Ministras šlitinėja ir nuo nulio promilių alkoholio

Vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio užmojis įteisinti nulio promilių alkoholio ribą visiems vairuotojams kelia aistras. Daugelis tyčiojasi ir ragina remtis civilizuotų šalių patirtimi.

Populistinį pasiūlymą stumiantis vidaus reikalų ministras S.Skvernelis, matyt, tikisi dar pagerinti savo reitingus. Bet gali sulaukti priešingo rezultato.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Populistinį pasiūlymą stumiantis vidaus reikalų ministras S.Skvernelis, matyt, tikisi dar pagerinti savo reitingus. Bet gali sulaukti priešingo rezultato.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Jeigu būtų priimtas naujas įstatymas, policijos pareigūnams atsirastų kur kas daugiau galimybių jį vertinti savaip.<br>T.Bauro nuotr.
Jeigu būtų priimtas naujas įstatymas, policijos pareigūnams atsirastų kur kas daugiau galimybių jį vertinti savaip.<br>T.Bauro nuotr.
Pareigūnai pripažįsta, kad daugiausia avarijų sukeliama dėl didelio greičio, pavojingo manevravimo, atstumo nesilaikymo, o ne dėl vienos ar dviejų dešimtųjų dalių alkoholio promilių.
Pareigūnai pripažįsta, kad daugiausia avarijų sukeliama dėl didelio greičio, pavojingo manevravimo, atstumo nesilaikymo, o ne dėl vienos ar dviejų dešimtųjų dalių alkoholio promilių.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 11, 2015, 8:25 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 2:58 AM

Ar blaiviu protu sunkiai suvokiamas S.Skvernelio kirtis iš peties taps realybe, priklausys nuo Vyriausybės ir Seimo.

Premjeras Algirdas Butkevičius vakar teigė iš principo palaikąs Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūlymą, tačiau ne aklai: „Aš pritarčiau, bet reikia palikti ribą tam tikrai protingai paklaidai.“

„Išgėręs bokalą alaus aš tikrai nebūsiu girtas, tačiau, be abejo, į alkoholio matuoklį įpūsiu. Negi už tai mane baus?“ – sunerimo ne vienas vairuotojas.

Dar labiau žmones išgąsdino medikų teiginiai, jog visai nebūtina gerti, kad tavo organizme atsirastų alkoholio. Jo koncentracija padidėja išgėrus kefyro ar giros, vartojant vaistus, kurių sudėtyje yra alkoholio.

Svarbu neperlenkti lazdos

„Nulis promilių nėra gelbėjimosi ratas – pirmiausia reikia didinti vairuotojų atsakomybę“, – „Lietuvos rytui“ sakė buvęs policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius.

– Vadovaudamas Lietuvos policijai jūs pats svarstėte, ar nereikėtų įstatymu įteisinti nulio promilių reikalavimo visiems vairuotojams. Kodėl atsitraukėte? – „Lietuvos rytas“ paklausė buvusio populiaraus šalies policijos vadovo, o dabar Alytaus miesto mero V.Grigaravičiaus.

– Buvo minčių, kad galbūt vertėtų tai padaryti, bet prisiminėme senus laikus, sovietmetį, kai buvo nulinis variantas.

Nuolat atsirasdavo daugybė problemų dėl įvairių lašiukų, kuriuos žmones vartoja, dėl to paties kefyro.

Tai nebūdavo dideli kiekiai, bet jau buvo pagrindas rašyti protokolą, bausti žmogų.

– Kaip pats vertinate dabartinį vidaus reikalų ministro S.Skvernelio pasiūlymą?

– Mano nuomonė šiuo atveju dvejopa – viena vertus, lyg ir norėtųsi ko nors veiksmingesnio, kita vertus, vėlgi labai svarbu, kad nebūtų perlenkta lazda.

– Ar tikrai vairuotojai, kurie neviršijo dabar egzistuojančios leistinos 0,4 promilės, sukelia daug skaudžių avarijų?

– Tai tikrai nėra lemiamas veiksnys. Daugiausia skaudžių avarijų sukeliama dėl greičio, pavojingo manevravimo, atstumo nesilaikymo.

Neblaivūs vairuotojai sukelia nedidelį procentą avarijų, o ir pripučia jie promilę, dvi ir net tris, o ne leidžiamą normą.

– Sakėte, jog viena priežasčių, kodėl atsisakėte ketinimų dėl nulio promilių, buvo tai, kad išgėrus kai kurių vaistų organizme atsiranda alkoholio.

– Kiek žinau, nedidelė dalis promilių gali atsirasti pavartojus širdies lašų, gudobelių tinktūros, korvalolio.

Siūlo neišradinėti dviračio

– Tai kaip jūs siūlytumėte elgtis?

– Reikia panagrinėti pasaulinę praktiką – nereikia išradinėti dviračio.

Nulio promilių ribą yra įsivedusios tik labai nedaug šalių.

Kai kur ta riba – 0,5 ir net 0,8 promilės ir dėl to nematoma jokių problemų.

Daug kas priklauso nuo žmonių požiūrio, sąmoningumo.

Pats esu Vokietijoje matęs, kaip vairuotojas gurkšnojo alų ir išsitraukęs alkoholio matuoklį pasitikrindavo, kad neviršytų leistinos ribos.

