Smurtas šeimoje: kas vyrą paverčia žvėrimi?

Ne pirmą kartą išgirstame tragiškai pasibaigusias istorijas, kurių herojus – visai šeimai siaubą varantis agresyvus vyras. Kodėl moterys nuo tokių nebėga, ar įmanoma kaip nors užkirsti kelią tragedijai?

Specialisto praktiški patarimai: kaip sustabdyti vyrų žvėriškumą.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Specialisto praktiški patarimai: kaip sustabdyti vyrų žvėriškumą.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Specialisto praktiški patarimai: kaip sustabdyti vyrų žvėriškumą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Specialisto praktiški patarimai: kaip sustabdyti vyrų žvėriškumą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 25, 2015, 8:46 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 7:53 PM

Vyrų krizių ir informacijos centro steigėjas ir konsultantas Algirdas Meškauskas pateikia naudingus patarimus, kaip užkirsti kelią moterų talžymui. Specialisto praktikos pavyzdžiai padės ir tai šeimai, kuri smurto neregėjo ar tik dabar pradėjo kurti bendrą gyvenimą.

„Mes vyrai turime pažinti žvėrį savyje, ji prisijaukinti ir su juo dirbti“, – sako šeimas ir atskirai vyrus konsultuojantis A.Meškauskas.

Specialisto patarimai tiek vyrams, tiek moterims

Sutarus gyventi kartu, kiekvienas ant bendro stalo turėtų „sudėti“ savo egoizmą ir dalies jo atsisakyti.

Svarbu vyrą mokyti bendravimo ir santykių kūrimo. Jis turi išmokti stebėti, suprasti savo elgesį ir įvertinti. Pasak specialisto, kol nematai savęs, o tik kitus – niekaip nepasikeisi.

Esminė linija, kuri padeda vyrui keistis – tai prisirišimas prie vaikų. Prie tokio šeimos meridiano turi rištis abu partneriai. Prisirišimui ir bendravimui reikia skirti nemažai laiko. „Jei jam rūpi, kokios sauskelnės ar koks maistelis perkamas, tai jis įsitraukia ir tampa supratingesnis“, – teigė konsultantas.

Moterys neturėtų vyrų atstumti nuo kūdikio nuo pat pirmųjų dienų. Moterys prie vaiko prisiriša jau per nėštumo ir išnešiojimo laikotarpį. Vyrui tuo tarpu reikia didelių pastangų ir jam reikia padėti.

Didelė dalis vyrų tenkinasi stereotipais, kad jie parnešė į namus pinigus ir atliko savo vaidmenį. To neužtenka ir reikia investuoti į santykius daug daugiau.

Reikėtų abiems kartu daugiau laiko būti šeimoje ir atsisakyti žvejybų, medžioklių ar kitų įpročių.

Valstybė turėtų finansuoti programas, kuriuose būtų mokamos jaunos šeimos, kaip kurti bendrą ateitį.

Smurtą sukelia noras dominuoti

Pasak specialisto A.Meškausko, smurtas visada yra susijęs su siekiu dominuoti. Dominuojantis asmuo nori primesti žaidimo taisykles.

Šeimos, kuriuose aiškiai išreikštas vieno asmens siekis žaidimo taisykles primesti kitam, dažniausiai baigiasi smurtu. Nebūtinai tas dominuojantis turi būti vyras, gali būti ir savo taisykles diktuojanti moteris. Vyras nuo to pervargęs gali taip pat sureaguoti smurtu.

Smurto protrūkiai dažniausiai kyla dėl smulkmenų. „Bandant padėti vyrams supranti, kad tiek nedaug reikėjo, kad žmonės įsiklausytų vienas į kitą ir pajaustų kito žmogaus poreikius ir sumažintų savo egoizmą“, – teigė A.Meškauskas.

Vyrai visada turi pasiteisinimų

Pasak specialisto, vyrai visada turi paaiškinimą dėl smurto protrūkių. Dažniausiai jie bando pateisinti save netikusiu moters elgesiu. „Jei ji to ar ano nebūtų padariusi, tai smurto nebūtų buvę. Ji kabinėjosi, priekaištavo ar kitaip iššaukė jo tokią reakciją“, – sako A.Meškauskas.

Suprasdami, kad blogai padarė, vyrai visada menkina savo smurtą. Trenkimas yra supaprastinamas iki pastūmimo ar pliaukštelėjimo. Jie sureikšmina moters indėlį į konfliktą.

Tėvystės mokymo kursuose specialistas stengiasi kalbėti tik su vyrais, kad nebūtų moterų. Tuomet esą kalbama visiškai kitaip nei mišrioje auditorijoje.

„Tuomet vyrai mažiau pučiasi. Jie yra susikūrę savo įvaizdį prieš savo mylimąsias ir negali jo prarasti. Kai moterų nebūna šalia, vyrai yra atviresni. Nereikia tapti tuo patinu, kuris ją suviliojo.

Nenuoširdumas jau prasideda nuo antrosios pusės paieškų. Vyrai net nuomojasi automobilius, kad pasirodyti geresni“, – pavyzdį pateikė konsultantas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.