V. Tomaševskis išsakė kritiką naujam socialiniam modeliui

Mitingą prie Vyriausybės rūmų

Valdemaras Tomaševskis kaip gėdingą balsavimą vertina pritarimą Seime po pateikimo naujam socialiniam modeliui.<br>D. Umbraso nuotr.
Valdemaras Tomaševskis kaip gėdingą balsavimą vertina pritarimą Seime po pateikimo naujam socialiniam modeliui.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2015, 2:36 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 3:42 PM

„Buvo balsuota už tokį modelį, kuris radikaliai apriboja darbuotojų teises. Ir taip mes Lietuvoje turime prasčiausias socialines garantijas, mažiausius atlyginimus“, – penktadienį spaudos konferencijoje Seime apgailestavo politikas.

Jo teigimu, penktadienį rengiamas mitingas, nes šitų klausimų neįmanoma išspręsti parlamente, „nėra geros valios“. V. Tomaševskio teigimu, mitinge dalyvaus ne tik tautinių mažumų, bet ir profsąjungų atstovai.

Renginiui prie Vyriausybės rūmų Vilniaus miesto savivaldybė yra išdavusi leidimą. Tikimasi, kad į protesto akciją susirinks per 2000 žmonių.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Vilniaus rajono švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkė Svetlana Juodelienė apgailestavo, kad Lietuvoje prastos socialinės garantijos švietimo darbuotojams, maži atlyginimai, netinkamas ugdymo finansavimas, dėl to prastėja ugdymo kokybė, chaotiška ir socialinio teisingumo neužtikrinanti mokyklų tinklų pertvarka.

Seimo LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė teigė, kad Seimui pateiktas naujas socialinis modelis nesuderintas su Trišale taryba, nepataisytas. „Tai juodraštinis variantas, nes daugiau yra teisininkų pastabų negu paties socialinio modelio“, – pastebėjo parlamentarė.

Pasak jos, LLRA frakcija įregistravo rezoliucijos projektą, kuriame siūlo nuo 2016 m. sausio 1 d. suvienodinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimus su mokytojų atlyginimais. Rezoliucijos projekte reiškiamas susirūpinimas dėl to, kad ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimai žymiai skiriasi nuo mokytojų atlyginimų.

Kitame Seimo LLRA frakcijos parengtame rezoliucijos projekte siūloma nuo kitų metų sausio 1 d. sudaryti įstaigoms galimybes padidinti Vyriausybės įstaigų, kitų institucijų ar įstaigų, atliekančių viešąjį administravimą, savivaldybių darbuotojų, nepriskiriamų valstybės tarnautojų kategorijai, tarnybinių atlyginimų koeficientų viršutines ribas dviem punktais.

„Šiuo metu egzistuoja didelis darbo užmokesčio skirtumas tarp Vyriausybės kanceliarijos bei ministerijų darbuotojų ir Vyriausybės įstaigų, kitų institucijų ar įstaigų, atliekančių viešąjį administravimą, savivaldybių darbuotojų“, – pažymima projekte. Jame reiškiamas susirūpinimas, jog greitu metu institucijų ar įstaigų, atliekančių viešąjį administravimą, savivaldybių darbuotojų atlyginimai gali susilyginti su minimaliu atlyginimu.

„Atlyginimas už darbą, reikalaujantį aukštojo mokslo pirmos ar antros pakopos studijų išsilavinimo, didelės atsakomybės ir kompetencijos, negali lygintis su atlyginimu už darbą, kuris nereikalauja nei aukštojo mokslo diplomo, nei kvalifikacijos, nei didesnės atsakomybės“, – sakoma rezoliucijos projekte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.