Lietuva turės generalinę prokurorę?

Generalinio prokuroro postas pirmą kartą Lietuvos istorijoje gali būti patikėtas moteriai. Apie tai Seimo valdybos nariams trečiadienį užsiminė naujojo Generalinės prokuratūros vadovo ieškanti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ieško naujo generalinės prokuratūros vadovo.<br>Arcyvo nuotr.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė ieško naujo generalinės prokuratūros vadovo.<br>Arcyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2015-09-09 12:23, atnaujinta 2017-10-16 18:01

Šaltinių teigimu, šalies vadovė neatskleidė kandidatės pavardės, tačiau esą leido suprasti, kad ją surado ne prokuratūros sistemoje, kuri esą yra ypač susiskaldžiusi, bet „iš šono“. D.Grybauskaitė taip pat nepranešė, kada Seimui pristatys jos kandidatūrą.

Manoma, kad tai įvyks jau netrukus. Politikai spėlioja, kad kandidatė į generalinius prokurorus greičiausiai darbuojasi teisme.

Pirmasis kandidatas neįtiko

Anksčiau kalbėta, kad generalinio prokuroro postas gali atitekti dabartiniam Klaipėdos apygardos vyriausiajam prokurorui Simonui Minkevičiui. Tačiau jis tikino oficialaus siūlymo eiti šias pareigas nesulaukęs, nors tokių kalbų pripažino girdėjęs.

Buvęs generalinis prokuroras Darius Valys, pasibaigus įgaliojimų laikui, iš pareigų buvo atleistas praėjusį birželį. Prezidentūra į vyriausiojo šalies prokuroro pareigas siūlė Kauno apygardos teismo pirmininką Nerijų Meilutį, tačiau Seimas skėlė antausį Daliai Grybauskaitei ir jo nepatvirtino.

Buvo numatyta palangiškė

Tiesa, kartą jau kalbėta apie moterį šiame poste, tačiau taip vis dėlto nenutiko.

2010 metų vasario pabaigoje atsistatydinus tuomečiam generaliniam prokurorui Algimantui Valantinui Prezidentūra ilgai negalėjo surasti naujo kandidato vadovauti Generalinei prokuratūrai. Tada ši kėdė pasiūlyta 58 metų Palangos prokuratūros vadovei N.Požarskienei.

Bet prezidentė taip ir nepasiūlė šios prokurorės kandidatūros Seimui. Kalbama, kad tuomet prieš N.Požarskienę piestu stojo dauguma Generalinės prokuratūros darbuotojų. Vieni tvirtino, kad tik apylinkės prokuratūrai vadovavusiai pareigūnei gali neužtekti kompetencijos, kitiems nepatiko jos ryžtingas ir principingas charakteris.

Po šio prokurorų maišto Prezidentūra nutarė ieškoti kito kandidato. Buvo pasirinktas D.Valys.

Vėliau, 2012-ais, N.Požarskienė išėjo iš darbo, apkaltinusi D.Valį visišku savo darbo neišmanymu, kompetencijos ir kultūros stoka.

Tuomet 34 metus prokuratūroje išdirbusi N.Požarskienė trinktelėjo durimis – ji ne tik išėjo iš darbo, bet ir parašė atvirą laišką generaliniam prokurorui.

N.Požarskienė tuomet teigė, kad visų apylinkių prokuratūrų situacija buvo tragiška. Ji sukritikavo tuomet D.Valio vykdytą prokuratūros reformą, teigdama, kad tai buvo daroma paminant skaidrumą, sąžiningumą ir blaivų protą.

„Tokio chaoso, koks yra dabar prokuratūros sistemoje, nemačiau per visą savo karjerą“, – tuomet teigė N.Požarskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?