Sėkmingai dirbusį vadovą iš darbo išgujo prokurorai

Skubino ruoštis nušalinimui?

Ilgametis kurorto komunalinininkų vadovas K.Skierus buvo išguitas iš darbo.<br>A.Ziabkus nuotr.
Ilgametis kurorto komunalinininkų vadovas K.Skierus buvo išguitas iš darbo.<br>A.Ziabkus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Sep 4, 2015, 11:34 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 2:44 PM

Tokiam nelauktam sprendimui 62 metų K.Skierus ryžosi po to, kai jau beveik metus bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ vadovo veiklą tiriančiai STT tik dabar prireikė direktorių nušalinti nuo pareigų.

Kaip savo pareigose iki šiol dirbęs direktorius gali trukdyti ikiteisminiui tyrimui, kuriame jau surinkti visi įrodymai, klausimų nekilo ir teismui, kuris patenkino prokuroro prašymą pusmečiui K.Skierų laikinai nušalinti nuo įmonės vadovo pareigų.

Skubino ruoštis nušalinimui?

Pats komunalininkų įmonės vadovas apie tokią nutartį sužinojo tik po 10 dienų, kai ją gavo savivaldybė.

Tačiau dar neįsiteisėjusią teismo nutartį atsiuntusi STT Klaipėdos valdybos ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkė Daiva Paulauskienė savivaldybei jau nurodė ją vykdyti.

Vėliau D.Paulauskienė jau nebebuvo tokia kategoriška.

„Tai buvo informacija savivaldybei apie tokią teismo nutartį, kad jau būtų galima ruošti įsakymą apie laikiną direktoriaus nušalinimą nuo pareigų“, –  aiškino skyriaus viršininkė.

Kodėl jau reiktų ruoštis įmonės vadovo nušalinimui, jei tokią nutartį dar gali panaikinti aukštesnis teismas?

Tokia pareigūnų skuba liko nesuprantama ir Palangos savivaldybei, kuri vykdyti neįsiteisėjusią teismo nutartį atsisakė ir laukė, kol bus išnagrinėtas K.Skieraus skundas.

„Kodėl būtinai siekiama svarbius miesto projektus įgyvendinančią įmonę palikti be vadovo? K.Skierui įtarimai buvo pateikti dar praėjusių metų spalį. Tuomet jis dirbdamas savo pareigose ikiteisminiui tyrimui netrukdė.

Dabar praėjus 10 mėnesių, kai apklausti visi tyrimą dominę liudytojai, surinkti reikalingi dokumentai, įmonės vadovą prireikė nušalinti net pusmečiui“, – nesupranta Juridinio ir personalo skyriaus vedėjas Petras Kaminskas.

Užfiksuoti pažeidimai juokingi

Abejonių kelia ir K.Skieraus „nusikaltimų“ mastas.

Nemalonumai bendrovės direktoriui prasidėjo tuomet, kai STT tapo žinoma, kad praėjusiais metais naudojant įmonės techniką privatiems asmenims buvo atlikta paslaugų už 326 eurus neišrašant apskaitos dokumentų.

Be to, du įmonės darbuotojai esą darbo metu 4 kartus talkinę K.Skieraus asmeniniame ūkyje, o už tai jiems buvo sumokėta 137 eurai darbo užmokesčio. Patys darbininkai tvirtina, kad jie darbavęsi laisvu laiku, o K.Skierus su jais atsiskaitęs iš asmeninių lėšų.

Iš pradžių įmonės vadovas buvo kaltinamas piktnaudžiavęs tarnyba ir dokumentų klastojimu. Gegužę ikiteisminis tyrimas pagal šiuos straipsnius buvo nutrauktas neradus nusikaltimo sudėties.

Tačiau po keletos dienų pagal tuos pačius epizodus jam buvo pareikšti įtarimai apgaulingai tvarkius įmonės buhalterinę apskaitą.

„Jei K.Skierus ir padarė žalą savivaldybės bendrovei, ji yra mažareikšmė ir už tai jis galėtų susilaukti nebent administracinės, bet ne baudžiamosios atsakomybės“, – mano P.Kaminskas.

Bendrovei atlyginta paslaugomis

Pats K.Skierus neigia ką nors daręs neteisėto.

Keletą mėnesių jo namą bei sodybą sekę ir filmavę pareigūnai užfiksavo, kaip įmonės transportu iš vieno privataus ūkio buvo vežami akmenys, komunalininkų žoliapjove buvo šienaujama jo sodyboje, įmonės technika buvo naudojama medžių viršūnių genėjimui prie Vydmantų gimnazijos.

„Komunalininkų daug kas prašo įvairios pagalbos, tačiau už kai kuriuos smulkius darbus įmonei naudingiau yra gauti paslaugomis.

Štai Vydmantų gimnazijos direktorius yra žinomas gėlininkas. Už tai, kad per 20 minučių prie netoli Palangos esančios gimnazijos buvo nugenėti keli medžiai, jis įmonei parūpino retų gėlių sėklų.

Ūkininkui padėję pervežti akmenis mes įmonės poreikiams patys parsivežėme keletą tonų akmenų ir jais papuošėme miesto gėlynus.

Kurą mano sodyboje naudotai žoliapjovei pirkau iš savo pinigų“, – aiškino K.Skierus, kuris įsitikinęs, kad skundo autoriai šitaip siekė jam pakenkti, nes pretendentų į jo vietą yra nemažai.

Išvargino tyrėjų dėmesys

Nuo teisėsaugos dėmesio pavargęs K.Skierus pats nusprendė palengvinti tyrėjų užduotį.

„Jei kažkam reikia, kad aš nevadovaučiau įmonei, pasitrauksiu pats be jokių nušalinimų. Juo labiau, kad kovo mėnesį jau buvau nusprendęs išeiti į pensiją.

Geriau, kad naujasis bendrovės direktorius įmonėje apsiprastų pasibaigus vasaros sezonui, o ne prieš vasarą“, – aiškino buvęs direktorius.

Jis teigė, kad pasitraukti iš pareigų nori garbingai, o ne po laikinojo nušalinimo, kuris pusmečiui vadovą būtų palikęs be atlyginimo ir net be sveikatos draudimo.

K.Skierus viliasi, kad jam nebesant direktoriumi, gal ir tyrėjai jo veiklą ims tirti greičiau ir objektyviau.

Tačiau apylinkės teismo nutartį apskundęs buvęs vadovas tikisi sulaukti Klaipėdos apygardos teismo įvertinimo, ar jo nušalinimo nuo pareigų prokuroras siekė teisėtai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?