Pareiškimas apie tautinių mažumų mokyklų uždarymą kursto pyktį

Lietuvos rusų sąjungos

„Pareiškimas apie tautinių mažumų mokyklų uždarymą kursto nesantaiką“, – sako Lietuvos rusų sąjunga.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
„Pareiškimas apie tautinių mažumų mokyklų uždarymą kursto nesantaiką“, – sako Lietuvos rusų sąjunga.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2015, 12:12 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 6:06 AM

Lietuvos rusų sąjungos pirmininko Sergejaus Dmitrijevo teigimu, savo pareiškimais buvęs VSD vadovas ragina suvaržyti konstitucines Lietuvos tautinių mažumų teises, kursto tautinę nesantaiką ir demonstruoja neapykantą.

„Lietuvos Respublikos Konstitucija garantuoja teisę piliečiams, priklausantiems tautinėms bendrijoms, puoselėti savo kalbą, kultūrą ir papročius, o tautinės neapykantos bei diskriminacijos kurstymas Konstitucijoje yra įvardinta kaip nusikalstama veikla. Man keista, kad buvęs VSD vadovas, kuris vykdydamas savo pareigas turėjo saugoti konstitucinius mūsų valstybės pamatus, dabar gali leisti sau svaidytis tokiais pareiškimais“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime teigia S.Dmitrijevas.

Jis sako sieksiąs išsiaiškinti, ar G.Grinos pareiškimas yra oficiali Pulkininkų asociacijos, kurios narys yra buvęs VSD vadovas, pozicija.

Po naujų žiniasklaidos pranešimų apie Rusijon į stovyklas vykusius tautinių mažumų mokyklų moksleiviu, G.Grina socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, jog „laikas priimti valinį politinį sprendimą ir naikinti „švietimo getus“ – valdiškas mokyklas „kitataučiams“. Anot jo, tautinę kultūrą galima puoselėti šeštadieninėse mokyklose, bažnyčiose (cerkvėse) ir pan.

Trečiadienį BNS G.Grina tokią savo nuomonę grindė tuo, jog tautinių mažumų mokyklos „visiškai neugdo pilietiškumo, nes jos yra izoliuotos tautinės visuomenės prasme“.

Naujienų portalas 15min. lt šią savaitę paskelbė, kad vasarą grupė Visagino skautų vyko į Rusijos jaunųjų žvalgų organizacijos stovyklą, kur mokėsi žygiuoti, maskuotis, šaudyti, mėtyti granatas. Taip pat teisėsauga aiškinasi Vilniaus miesto tautinių mažumų mokyklos moksleivių dalyvavimo Rusijoje rengiamose sukarintose stovyklose „Sojuz“ aplinkybes, šio turimo metu buvo atliekamos kratos sostinės mokyklose.

Lietuvos rusų sąjungos pirmininkas Sergejus Dmitrijevas savo ruožtu teigia, jog specialiosios tarnybos nesugeba tinkamai informuoti ir įspėti mokyklų ir tėvų apie galimas grėsmes.

„Tautinių mažumų vaikai nekelia grėsmės Lietuvos saugumui. Už mūsų šalies saugumą atsakingos institucijos privalo užtikrinti, kad vaikai netaptų politinės ir propagandinės kovos įkaitais. Visi mes prisimename apie kratas rusų mokyklose, o juk įtarimai vis dar nėra niekam pareikšti. Kyla klausimas, kam naudinga žengti tokius neatsakingus žingsnius ir priešinti Lietuvos žmones. Šiuo atveju pirmiausia mokyklos turi būti tinkamai informuojamos apie galimas grėsmes, su vaikais ir tėvais turi vykti šviečiamoji veikla, o svarbiausia – vaikams turi būti pasiūlyta alternatyva – kad turiningai ir įdomiai savo laisvalaikį jie galėtų praleisti čia – Lietuvoje“, – sako S.Dmitrijevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.