Melo detektorius kelia baimę ne tik FNTT generolui

Tikrintis melo detektoriumi atsisakęs ir postą išsaugojęs FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius – blogas pavyzdys. Juo pasekti bandęs aukštas Migracijos departamento pareigūnas liko be darbo, rašo „Lietuvos rytas“.

Leidimo dirbti su įslaptinta informacija netekusiam A.Turčinui neliko nieko kita, kaip išeiti iš darbo.
Leidimo dirbti su įslaptinta informacija netekusiam A.Turčinui neliko nieko kita, kaip išeiti iš darbo.
Patikrinimo melo detektoriumi labiau nei velnias kryžiaus bijantys pareigūnai gali greitai atsisveikinti su darbu.<br>T.Bauro nuotr.
Patikrinimo melo detektoriumi labiau nei velnias kryžiaus bijantys pareigūnai gali greitai atsisveikinti su darbu.<br>T.Bauro nuotr.
Papildomą patikrinimą dėl K.Jucevičiaus (nuotr.) patikimumo Vidaus reikalų ministerija buvo pradėjusi po painios istorijos.
Papildomą patikrinimą dėl K.Jucevičiaus (nuotr.) patikimumo Vidaus reikalų ministerija buvo pradėjusi po painios istorijos.
Daugiau nuotraukų (3)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 13, 2015, 3:49 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 7:39 AM

Į painią istoriją įsivėlęs, bet sausas išbridęs Migracijos departamento Užsieniečių reikalų skyriaus vedėjas Antanas Turčinas tikėjosi išvengti ir patikrinimo melo detektoriumi.

Anksčiau tai jau pavyko padaryti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovui K.Jucevičiui.

Nors generolas spruko vos išvydęs kontrolinius klausimus, jam buvo grąžintas leidimas dirbti su įslaptinta informacija.

Tikrintojai dėmių neįžvelgė

A.Turčinui, kaip ir K.Jucevičiui, būtų tekę prisiminti įvykius, dėl kurių buvo pakliuvęs į prokurorų akiratį.

Nors ikiteisminiai tyrimai dėl jų abiejų buvo nutraukti, Vidaus reikalų ministerija norėjo įsitikinti, ar šie pareigūnai – patikimi ir sąžiningi.

Pusę metų K.Jucevičiaus veiklą tikrinę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), Valstybės saugumo departamento (VSD), Generalinės prokuratūros ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pareigūnai nerado jokių pažeidimų ir nusprendė, kad generolas ir toliau gali vadovauti finansinius nusikaltimus tiriančiai tarnybai.

Šios tarnybos priekaištų neturėjo ir Migracijos departamente tuomet dirbusiam A.Turčinui, tačiau bandymas išsaugoti savo paslaptis jam baigėsi ne taip sėkmingai.

Pareigūnui atsisakius tikrintis melo detektoriumi, Vidaus reikalų ministerija nusprendė nepratęsti jo leidimo dirbti su įslaptinta informacija.

Tokio leidimo netekusiam aukštam pareigūnui neliko nieko kita, kaip išeiti iš darbo – A.Turčinas buvo atleistas abiejų šalių susitarimu.

Abejonių liko ir po tyrimo

Nors prokurorai nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl galimo A.Turčino kyšininkavimo, Vidaus reikalų ministerija nusprendė, jog tai dar nereiškia, kad neliko abejonių dėl šio pareigūno patikimumo.

Į STT akiratį A.Turčinas buvo patekęs 2012 metų pabaigoje. Tuomet buvo kilę įtarimų, jog Užsieniečių reikalų skyriaus vedėjas už pinigus bandė paveikti savo kolegas, kad būtų greičiau sutvarkyti Lietuvos pilietybę norinčios gauti Izraelio pilietės bei jos vaikų dokumentai.

Tyrėjai kurį laiką stebėjo A.Turčiną ir galimai už šią paslaugą pinigų siūliusį teisininką.

STT pareigūnų surinktais duomenimis, kelis kartus susitikę vyrai kalbėjo apie pinigus sumą įvardydami itin kukliai: „Pora litukų.“

Bičiulis grąžino skolą?

