Aiškėja detalės, kaip I.Molotkovas apgavo pareigūnus

Pagrobęs iš policininkų automatą ir daug kartų teistas narkomanas Igoris Molotkovas padarė tai, ko, matyt, nebūtų pavykę visam Seimui, – privertė iš pareigų trauktis vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį.

Automatu ginkluotam bėgliui pavyko perlipti šią policijos komisariato tvorą.<br>T.Bauro nuotr.
Automatu ginkluotam bėgliui pavyko perlipti šią policijos komisariato tvorą.<br>T.Bauro nuotr.
Vakar suimtas I.Molotkovas tikino nesuvokiantis, kodėl pagrobė automatą.<br>D.Umbraso nuotr.
Vakar suimtas I.Molotkovas tikino nesuvokiantis, kodėl pagrobė automatą.<br>D.Umbraso nuotr.
Vidaus reikalų ministras S.Skvernelis pareiškė, kad traukiasi iš pareigų.
Vidaus reikalų ministras S.Skvernelis pareiškė, kad traukiasi iš pareigų.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Nov 21, 2015, 10:45 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 1:35 PM

Tris tūkstančius pareigūnų ant kojų sukėlęs 24 metų I.Molotkovas penktadienį suimtas trims mėnesiams, tačiau jo sukeltas triukšmas nenurims dar ilgai.

Ypač dabar, kai aiškėja naujos šio išskirtinio įvykio detalės.

Žalojosi tam, kad pabėgtų

Dėl policininkų pradanginto automato kilusio ir į valdžios viršūnę persimetusio skandalo pagrindinis veikėjas I.Molotkovas – spalvingas veikėjas.

Užvakar į Vilnių jis buvo atvežtas iš Švenčionių policijos komisariato.

Už administracinį nusižengimą sulaikytas jaunas, bet kriminalinės patirties jau turintis vyras, „Lietuvos ryto“ žiniomis, komisariato areštinėje po nagu įsikišo dokumentams susegti naudojamos sąvaržėlės nuolaužą.

Jis tikėjosi, kad dėl tokio susižalojimo bus paguldytas į ligoninę, iš kurios, kaip jau ne kartą yra buvę, galės pabėgti.

Tačiau šįkart medikų apgauti nepavyko. Po apžiūros I.Molotkovas buvo grąžintas policijos pareigūnams, o jie jį nusivežė į Laisvės prospekte esantį Vilniaus 6-ąjį policijos komisariatą.

Grįždami į Švenčionis policijos pareigūnai ketino paimti dar vieną sulaikytą įtariamąjį, nes perpildytoje Vilniaus areštinėje jam neatsirado vietos.

Nurodė nesiimti veiksmų

Palikę I.Molotkovą automobilyje, pareigūnai nuėjo į komisariato patalpas, o grįžę su įtariamuoju išvydo išgąsdinusį vaizdą – jų vežiotas pažeidėjas sėdėjo automobilyje nukreipęs į juos automatą „Kalašnikov“, kurį patys buvo palikę ant priekinės automobilio sėdynės.

Švenčionių policijos pareigūnai kartu su antru sulaikytuoju skubiai grįžo į komisariato patalpas.

Kadangi buvo jau po 18 valandos ir komisariate buvo likę vos keli asmenys, pareigūnai nesiryžo patys pulti I.Molotkovo ir jo nuginkluoti.

Apie automatu „Kalašnikov“ ginkluotą nusikaltėlį buvo pranešta Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato budėtojams. Jie pareigūnams griežtai nurodė patiems nesiimti jokių veiksmų.

Manė, kad sėdi automobilyje

Pareigūnai pakluso. Kol neatvyko pastiprinimas ir neapsupo komisariato pastato, jie pro langą stebėjo uždarame policijos komisariato kieme pastatytą automobilį ir buvo įsitikinę, kad automatą pagrobęs, antrankiais surakintas I.Molotkovas vis dar sėdi jame.

Ir tik tada, kai į Laisvės prospektą sulėkė gausios pareigūnų pajėgos, paaiškėjo, kad automobilis tuščias.

Pasirodo, kad tuo metu, kai sutrikę pareigūnai grįžo į pastatą, nutaikęs progą I.Molotkovas sugebėjo iš komisariato teritorijos dingti nepastebėtas ir išsinešti automatą su 30 šovinių.

Pareigūnai teigė, kad jis peršoko policijos komisariato tvorą ir pasislėpė tamsoje.

Derybos prie tuščio namo

Net ir tada, kai automobilis buvo rastas tuščias, pareigūnai vylėsi, kad antrankiais surakintas, su sunkiu ginklu rankose I.Molotkovas toli nueiti negalėjo.

Įtarta, kad jis pasislėpė netoli komisariato esančiame nebaigtame statyti name.

