URM nustebino: nori į Afganistaną? Pasiruošk per 4 valandas

Atrankos vykti į misiją Afgnistane ir pradžia, ir pabaiga numatyta tą pačią dieną – tokią žinią Užsienio reikalų ministerijos (URM) tinklalapyje perskaitęs vilnietis (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. – Aut. past.) negalėjo patikėti savo akimis. Žinios apie atranką paskelbimą ir jos pabaigos terminą skyrė vos kiek daugiau nei 4 valandos.

Antranka į misiją Afganistane URM tinklalapyje vyko vos kelias valandas.<br>V.Balkūno nuotr.
Antranka į misiją Afganistane URM tinklalapyje vyko vos kelias valandas.<br>V.Balkūno nuotr.
URM skelbimas apie atranką.
URM skelbimas apie atranką.
Daugiau nuotraukų (2)

Indrė Vainalavičiūtė

Oct 27, 2015, 10:02 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 2:52 PM

Ši skuba skaitytoją nustebino: „Čia pokštas? Ar taip URM tikrina kvalifikuotų specialistų budrumą? O gal kam reikėjo, tas jau seniai tą atranką laimėjo, o skelbimas tik todėl, kad „taip reikia“? Ar čia tikrai viskas vyksta taip, kaip ir turėtų?!“

Dokumentams pateikti – vos 4 valandos

„Užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje buvo skelbimas, kad vyksta personalo atranka iš delegavimo rezervo į pareigybę ES misijoje Afganistane. Viskas tame skelbime buvo kaip ir įprasta – aiškiai surašyta, kokius dokumentus reikia pristatyti, prisegta informacija apie pareigybes.

Suglumino tai, kad skelbimas įdėtas šiek tiek po 10 valandos ryto, o pati atranka vyksta iki tos pačios dienos 15 val. Vadinasi, reikiamiems dokumentams surinkti buvo skirtos daugiau kaip 4 valandos?“ – domėjosi skaitytojas ir ironizavo, kad toks laiko rezervas buvo skirtas tiems, kurie skelbimą pamatė vos tik jam pasirodžius.

Skelbime taip pat buvo rašoma, kad Atrankos komisijos posėdis planuojamas taip pat tą pačią dieną, kaip ir paskelbta atranka ir jos termino pabaiga – spalio 20-tąją.

Netrukus šio skelbimo URM tinklalapyje nebeliko.

„Nors esame įpratę, kad ministerijų darbuotojai mėgsta tvarką ir viską daro vadovaudamiesi instrukcijomis ir procedūromis, kurios trunka savaičių savaites, panašu, kad šį kartą klausimas buvo sprendžiamas per kelias valandas“, – šaipėsi skaitytojas.

Kiek trunka „trumpasis paraiškų padavimo terminas“?

Naujienų portalui lrytas.lt pabandžius pasidomėti pačioje ministerijoje, buvo atsakyta, kad situaciją dėl atrankos specialistai komentuos raštu.

„Jūsų minimu atveju kandidatuoti buvo galima tik į kontraktines pareigybes EUPOL misijoje Afganistane, kurias finansuoja Europos Komisija. Į kontraktinę pareigybę kandidatuojantys asmenys savo pareiškimą elektroniniu paštu siunčia tiesiogiai EIVT, kuri ir vykdo galutinę kandidatų atranką. Joje paprastai dalyvauja didelis skaičius kandidatų iš visos Europos Sąjungos šalių. Lietuvos institucijos tokiu atveju neteikia EIVT jokių išvadų ar rekomendacijų, tačiau praėjusiems atranką Lietuvoje kandidatams suteikia teisę grįžti į savo ankstesnę darbovietę Lietuvoje“, – rašoma URM viešųjų ryšių departamento atsiųstame komentare.

Anot ministerijos specialistų, pasitaiko atvejų, kai apie galimybę kandidatuoti į tam tikrą pareigybę  civilinėje misijoje sužinoma likus nedaug laiko iki  galutinio paraiškų tarptautinei ar ES institucijai padavimo termino: „Tuomet atranka iš Lietuvos delegavimo rezervo vyksta skelbiant trumpąjį paraiškų pateikimo terminą. Delegavimo rezerve esantys asmenys į tarptautines misijas ar operacijas turi būti pasirengę  išvykti per trumpą laikotarpį“, – raštu pakomentavo ministerijos darbuotojai.

Iš Lietuvos – vienas kandidatas

Galutinę atranką į kontraktines pareigybes EUPOL misijoje Afganistane, kurias finansuoja Europos Komisija, organizuoja Europos išorės veiksmų tarnyba (EIVT). Kiek asmenų iš Lietuvos pretendavo į šią pareigybę, tiesiogiai kreipdamiesi į EIVT, nėra žinoma, o URM paskelbtoje atrankoje iš delegavimo rezervo dalyvavo vienas pretendentas.

Jei šis pretendentas bus atrinktas EIVT, Kabule jis eis vyresniojo patarėjo žmogaus teisių ir lyčių bei antikorupcijos klausimais pareigas EUPOL misijoje Afganistane, Vidaus reikalų ministerijos reformos padalinyje.

Pagrindinės atranką laimėjusio kandidato funkcijos, anot URM specialistų, būtų patarti Afganistano vidaus reikalų ministerijos vadovybei žmogaus teisių ir lyčių bei antikorupcijos klausimais, siekti gerinti policijos ir prokuratūros sąveiką, analizuoti, teikti išvadas ir rekomendacijas dėl  Afganistano VRM veiklos minėtose srityse.

Atlyginimas liko paslaptimi

Paprašius dar kartą patikslinti, kokia iš tiesų skuba būdinga tokioms atrankoms, buvo pateiktas gana formalus atsakymas.

„Pretendentai į pareigas ar pareigybes civilinėse tarptautinėse operacijose ar misijose, taip pat į pareigas ar pareigybes tarptautinėse, Europos Sąjungos ir užsienio valstybių institucijose, susijusias su krizių valdymu ir bendra Europos Sąjungos užsienio, saugumo ir gynybos politika, į kurias gali būti deleguojama per 30 ar mažiau dienų nuo informacijos apie šias pareigas ar pareigybes gavimo valstybės institucijoje ar įstaigoje dienos, atrenkami iš delegavimo rezervo“, – rašoma URM specialistų atsakyme.   Nors portalas lrytas.lt domėjosi, koks atlyginimas būtų mokamas šią pareigybę užimančiam kandidatui, URM specialistai informavo, kad EIVT skelbime atlyginimo dydis nėra nurodytas.

Po misijos – į darbą Lietuvoje

Anot URM specialistų, Lietuva siekia, kad kuo daugiau Lietuvos Respublikos piliečių dirbtų tarptautinėse ir ES institucijose, dalyvautų tarptautinėse misijos ir operacijose – tai didina Lietuvos matomumą ir įtaką šiose institucijose. 

Specialistai iš Lietuvos, turintys darbo tarptautinėse misijose ir operacijose patirties, skatinami grįžti į Lietuvą. Galimybę sugrįžti į instituciją, kurioje asmuo dirbo iki išvykdamas į tarptautinę misiją ar operaciją, numato Lietuvos Respublikos asmenų delegavimo į tarptautines ir Europos Sąjungos institucijas ar užsienio valstybių institucijas įstatymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.