Iš teisiamųjų suolo – į mokyklos vadovo kėdę

Didžiausios rajone Radviliškio Lizdeikos gimnazijos kolektyvas pirmąją mokslo metų dieną pasitiko susiskaldęs. Mat į postą grįžo teisiamųjų suolą trinantis mokyklos direktorius Jonas Varkulevičius.

Radviliškietis J.Varkulevičius tikino, kad teistumas nedraudžia jam vadovauti gimnazijos kolektyvui.<br>G.Šiupario nuotr.
Radviliškietis J.Varkulevičius tikino, kad teistumas nedraudžia jam vadovauti gimnazijos kolektyvui.<br>G.Šiupario nuotr.
Pekino olimpiados deglą nešęs J.Varkulevičius ilgai laikytas pavyzdiniu pedagogu. Bet po to jį užgriuvo kaltinimai.<br>T.Bauro nuotr.
Pekino olimpiados deglą nešęs J.Varkulevičius ilgai laikytas pavyzdiniu pedagogu. Bet po to jį užgriuvo kaltinimai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Sep 2, 2015, 8:26 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 11:05 PM

Du dešimtmečius gimnazijai vadovavęs 56 metų J.Varkulevičius yra nuteistas už dokumentų klastojimą ir neteisėtą pavaldinio atleidimą, todėl teismas jam yra uždraudęs dirbti mokytojo darbą, rašo „Lietuvos rytas“.

Tačiau kitoje byloje, kurioje yra kaltinamas piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu, turto iššvaistymu ir poveikio liudytojams darymu, radviliškietis šią vasarą šventė mažą pergalę.

Pernai pavasarį Šiaulių apygardos teismas buvo pripažinęs J.Varkulevičių kaltu ir paskyrė pustrečių metų įkalinimo bausmę ir 2823 eurų baudą.

Tačiau Apeliacinis teismas panaikino šią nutartį dėl neva nekokybiškai atlikto Šiaulių prokurorų darbo.

Toks sprendimas leido J.Varkulevičiui po ketverių metų sugrįžti prie gimnazijos vairo.

Direktoriui – skaudus smūgis

Pekino olimpinių žaidynių deglą nešęs J.Varkulevičius ilgai buvo laikytas pavyzdiniu pedagogu. Jam suteiktas ir Radviliškio rajono garbės piliečio titulas.

Pedagogo aureolė subliūško 2010 metais, kai iš mokyklos buvo atleistas mokytojas Robertas Škėma. Pastarasis per teismų maratoną sugebėjo įrodyti, kad atleistas buvo neteisėtai – šių metų vasarį šioje byloje tašką padėjo Aukščiausiasis teismas.

Tuo pat metu Šiaulių apygardos prokuratūroje buvo pradėtas ir kitas ikiteisminis tyrimas dėl galimai neteisėtos J.Varkulevičiaus veiklos. Mat į viešumą iškilo informacija, kad gimnazijoje triūsė „mirusių sielų“.

Apskaičiuota, kad direktoriaus aplinkos žmonėms neteisėtai išmokėta daugiau kaip 72 tūkstančiai eurų. Vienas asmuo mokykloje sugebėjo dirbti ir uždarytas Belgijos kalėjime, kitas dirbo gyvendamas uostamiestyje ir nuolat važinėdamas į užsienį.

Aptiko prokurorų darbo broko

Lietuvos konservatorių-krikščionių demokratų partijos narys J.Varkulevičius kaltę neigė ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme.

Tačiau keliasdešimt liudytojų apklausęs Šiaulių apygardos teismas nusprendė, kad įkalčių surinkta pakankamai, ir nuteisė gimnazijos vadovą. Radviliškietis parašė apeliacinį skundą.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad valstybės kaltintojas netinkamai surašė kaltinamąjį aktą.

„Nesuprantamas ir nelogiškas veikų aprašymas kaltinamajame akte ne tik neatitinka Baudžiamojo proceso kodekso nuostatų, bet ir akivaizdžiai trukdo teismui nagrinėti bylą“, – taip kolegijos sprendimą šio birželio pabaigoje pakomentavo Apeliacinio teismo atstovai.

Šiaulių apygardos prokuratūra buvo įpareigota per tris mėnesius ištaisyti menamą broką. Bet toks Apeliacinio teismo sprendimas jau apskųstas Lietuvos aukščiausiajam teismui.