Ji apsupo ir policininkai, ir „Aro“ pareigūnai ir pradėjo įkalbinėti nusikaltėlį pasiduoti.

„Raginame pasiduoti, nes kitaip bus panaudotas šaunamasis ginklas“, – per garsiakalbį plyšavo pareigūnai.

Netrukus paaiškėjo, kad jie kalbėjosi su sienomis. Tik tada suprasta, kad I.Molotkovo pėdsakai jau ataušę, ir per tą laiką, kol vyko „derybos“, jis galėjo būti nusigavęs nežinia kur.

Ieškojo visame mieste

Paieška iš Pašilaičių išsiplėtė į kitus sostinės rajonus – Justiniškes, Šeškinę, Fabijoniškes, pasiekė Karoliniškes, Lazdynus ir Pilaitę, mat sunerimę vilniečiai pranešinėjo tai vienur, tai kitur matę panašų žmogų, kurio nuotrauką jau buvo išplatinusi policija.

Dėl I.Molotkovo paieškos laikinai buvo uždarytas eismas Laisvės prospektu, pareigūnai tikrino visus pranešimus, stabdė automobilius, lipo į troleibusus ir autobusus, tačiau viskas buvo veltui.

Praėjus maždaug pustrečios valandos nuo paieškų pradžios buvo gauta informacija, kad I.Molotkovas pastebėtas stoties rajone. Gausios policijos pajėgos nuskubėjo į nurodytą vietą, tačiau informacija dar kartą nepasitvirtino.

Likus maždaug valandai iki vidurnakčio buvo pranešta, kad bėglys pastebėtas J.Baltrušaičio gatvėje, kiti vilniečiai pranešė, jog jis gali slėptis sostinės pakraštyje, Perkūnkiemyje.

Į abi vietas nuskubėjo ne tik policijos pareigūnai su įjungtais švyturėliais ir garso signalais, bet ir pasieniečių sraigtasparnis. Tačiau bėglio nerasta.

Užsirakino dušo patalpose

Apie 23 val. 30 min. I.Molotkovas buvo aptiktas geležinkelio stoties rajone, Pelesos gatvėje, bendrabučio tipo name, kur jis anksčiau gyveno ir turi nemažai pažįstamų.

Tą vakarą čia atsibastęs bėglys su jais išgėrė arbatos, o po to užsirakino bendroje dušo patalpoje.

Nors namo gyventojai atvykusiems pareigūnams davė dušinės raktus, jų neprireikė. I.Molotkovas duris atidarė pats ir iškart buvo sulaikytas.

Vyras nesipriešino ir netrukus jau davė parodymus, kuriuos vakar pakartojo atvesdintas į Vilniaus miesto apylinkės teismą.

„Viskas įvyko spontaniškai“, – teisinosi jis ir prašė teismo pasigailėti.

Esą į areštinę jis atvyks pats, tačiau vėliau, kai susirinks visus jam už grotų reikalingus daiktus. Teismas jo prašymo neišgirdo ir suėmė trims mėnesiams.

Supyko ant pareigūnų

I.Molotkovas teigė, kad ketvirtadienio vakarą buvo labai supykęs ant policijos pareigūnų.

Tyčia susižeidęs vyras tikėjosi, kad jam bus atlikta operacija ir kurį laiką jis galės pasilepinti ligoninės palatoje ar iš jos pabėgti, bet medikai nusprendė kitaip.

Suteikę pirmąją medicinos pagalbą, jie I.Molotkovą perdavė atlydėjusiems policijos pareigūnams ir leido vežti į areštinę.

I.Molotkovas prašęs policininkų, kad jie įkalbėtų gydytojus jį paguldyti į ligoninę, tačiau šis prašymas nebuvo išgirstas.

Toliau I.Molotkovas veikęs negalvodamas apie savo veiksmų pasekmes – kai jį palikę pareigūnai nuėjo į policijos komisariatą, griebė be priežiūros paliktą ginklą ir nusprendė sprukti.

Ginklą slėpė po striuke

Stoties rajoną vyras pasiekė maršrutiniu autobusu, neatkreipęs keleivių dėmesio.

Jis aiškino, kad „Kalašnikov“ automatą įsikišo po striuke, o antrankiais surakintas rankas paslėpė rankovėse ir pridengė kepure.

Atvažiavęs į stotį I.Molotkovas užsuko į apleistą namą, kuriame mėgsta rinktis narkomanai. Čia jis paliko automatą ir antrankius, vėliau patraukė į Pelesos gatvę, į bendrabutį, kuriame ne kartą buvo prisiglaudęs.

Sulaikytasis teisinosi, kad ne iškart suvokė, ką padarė, o supratęs pats ketino eiti į policijos komisariatą.

Tai jis esą būtų padaręs ryte, nes bendrabutyje sužinojęs, kad jo ieško net 3000 pareigūnų, labai išsigando ir norėjo nusiraminti.