Tyrimo metu nustatyta, jog A.Turčinas iš tiesų kreipėsi į kitus Migracijos departamento darbuotojus, kad greičiau būtų tvarkomi Izraelio pilietės dokumentai, tačiau nebuvo surinkta pakankamai duomenų, kad jis būtų taręsis dėl kyšio ar jį paėmęs.

Nors tyrimo metu paaiškėjo, kad A.Turčinas iš pažįstamo teisininko paėmė 1000 litų, abu jie tikino, jog buvo grąžinama skola.

Pristigus įrodymų keturis mėnesius trukęs tyrimas buvo nutrauktas, o A.Turčinas kreipėsi į teismą dėl kompensacijos, nes tyrimo metu jis buvo laikinai nušalintas nuo tarnybos.

Pokalbiai telefonu – įtartini

Bendraudamas su tyrėjais A.Turčinas neigė kaltę, tačiau pakartoti to paties naudojant melo detektorių nepanoro.

Prieš mėnesį sulaukęs Vidaus reikalų ministerijos siūlymo pasitikrinti poligrafu pareigūnas pareiškė jog faktai, dėl kurių siūloma jį tikrinti, yra trejų metų senumo, o teisėsaugos pareigūnai juos jau įvertino – ikiteisminį tyrimą nutraukė.

Tačiau su tyrimo medžiaga, kur buvo ir įrašytų telefono pokalbių, susipažinę Vidaus reikalų ministerijos darbuotojai susidarė įspūdį, jog A.Turčinas su tarpininkais tardavosi dėl pinigų ir prašydavo kolegų, kad sprendimai dėl kai kurių užsieniečių būtų priimami greičiau.

Gavę duomenų, kad A.Turčinas gali būti nepatikimas, linkęs pasinaudoti tarnybine padėtimi ir neteisėtai užsidirbti, Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai nepratęsė jam leidimo dirbti su slapta informacija.

Nuspręsta, jog dėl tokių pareigūno savybių kyla grėsmė jam patikėtos įslaptintos informacijos saugumui.

Tikrintis bus privaloma?

Kai nuo tyrimo poligrafu sėkmingai išsisuko FNTT vadovas K.Jucevičius, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis pasiūlė Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą papildyti naujomis nuostatomis.

Ministras siūlo, kad pagrįstų abejonių dėl patikimumo sukėlusiems pareigūnams nebūtų išduodamas leidimas dirbti su slapta informacija.

S.Skvernelis įsitikinęs, kad leidimo dirbti su įslaptinta informacija nereikėtų suteikti ir asmeniui, kuris nepagrįstai atsisakė būti ištirtas melo detektoriumi arba tyrimo juo išvada yra neigiama.

Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo pakeitimus S.Skvernelis birželio mėnesį pateikė Krašto apsaugos ministerijai. Ji tebesvarsto šio įstatymo naujos redakcijos projektą.

Klimpstantį generolą gelbėjo prokurorai

* Papildomą patikrinimą dėl K.Jucevičiaus patikimumo Vidaus reikalų ministerija buvo pradėjusi po painios istorijos.

* Praėjusiais metais prokurorai FNTT vadovą K.Jucevičių buvo apklausę kaip specialųjį liudytoją.

* Tada buvo kilę įtarimų, kad 2013 metų gruodį FNTT vadovas galėjo reikalauti pinigų iš tuomečio advokato J.Kozubovskio. Tuo metu FNTT tyrė bylą dėl neteisėto J.Kozubovskio praturtėjimo.

* Tačiau specialiuoju liudytoju laikytas FNTT vadovas staiga tapo nukentėjusiuoju. Manoma, jog J.Kozubovskis jį sekė.

* Atsakymą Vidaus reikalų ministerijai pateikusi prokuratūra nurodė, kad tyrimas dėl K.Jucevičiaus buvo nutrauktas reabilitavimo pagrindais – nustatyta, kad nusikaltimas nebuvo įvykdytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.