Gimnazijoje tvyro baimė

Kol vyko ikiteisminiai tyrimai ir bylų nagrinėjimas teisme, J.Varkulevičius buvo nušalintas nuo gimnazijos vadovo pareigų, bet jam leista dirbti mokytoju.

Šių metų vasarį Aukščiausiasis teismas priėmė galutinį ir neskundžiamą sprendimą, kuriuo radviliškiečiui buvo uždrausta dirbti pedagogo darbą.

Tačiau kitoje byloje Apeliacinio teismo teisėjų kolegijos priimta nutartis leido jam sugrįžti prie gimnazijos vairo.

Radviliškio rajono savivaldybės vadovai tam neprieštaravo, bet tai pernelyg nenustebino – rajonui vadovauja narystę partijoje sustabdžiusio J.Varkulevičiaus partijos nariai.

Be to, meras Antanas Čepononis ir dar grupė įtakingųjų patys mina teismo slenkstį dėl korupcinių nusikaltimų.

Kalbėti išdrįso tik vienas

„Kolektyvas yra ne tik susiskaldęs, bet ir įbaugintas – gimnazijoje tvyro baimė, – „Lietuvos rytui“ sakė vienintelis viešai kalbėti išdrįsęs R.Škėma. – Tokia istorija galėjo nutikti tik Radviliškyje, kuriame karaliauja konservatoriai.

Jokiame kitame šalies mieste mokyklai vadovauti nebūtų sugrąžintas pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius nuteistas asmuo.“

Kiti gimnazijos mokytojai apie susidariusią situaciją kalbėti nenorėjo – baiminamasi galimo keršto. Pedagogai prasitarė, kad jau buvo kviečiami pasikalbėti akis į akį su kėdę susigrąžinusiu direktoriumi.

„Penkmetį prasibylinėjau, todėl nebeturiu ko bijoti. Visiems užduodu tą patį klausimą, bet į jį, deja, negaunu atsakymo – ar gali didžiausiai rajono gimnazijai vadovauti nuteistas asmuo?“ – kalbėjo R.Škėma.

Prabilo apie teisėjų padorumą

Lizdeikos gimnazijos direktorius J.Varkulevičius „Lietuvos rytui“ pareiškė, kad pats galėtų išvardyti nepatenkintų pedagogų pavardes: „Man užteks jėgų suvaldyti kolektyvą. Gaila, kad kai kurie darbuotojai eikvoja jėgas ne darbui, o nepagrįstiems raštams kurpti.“

Radviliškietis paragino visus kritikus pasiskaityti Lietuvos įstatymus, kurie nuteistam direktoriui nedraudžia vadovauti mokyklai: „Direktorius nėra valstybės tarnautojas, todėl jam negalioja šios įstatymo nuostatos.

Direktorius nebūtinai turi būti pedagogas, nes dirba vadybininko darbą.“

Emocingai kalbėjęs J.Varkulevičius negailėjo kritikos teismų sistemai: „Mane apskritai nuteisė dėl sekretorės padarytos klaidos. Deja, Lietuvoje žmogaus likimas priklauso nuo teisėjų asmeninių savybių – jei jis padorus, tik tada gali sulaukti teisingo sprendimo.“

Gimnazijos direktorius pareiškė, kad joks įstatymas jam neuždraudžia bendrauti su vaikais: „Aš – ne koks pedofilas!“

Dirbo kalėdamas Belgijoje?

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad Lizdeikos gimnazijoje buvo įdarbinta grupė su J.Varkulevičiumi susijusių asmenų.

Dalis jų atsidūrė teisiamųjų suole – pernai nuosprendį išklausė direktoriaus vyresnysis brolis E.Varkulevičius, G.Bredulskis, V.Janauskas, raštinės vedėja V.Dzimidienė.

J.Varkulevičiaus svainis A.Zimkus buvo atleistas nuo atsakomybės dėl suėjusios senaties.

Prokuratūra išsiaiškino, kad gimnazijos sargas V.Janauskas gyveno Klaipėdoje, o darbo metu netgi važinėjo po užsienį.

Kitas mokyklos sargas ir valytojas G.Bredulskis darbo apskaitos žiniaraščiuose triūsė net tada, kai įtartas vagyste buvo atsidūręs Antverpeno (Belgija) kalėjime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.