Didžiausia mįslė – antrankiai

„Jis buvo ištiktas šoko“, – vakar pasakojo bendrabučio gyventojai.

Jie stebėjosi, kad policijos pareigūnai surasti I.Molotkovui pasitelkė tokias gausias pajėgas, nes šis vyras yra ramus, niekada nieko nėra užpuolęs, be to, pagrindinis jo noras tą vakarą buvo kur nors gauti narkotikų.

Tuo metu, kai I.Molotkovas atėjo į bendrabutį, prie namo esą jau budėjo policijos pareigūnai, tačiau jie net nesiteikė sustabdyti į pastatą įeinančio žmogaus.

Prieš vidurnaktį sulaikius I.Molotkovą, jo nurodytoje vietoje policija surado ir pagrobtą „Kalašnikov“, ir antrankius. Jie nebuvo sulaužyti, o atrakinti.

Kaip vyrui pavyko juos nusiimti, iki šiol yra bene didžiausia mįslė.

I.Molotkovas aiškina tai padaręs pats, o ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai šią bylos aplinkybę nutyli, teigdami, kad negali atskleisti visų ikiteisminio tyrimo detalių.

Galbūt todėl atsirado versija, kad automobilyje sėdėjęs I.Molotkovas privertė jį vežiojusius pareigūnas nuimti antrankius.

Įžvelgia žmogiškąją klaidą

Ikiteisminis tyrimas pradėtas ne tik dėl I.Molotkovo, bet ir ginklą bei sulaikytąjį automobilyje palikusių Švenčionių rajono policijos pareigūnų atžvilgiu.

Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas kol kas pavaldinių bausti neskubėjo ir jų veiksmus pavadino žmogiškąja klaida.

Ar pareigūnai bus atleisti iš tarnybos, paaiškės baigus ikiteisminį tyrimą.

Vienas I.Molotkovą vežiojęs pareigūnas tarnyboje dirba daugiau kaip 20 metų, o kartu buvusi kolegė – apie metus.

Ministras nutarė trauktis

Anksčiau policijos generaliniu komisaru dirbęs vidaus reikalų ministras S.Skvernelis, ketvirtadienio vakarą policijos pareigūnų, pradanginusių automatą, elgesį pavadino apgailėtinu, o vakar nusprendė trauktis iš pareigų.

Tokį sprendimą jis priėmė po Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės ir prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos.

L.Graužinienė pasipiktino, kad vakare paskambinusi S.Skverneliui neišgirdo informacijos apie bėglio paiešką. Ministras jai pasakęs, kad netrukdytų miegoti, ir pokalbį baigė.

S.Skvernelis tvirtino, kad apie I.Molotkovo paiešką jis informavo premjerą Algirdą Butkevičių, kuriam yra tiesiogiai pavaldus, o L.Graužinienės skambučiai tik trukdė dirbti.

Į Seimo pirmininkės pusę stojo ir anksčiau su ja konfliktavusi D.Grybauskaitė. Ji pareiškė, jog vidaus reikalų ministras jau ne pirmą kartą demonstruoja žemą lygį, kai „mėgina komentuoti arba neprisiima, ar nesupranta savo asmeninės atsakomybės“, ir pabrėžė, kad S.Skvernelis privalo apie įvykius informuoti visus valstybės vadovus.

Netrukus S.Skvernelis įteikė A.Butkevičiui atsistatydinimo pareiškimą, tačiau premjeras pareiškė bandysiąs perkalbėti ministrą nuo tokio žingsnio.

Jaunas, tačiau jau teistas daugybę kartų

* I.Molotkovas – tiksinti bomba. Nors vyrui dar tik 24 metai, jis jau teistas keliolika kartų – dėl vagysčių, plėšimų, kai kurie jų buvo įvykdyti panaudojus smurtą, neteisėto narkotikų laikymo.

* I.Molotkovas 128 kartus baustas administracine tvarka, jo atžvilgiu yra pradėti, bet nebaigti dar aštuoni ikiteisminiai tyrimai.

* Ketvirtadienio vakarą pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl ginklo pagrobimo yra devintasis. Jei paaiškės, kad I.Molotkovas pareigūnams išties grasino ginklu, įtarimai jam gali būti papildyti ir dėl šio nusikaltimo.

* Vyrui gresia laisvės atėmimo bausmė nuo 6 iki 10 metų. Tyrimą iš policijos perėmusi Vilniaus apygardos prokuratūra žada, kad byla teismą pasieks maždaug po pusmečio.

* I.Molotkovas save žalojo nuolat. Kartą jis buvo prarijęs nedidelę geležtę, kitą kartą susižalojęs pažastį, ne kartą medikų pagalba jam buvo teikiama ir dėl prasidėjusios abstinencijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.