Vokietis į gėrimą žiūrėjo atsakingai, o pas mus to labiausiai ir trūksta.

Draustų tik profesionalams

Asociacijos „Linava“ prezidentas Erlandas Mikėnas apie naująjį įstatymą turi savo nuomonę.

Jis mano, kad tokios griežtos normos, kai negalima išgerti nė lašo, turi galioti ne vairuotojams mėgėjams, turintiems ilgą vairavimo stažą, o tik profesionaliems vairuotojams, kurių pagrindinis darbas yra vairuoti automobilį:

„Turbūt niekam darbdavys neleidžia gerti darbo metu, tačiau mėgėjams turi būti nustatyta norma, kad žmogus, išgėręs kefyro, nebijotų sėsti prie vairo.“

Vos išgėrę – atsargūs

Pagrindinis S.Skvernelio, kuris pats ilgai yra dirbęs kelių policijoje, argumentas, kodėl vairuojantiems riba turi būti sumažinta iki nulio promilių, yra Policijos departamento turima statistika, kurioje teigiama, kad pernai per neblaivių vairuotojų sukeltas avarijas žuvo 47 žmonės – keturiolika daugiau nei 2013 metais.

Kiek šių tragiškų avarijų kaltininkų į alkoholio matuoklį pripūtė iki leidžiamos ribos, vakar Kelių policijos tarnyba statistikos pateikti negalėjo.

Tiesa, šios policijos tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius patikino, kad tokių atvejų yra tik vienetai.

Vienas jų susijęs su pačia policija.

Pernai spalio 29 dieną Vilniuje, Pilaitės prospekte, policijos pareigūno Andrejaus Antonevičiaus vairuojamas automobilis partrenkė ir mirtinai sužalojo per perėją einančią 15-metę.

A.Antonevičius važiavo antrąja eismo juosta, ir nors kitas vairuotojas sustojo praleisti merginos, jis to nepadarė. Paauglė žuvo.

A.Antonevičius į alkoholio matuoklį pripūtė 0,17 promilės.

Pats jis aiškino, kad tą vakarą gėrė ne alkoholį, o lašus nuo širdies skausmo.

Buvusiam pareigūnui neseniai teismas skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant pustrečių metų.

Kodėl panikuojama?

Garsiai kalbėdama apie vis blogėjančią situaciją keliuose Vidaus reikalų ministerija sutirština spalvas.

Štai šiemet per avarijas žuvo 220 žmonių, o pernai – 241. Nors metai dar nesibaigė, jau aišku– aukų skaičius 2015 metais bus mažesnis. Tiesa, sužeistųjų šiek tiek padaugėjo – pernai jų buvo 3449, o šiemet – 3558.

Jau galvoja, kaip baus

„Reikia matyti ne tik avaringumą, bet ir daryti viską, kad padauginęs išgerti žmogus nenorėtų sėsti prie vairo“, – įsitikinęs G.Aliksandravičius.

Kaip elgtųsi policija, jei būtų priimtas prieštaringai vertinamas ministro siūlymas?

„Už 0,1 promilės jau gal ir baustume, bet už 0,05 – gal ne. Bet tai priklausys nuo situacijos – gal žmogus tikrai nuolat vartoja vaistus ir medikai galės patvirtinti jo paaiškinimus“, – aiškino G.Aliksandravičius.

Ar sergantiems žmonėms dabar nuolat reikės vežiotis dokumentus, patvirtinančius ligą ir išrašytus vaistus?

„Patikėkite, kas vaistus vartoja, turi įrodymus ir be reikalavimų, o kas bando išsisukinėti, tas pradeda pasakoti ir apie tai, kad norėjo pasikvepinti brangiais kvepalais, bet netyčia jų įsipurškė į burną“, – kalbėjo Lietuvos kelių policijos tarnybos vadovas.

Pažeistų visuomenės interesus

Vilniaus priklausomybės ligų centro direktorius, gydytojas psichiatras Emilis Subata mano, kad įteisinus nulio promilių ribą vairuotojams būtų pažeisti teisėti didžiosios visuomenės dalies, vartojančios alkoholį atsakingai, interesai: „Priklausomybė nuo alkoholio yra kaip antrojo tipo cukrinis diabetas.

Tai ligai išsivystyti labai svarbūs ir aplinkos, įpročių, genetiniai veiksniai.

Mano supratimu, gal ir nelogiška, kad kovojant su diabetu būtų uždrausti saldumynai.

Galbūt reikėtų įvertinti, kiek žmonių atsakingai vartoja alkoholinius gėrimus, atlikti sociologinius tyrimus ir tada priimti išvadas.

Dabar, jei būtų priimtas keistokas vidaus reikalų ministro siūlymas, dėl palyginti nedidelės dalies potencialių ligonių gali nukentėti didelė visuomenės dalis.“

Lietuvoje nuo alkoholio gali būti priklausomas kas dešimtas vyras ir kas penkiasdešimta moteris – būtent šiai rizikos grupei esą ir būtų aktualiausios pataisos, tačiau ne atsakingai alkoholį vartojančiai didžiajai visuomenės daliai.

Mediko nuomone, dalį problemų dėl nuo alkoholio priklausomų asmenų sukeltų avarijų būtų galima spręsti įteisinus priverstinį gydymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.