Iš psichikos ligonės turtėjęs kunigas nenori atverti piniginės

Jonavos rajono apylinkės teisme trečiadienį buvo nagrinėjama civilinė byla, kurioje atsakovu patrauktas Jonavos Šv.Jokūbo parapijos klebonas 36 metų Audrius Mikitiukas, finansiškai pasinaudojęs psichiškai neįgalia pensininke. 

Psichiškai neįgalios moters sąskaita praturtėjęs Jonavos klebonas A.Mikitiukas tvirtino nepadaręs nieko bloga – imti aukas iš tikinčiųjų neuždrausta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Psichiškai neįgalios moters sąskaita praturtėjęs Jonavos klebonas A.Mikitiukas tvirtino nepadaręs nieko bloga – imti aukas iš tikinčiųjų neuždrausta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Oct 21, 2015, 4:00 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 4:31 PM

Byloje, kurioje reikalaujama priteisti iš A.Mikitiuko ligonei 37 415 litų (10 836 eurus), trečiadienį buvo sakomos baigiamosios kalbos.

Šizofrenija serganti 69 metų O.M. į kunigo sąskaita banke 2009 metų vasario – birželio mėnesiais per keturis kartus pervedusi 37 tūkst. 415 litų. Tuo metu ji gyveno Jonavos krašte.

Medicinos ekspertai nustatė, kad moteris, atlikdama šiuos pavedimus, nesuvokė savo veiksmų.

Neveiksnia ji buvo pripažinta tik 2012 metų rugpjūtį. Kol tai nebuvo padaryta, moteris, nors ir sunkiai serganti, galėjo atlikti juridinius sandorius.

Žaidimai su rašteliu

Istorija susidomėjus teisėsaugai, kunigas pateikė raštelį, kuriame parašyta data – 2012 metų sausio 5-oji.

Raštelyje, kurį pasirašė pensininkė, nurodyta, jog jai tądien buvo gražinti pinigai.

2014 metų pabaigoje moteris prasitarė savo broliui ir globėjui Antanui Griniui, jog dvasininkas iš tikrųjų pinigų jai negražino.

Pokalbio su seserimi įrašą A.Grinius pateikė teismui. Civilinę bylą nagrinėjanti teisėja priėmė šį įrodymą, nors A.Mikitiukas tam ir prieštaravo.

Kodėl negražino skolos per banką?

Ekspertai nustatė, kad ligonė nesuvokė savo veiksmų ne tik 2009 metais apipildama kunigą pinigais, bet ir 2012 metais, pasirašydama raštelį.

Sunkiai serganti moteris neslėpė įsimylėjusi išvaizdų kunigą, o pastarasis neatstūmė jos dovanų.

Sužinojęs apie pinigų pervedimus A.Grinius kreipėsi į teisėsaugą, tačiau prokuroras Artūras Bužavas ikiteisminį tyrimą nutraukė. A.Bužavo nuomone, ligonės artimieji teisybės turėtų ieškoti ne baudžiamąja, o civiline tvarka.

A.Grinius stebėjosi, kodėl kunigas, jei jis norėjo grąžinti pinigus, nepervedė jų atgal į O.M. sąskaitą banke.

„Sunku įsivaizduoti kleboną, atvykstantį pas pagyvenusią moterį į Jonavos daugiabutį su pilnomis kišenėmis grynųjų.

Po tariamo lėšų grąžinimo sesuo manęs paprašė sumokėti už basutes, nes ji neturinti už ką jų nusipirkti“, – piktinosi jonaviškės brolis.

Paskutiniame A.Grinius prašė patenkinti ieškinį, o kunigas – jį atmesti. Sprendimą Jonavos teismas skelbs lapkritį.

A.Mikitiukas tikino tapęs giminės intrigų auka, tačiau pažintis su sunkia ligone jam atnešė tik naudą.

Ligonė neteko ir buto

Kauno apygardos teisme nagrinėjama dar viena civilinė byla byla, kurioje figūruoja Jonavos klebonas A.Mikitiukas – vyksta procesas dėl pinigų gražinimo už butą Vilniuje, priklausiusį O.M.

2008 metų pradžioje ligonė pasirašė kitą kunigui A.Mikitiukui naudingą sandorį – pardavė nuosavą butą sostinės Ozo gatvėje. Ji buvo neseniai palaidojusi savo vyrą, su kuriuo vaikų nesusilaukė.

182 tūkst. litų (52,7 tūkst. eurų) už butą nukeliavo į Jonavos bažnyčios parapijos sąskaitą, o 20 tūkst. litų (5,8 tūkst. eurų) atiteko asmeniškai A.Mikitiukui, kuris šią sumą panaudojo brangiam nuosavam pirkiniui – automobiliui „Audi A8“.

A.Mikitiukas labai rūpinosi buto sostinėje pardavimo reikalais – surado nekilnojamojo turto agentą, derėjosi dėl kainos, pats kelis kartus vežė O.M. į notaro biurą, kuriame ji pasirašė sutartį su pirkėja.

Pagal Civilinį kodeksą, asmenų, kurie, nors ir būdami veiksnūs, dėl ligos ar silpnaprotystės negalėjo suprasti savo veiksmų reikšmės, sudaryti sandoriai teismo sprendimu gali būti pripažinti negaliojančiais.

Byloje dėl pinigų gražinimo už butą atsakovu patraukta Jonavos Šv.Jokūbo parapija, o kunigas A.Mikitiukas yra tretysis asmuo.

Paliko moterį likimo valiai

Medicinos ekspertai nustatė, jog ir 2008 metais parduodama butą, moteris negalėjo suprasti savo veiksmų. Iš viso jau buvo atliktos keturios ekspertizės, kurių metu visą laiką būdavo patvirtinama, kad ji negalėjo suvokti, ką darė.

A.Mikitiukas tvirtino nepadaręs nieko neleistina – iš tikinčiųjų aukų imti neuždrausta.

Praturtėjęs dvasininkas žadėjo rūpintis vieniša pensininke, kuri liko gyventi Jonavos rajono Žeimių miestelyje, apleistame name. Tačiau šis pažadas nebuvo ištęsėtas.

Žeimių seniūnas Faustas Pilipavičius ir kiti vietos gyventojai tvirtino, jog kunigas miestelyje pasirodydavo itin retai, net už žolės pjovimą našlės valdoje mokėdavo seniūnija. Kai kunigas, kaip jaunas mėnulis, vis dėl to atvykdavo prabangia „Audi“, O.M. kaimynai kalbėdavo: „Pasirodė vargšės namelis ant ratų“.

Sužinojęs, kas atsitiko seseriai, A.Grinius pasirūpino, kad ji iš Žeimių būtų perkelta į Jonavą, o vėliau – į Kauną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.