Grumtynės dėl generalinio prokuroro – ir su šantažo prieskoniu

Lietuvos politinis elitas niekaip nesugeba išklampoti iš savo intrigų dėl vienintelio teisėsaugos vadovo – generalinio prokuroro.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Nov 8, 2015, 10:37 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 7:50 AM

Šią savaitę prezidentė D.Grybauskaitė žengė žingsnį, kurio buvo sunku tikėtis, – pagaliau pakvietė jau dvi jos kandidatūras į generalinius prokurorus atmetusio Seimo vadovybę pasitarti, ką daryti toliau.

Bet po susitikimo, kuris taikus atrodė tik iš šalies, greitai paaiškėjo, jog prezidentė parlamento viršūnėles buvo pasikvietusi tik tam, kad pagąsdintų ir pašantažuotų.

Svarbiausia, ko norėjo šalies vadovė, – kad Seimas paklustų jos reikalavimui dėl generalinio prokuroro kandidatūros balsuoti nebe slaptai, o atvirai.

Čia pat prezidentė pateikė „įrodymus“, jog ji buvo teisi, anksčiau skelbdama, kad kai kuriems šalies vadovės valiai besipriešinantiems tautos išrinktiesiems įtaką slapta darė kažkokios šešėlinės jėgos – esą socialdemokratai B.Bradauskas ir J.Sabatauskas bei „darbietis“ V.Gapšys vasarą Kaišiadoryse aptarinėjo šį reikalą su neaiškiais veikėjais.

Painiojimusi tokiuose šešėliniuose reikaluose D.Grybauskaitė dar apkaltino seniai jos nemėgstamus liberalą V.Gailių ir Mišrios grupės narį P.Urbšį, taip pat pasisvaidė užuominomis apie politikų siūlymus jos parinktai kandidatei „išsipirkti“ generalinio prokuroro vietą.

Bet visi Prezidentūroje išvardyti Seimo nariai kategoriškai paneigė buvus kokius nors susitikimus ar susitarimus, o parlamento pirmininkė pareiškė gavusi oficialų atsakymą iš specialiųjų tarnybų ir teisėsaugos institucijų vadovų, kad jie apie tai nieko nežino.

Pati prezidentė bent kol kas niekaip dėl to nepasiaiškino, o su ja išsiaiškinti siekiantis J.Sabatauskas niekaip neprisibeldžia į rūmų S.Daukanto aikštėje duris.

Seimo frakcijų vadovai irgi trypčioja nesumodami, kaip elgtis: gal parlamentui reikėtų imtis kokio nors tyrimo tokiems sunkiems šalies vadovės įtarimams išsklaidyti, o gal geriau suglaudus ausis ramiai pakiurksoti?

Neatmestina, kad šis triukšmas baigsis taip, kaip ir ankstesni neaiškios kilmės pažymų skandalai – viskas bus užglaistyta. Iki kito karto.

Panašiai tikriausiai nurims ir dėl baisių nusikaltimų Kražiuose kilęs sujudimas. Iki kitos tragedijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.