Seimo „mėsmalėje“ prisistatė kandidatė į generalines prokurores

Antradienį Seimui prisistatė kandidatė į generalines prokurores Edita Dambrauskienė. Parlamentarams Dalios Grybauskaitės pasiūlytą kandidatę pristatė prezidentės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė. 

Kandidatė į generalines prokurores prisistatė Seimo nariams.<br>M.Kulbio nuotr.
Kandidatė į generalines prokurores prisistatė Seimo nariams.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Sep 22, 2015, 10:34 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 1:59 PM

„Per savo kaip teisininkės karjerą kandidatė yra susipažinusi su visų grandžių darbu. (...) Kandidatė yra ne tik patyrusi teisininkė, tačiau turi ir vadovaujančio darbo patirties ir šias pareigas jau 5 metus vykdo nepriekaištingai“, – sakė prezidentės patarėja. 

R.Svetikaitė pabrėžė, kad E.Dambrauskienė pasižymi aukšta vidine kultūra ir vertybėmis. Ji tikisi, kad kandidatė sugebės gerinti ikiteisminio tyrimo kokybę, trumpinti bylų nagrinėjimo laikotarpį ir telkti susiskaldžiusį kolektyvą. 

Pasiūlymas kandidatuoti nustebino

Prisistatydama kandidatė labai jaudinosi. E.Dambrauskienė kalbėjo greitai ir apžvelgė savo patirtį teisėsaugoje. 

„Sprendimą nulėmė tai, kad visą gyvenimą dirbu ir dirbau Lietuvai“, – Seime sakė ji. E.Dambrauskienė sakė, kad ją iš pradžių nustebino pasiūlymas kandidatuoti į šias pareigas, tačiau vėliau suprato, kodėl pasiūlyta būtent jos kandidatūra. 

„Mano kandidatūra svarstyta dėl to, kad nesu svetimas sistemai žmogus“, – kalbėjo E.Dambrauskienė. Ji žadėjo stiprinti baudžiamojo persekiojimo kontrolę, viešojo intereso kontrolę.

„Visi suprantame, kad vienas lauke – ne karys. Tik kartu su motyvuotais ir gabiais prokurorais bus galima įgyvendinti keliamus uždavinius. Todėl svarbi skaidri pareigūnų atranka“, – sakė ji ir pabrėžė, kad prokurorų kvalifikacijos kėlimas turėtų būti tikslingas, o ne pavieniuose mokymuose.

„Problema pagrindinė turbūt yra ta, kad prokuratūroje viskas vyko neskaidriai: tai yra karjeros darymo galimybės, skatinimo galimybės, faktiškai prokurorai yra susiskaldę ir dėl krūvių skaičiavimo metodikos, skaičiuoja vieni kitų padarytą darbą. Aišku, kyla problemos ir dėl specializacijų nustatymo prokurorams“, – sakė E.Dambrauskienė, paklausta, kokias mato dabartines prokuratūros bėdas. 

Ji žadėjo kalbėti su prokurorais, aiškintis problemas ir bandyti jas spręsti. 

E.Dambrauskienė pabrėžė, kad labai svarbi komunikacija ir su žiniasklaidos priemonėmis – kartais visuomenei reikia suprantamai paaiškinti, kodėl yra priimtas vienoks ar kitoks išteisinamasis nuosprendis. 

Paklausė apie „kišeninį“ prokurorą

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius pasveikino, kad pretendentė atvyko prisistatyti į Seimo „mėsmalę'“. Jis paklausė, kaip ji apsaugos prokurorus nuo „telefoninės“ teisės, kai prokurorams spaudimą bylose daro aukšti politikai. 

E.Dambrauskienė atsakė, kad generalinis prokuroras nėra tas žmogus, kuris turėtų saugoti kitus prokurorus. Ji priminė, kad jeigu prokuroras priima neteisėtą nutarimą, aukštesnis prokuroras gali jį panaikinti. Tačiau nenurodydamas, koks turėtų būti „teisingas“ sprendimas, nes taip būtų pažeidžiamas prokuroro nepriklausomumo principas.

„Manau, kad prokuratūroje dirba sąmoningi, savo darbą išmanantys ir priesaiką davę prokurorai. Manau, kad patyrę galimą spaudimą, prokurorai turėtų patys priimti sprendimą“, – sakė E.Dambrauskienė. 

Tuo tarpu Seimo narys Linas Balsys nusistebėjo kandidatės žodžiais, kai ji pabrėžė, kad pasiūlymas kandidatuoti į generalines prokurores jai buvo labai netikėtas. 

„Manau, kad žmogus, kuris nori dirbti prokuroru, jam tas pasiūlymas turėtų būti „labai tikėtas“. Kadangi pasiūlymas jums buvo „labai netikėtas“, gal motyvai buvo kiti – gal noras turėti dar vieną kišeninį prokurorą? Kaip jūs elgsitės, kad nebūtumėte kišeninė prokurorė“, – E.Dambrauskienės klausė Seimo narys.

„Galiu užtikrinti, kad jeigu nebūčiau tikra, kad tokia negalėsiu būti (Generaline prokurore. – Red.), šio pasiūlymo nebūčiau priėmusi“, – sakė kandidatė.

Paliko gerą įspūdį

Pirmadienį su prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlyta kandidate į generalines prokurores susitiko Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Po susitikimo ji sakė susidariusi kompetentingo ir giliu analitiniu mąstymu žmogaus įspūdį.

Parlamento vadovė, paklausta, ar asmeniškai balsuos „už“ šią kandidatę, atsakė: „Taip, aš balsuosiu „už“.

Planuojama, kad ketvirtadienį Seimas balsavimu apsispręs, ar pritarti E.Dambrauskienės kandidatūrai.

46 metų kandidatė į generalines prokurores teisės magistro laipsnį yra įgijusi Vilniaus universiteto Teisės fakultete ir turi 17 metų įvairiapusės teisinio ir vadovaujamo darbo patirties. E. Dambrauskienė yra dirbusi ikiteisminio tyrimo pareigūne, Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros prokurore, advokate.

2008 m. E. Dambrauskienė buvo paskirta Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėja. Nuo 2011-ųjų jau penkerius metus vadovauja Kaišiadorių rajono apylinkės teismui.

Prokuratūrai šiuo metu laikinai vadovauja Darius Raulušaitis po to, kai šių metų birželį baigėsi prokuroro Dariaus Valio įgaliojimai. Prezidentė naujuoju generaliniu prokuroru yra siūliusi skirti Kauno apygardos teismo pirmininką Nerijų Meilutį, tačiau šiai kandidatūrai nepritarė Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.