Aiškėja, kas numatytas į generalinio prokuroro postą

Generalinio prokuroro postas gali atitekti šiuo metu Klaipėdos apygardos vyriausiajam prokurorui Simonui Minkevičiui. Pastarasis tikina tokių kalbų girdėjęs, bet oficialaus pasiūlymo esą kol kas nesulaukęs.

Simonas Minkevičius tikina iš Prezidentūros skambučio dar nesulaukęs.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Simonas Minkevičius tikina iš Prezidentūros skambučio dar nesulaukęs.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 1, 2015, 3:48 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 12:36 AM

Prokuroras portalui pripažino, kad gandai apie jo kandidatūrą nustebino. „Man tai staigmena. Aš nei gavau pasiūlymo, nei apie tai su kuo nors kalbėjau. Gal Prezidentūroje apie tai ir svarstoma, bet aš nieko nežinau“, – portalui lrytas.lt antradienį sakė 42 metų S.Minkevičius.

Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras neslėpė, kad gandų apie savo kandidatūrą jis išgirdo iš Generalinėje prokuratūroje dirbančių kolegų. Pats jos Baudžiamojo persekiojimo departamente S.Minkevičius dirbo iki praėjusių metų kovo. Jis taip pat buvo Europos Sąjungos Policijos misijos Afganistane teisės patarėjas.

S.Minkevičius tvirtino apie galimybę kandidatuoti į generalinius prokurorus negalvojęs ir abejojo tokia galimybe. „Pažiūrėkite į mano biografiją. Dar nėra nė pusantrų metų, kai dirbu vadovu. Dar tik mokausi“, – kukliai savo galimybes vertino jis.

Anot S.Minkevičiaus, jeigu toks pasiūlymas vis dėlto būtų, jis pasvertų visus „už“ ir „prieš“. „Atvirai pasakysiu – veržtis tikrai nesiveržiu. Viską reikėtų labai atidžiai persidėlioti“, – kalbėjo prokuroras.

S.Minkevičiui buvo priekaištaujama ir dėl žlugusio Ūkio banko pagrindinio akcininko Vladimiro Romanovo pabėgimo į Rusiją. Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas Vitalijus Gailius žadėjo aiškintis, kodėl nuo teisėsaugos pasislėpti šiam verslininkui esą leidęs prokuroras ne tik išvengė atsakomybės, bet ir toliau sėkmingai kopia karjeros laiptais. Nors V.Romanovas buvo kviečiamas atvykti į apklausą, bylai vadovavęs prokuroras S.Minkevičius neskyrė jam kardomosios priemonės ir leido išvykti į Maskvą. Rusijos sostinėje atsidūręs bankininkas netrukus pranešė susirgęs. Vėliau bėglys pareiškė norą sugrįžti į Lietuvą ir duoti parodymus, bet reikalavo pakeisti jam skirtą suėmimą į švelnesnę kardomąją priemonę. S.Minkevičius sutiko panaikinti suėmimą už piniginį užstatą – milijoną litų, tačiau staiga nuskurdęs bankininkas per advokatą perdavė tokių pinigų neturįs. S.Minkevičius antradienį portalui aiškino nesigailįs dėl savo sprendimų, bet supranta, kad jie galėtų būti įvairiai interpretuojami svarstant jo kandidatūrą. „Buvo padaryta tam tikrų klaidų, bet ne dėl manęs visa tai atsitiko. Nereikia galvoti, kad V.Romanovas yra toks žioplys, kad sėdėtų ir lauktų kol koks nors prokuroras prasitars, kad yra paskelbta jo paieška“, – užsiminė prokuroras, prisimindamas viešai jam mestus kaltinimus nutekinus informaciją apie paskelbtą bankininko paiešką.

Be S.Minkevičiaus kandidatūros pastaruoju metu buvo minima ir Panevėžio apygardos teismo pirmininko Artūro Ridiko pavardė. Tačiau prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė antradienį tvirtino, kad kol kas nėra pasirinktas nei konkretus kandidatas, nei laikas, kada jis bus teikiamas Seimui.

Prezidentės patarėja „Lietuvos ryto“ televizijai teigė, jog šiuo metu dėl generalinio prokuroro vyksta konsultacijos su teisininkų bendruomene, taip pat – su Seimu.

Birželį pasibaigus įgaliojimų laikui iš pareigų buvo atleistas Darius Valys.

Prezidentūra į vyriausiojo šalies prokuroro pareigas siūlė Kauno apygardos teismo pirmininką Nerijų Meilutį, tačiau Seimas skėlė antausį Daliai Grybauskaitei ir jo nepatvirtino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.