplinkos ministro, patarėju, Romualdo Patalavičiaus sūnus.

„Darbiečio“ Sauliaus Bucevičiaus iš Akmenės padėjėjos – vietos partijos veikėja Rima Seniūnienė ir jos duktė Justė Seniūnaitė, priklausanti vietiniam partijos jaunimui. R.Seniūnienė – ir partijos patriarcho europarlamentaro Viktoro Uspaskicho talkininkė.

Motina ir duktė darbuojasi ir pas „tvarkietį“ iš Prienų Vytautą Kamblevičių. Tarp jo padėjėjų – vietos partijos bičiulė Loreta Jakinevičienė ir jos duktė Simona Jakinevičiūtė.

Molėtų-Švenčionių apygardoje rinkto „darbiečio“ Petro Čimbaro padėjėja Lolita Vilimienė, vadovaujanti Pabradės kultūros centrui, – Švenčionių vietos politiko, buvusio socialliberalo, dabartinio „darbiečio“ Bronislovo Vilimo žmona.

Buvusio Seimo nario socialdemokrato Petro Popovo žmona Audronė Popovienė – šios partijos Seimo nario ir didžiosios politikos naujoko Kazio Grybausko padėjėja.

Priima ištisas šeimas

Socialdemokratui, buvusiam Seimo etikos sargų vadovui Algimantui Salamakinui talkina jo buvusio padėjėjo, partijos veikėjo iš Radviliškio, kur dabar yra A.Salamakino rinkimų apygarda, duktė Erika Šutjevienė.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovės iš Širvintų Ritos Tamašūnienės padėjėja yra Justyna Buinicka – vietinio šios partijos veikėjo Marijano Buinicko duktė.

LLRA atstovui Jaroslavui Narkevičiui talkina LLRA atstovė iš Šalčininkų Danuta Jusel, o jos sūnus Viktoras dirba kito LLRA atstovo Juzefo Kvetkovskio komandoje.

Vieno pajūrio konservatorių vadovų Arūno Barbšio žmoną Seime yra įdarbinęs Palangos konservatorius Pranas Žeimys.

O štai K.Grybausko frakcijos bičiuliui Andriui Palioniui talkina politinių bendražygių pora – buvę socialliberalai, socialdemokratai, o po to su nepartiniu rinkimų komitetu, remtu A.Palionio, Prienų valdžią šturmavę sutuoktiniai Arūnas ir Vilma Vaidogai.

Tikras Kauno rajono mero socialdemokrato šeiminis lizdelis – Kauno rajone renkamo socialdemokrato Antano Nesteckio svitoje.

Čia – ne tik buvusi mero patarėja Rūta Kapočiūtė-Daunienė, bet ir mero žmona Aurelija Makūnienė, vadovaujanti Kauno rajone veikiančiam savo vardu pavadintam labdaros ir paramos fondui.

Fondo valdybos pirmininkas – pats Valerijus Makūnas, o tarp šio fondo talkininkų, kartu talkinančių ir A.Nesteckiui, – Valdonė Korsakienė.

„Darbietis“ Petras Narkevičius iš Panevėžio savo padėjėjomis yra įdarbinęs šio miesto Darbo partijos skyriaus vieno vadovų Virginijaus Viržinto žmoną Gailutę ir dukterį Mildą, taip pat kito vietos partijos veikėjo Ričardo Radvilos žmoną Reginą Radvilienę.

Ryšių tinklas – tankus

Su įtakingais savo apygardos ar rajono žmonėmis glaudų ryšį, regis, siekia palaikyti ir „darbiečiai“ Valentinas Bukauskas bei Darius Ulickas.

Pirmasis politikas, rinktas Telšiuose, savo padėjėja yra įdarbinęs vietos partijos narę, žinomos statybos bendrovės iš Telšių „Vėtrūna“ buvusio statybos direktoriaus, dabartinio Telšių butų ūkio vadovo Evaldo Jurkonio žmoną Audrutę Jurkonienę.

D.Ulicko viena padėjėjų Renata Matikovaitė yra Raseinių žemės ūkio bendrovės „Džeirana“ vadovo Jono Matikovo duktė.

Per Seimo rinkimus D.Ulickas net buvo įsivėlęs į galimą balsų pirkimo skandalą, kai rinkėjus jam vilioti padėjo ta pati „Džeirana“.

Negana to, politikas neseniai pateikė įstatymą, numatantį keisti žemės ūkio technikos registravimo procedūras.

„Tai – labai gera teisininkė. Gerai pažįstu jos tėvukus, o „Džeiranoje“ pats esu kelis mėnesius dirbęs. Ne, įstatymas greičiau pakenktų bendrovei nei padėtų“, – kalbėjo D.Ulickas.

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkui „tvarkiečiui“ Remigijui Žemaitaičiui, atrodo, itin svarbus ryšys su artimiausiais šeimos nariais, pavyzdžiui, broliu Dževaldu.

Žinomo Šilutės verslininko Rimanto Žemaitaičio vienam sūnų Remigijui pasukus į politiką, kitas – Dževaldas – liko versle.

Tačiau R.Žemaitaitis turi brolio vadovaujamų bendrovių akcijų, o tarp savo padėjėjų – Žydrūną Šikšnių.

Šis asmuo yra vadovavęs Dž.Žemaitaičio valdomoms bendrovėms, o pastaruosiuose savivaldos rinkimuose dalyvavo nepartiniame sąraše, kuriame lyderiavo buvusi R.Žemaitaičio padėjėja Seime.

Ginklas – viešumas ir rinkėjų teismas

Vytautas Dumbliauskas

Politologas

„Tokia partinė ir šeimyninė ranga – sena ir plačiai žinoma Seimo narių praktika, kuri kartais išties įgauna valstybės lėšų savinimosi ir net galimo grobstymo bruožų.

Juk, kiek teko girdėti, kai kurie partijų struktūrų ir aparato kadrai turi dalį savo algos sumokėti tai pačiai partijai ar net juos įdarbinusiam Seimo nariui.

O dabar, kaip matome, tam norima dar ir daugiau pinigų.

Kaip tai suvaldyti ar sukontroliuoti, sunku pasakyti. Juk tai – politinio ir net asmeninio pasitikėjimo žmonės, taigi nežinau, ar kokiais nors įstatymais įmanoma tai pakeisti ar kontroliuoti.

Nors galbūt reikėtų pagalvoti apie kokius nors priežiūros mechanizmus, neleidžiančius priimti į darbą giminaičių ar verslo partnerių.

Kita vertus, akivaizdu, kad patys Seimo nariai, kuriuos visus vienija grupinis interesas, niekada to nepadarys – pavyzdžiui, neįsives sau apibrėžtų atostogų, nors tai nurodė Konstitucinis teismas.

Tad pagrindinė priemonė tokiais atvejais – viešumas ir rinkėjų teismas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.