Iš neįgalios našlės lobusiam kunigui atsirūgsta svetimas turtas

Kauno apygardos teismas pirmadienį atvertė civilinę bylą, kurioje figūruoja Jonavos parapija ir asmeniškai klebonas Audrius Mikitiukas. Panašu, kad šis kunigas, pasipelnęs iš psichiškai neįgalios našlės, ne tik pats įklimpo, bet įklampino ir bažnyčią.

Iš neįgalios našlės praturtėjusiam Jonavos klebonui A.Mikitiukui tenka minti teismų slenksčius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iš neįgalios našlės praturtėjusiam Jonavos klebonui A.Mikitiukui tenka minti teismų slenksčius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2016, 11:42 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:33 AM

Vyksta procesas dėl didelės pinigų sumos gražinimo. Byloje atsakovu patraukta Jonavos Šv.Jokūbo parapija, o kunigas A.Mikitiukas yra tretysis asmuo.

Pirmadienį teismas bylą išnagrinėjo iš esmės, verdiktas bus skelbiamas vasario 1 dieną.

70 metų ligonė, kilusi iš Jonavos krašto, po savo vyro mirties, 2008 metų pradžioje, pardavė privačiam asmeniui jai priklausiusį butą Vilniuje.

182 tūkst. litų (52,7 tūkst. eurų) už butą nukeliavo į Jonavos bažnyčios parapijos sąskaitą, o 20 tūkst. litų (5,8 tūkst. eurų) atiteko asmeniškai A.Mikitiukui, kuris šią sumą panaudojo brangiam nuosavam pirkiniui – automobiliui „Audi A8“.

Pensininkė daugelį metų serga šizofrenija, tačiau sandorio metu buvo veiksni. Neveiksnumas pripažintas 2012 metais, globėju tapus ligonės broliui.

Didelę įtaką moteriai daręs A.Mikitiukas labai rūpinosi buto sostinėje pardavimo reikalais – surado nekilnojamojo turto agentą, derėjosi dėl kainos, pats kelis kartus vežė O.M. į notaro biurą, kuriame ji pasirašė sutartį su pirkėja.

Kunigo planams pasipriešino ligonės artimieji. Sužinojęs, jog moteris neteko buto, jos brolis kreipėsi į teismą.

Pagal Civilinį kodeksą, asmenų, kurie, nors ir būdami veiksnūs, dėl ligos ar silpnaprotystės negalėjo suprasti savo veiksmų reikšmės, sudaryti sandoriai teismo sprendimu gali būti pripažinti negaliojančiais.

2013 metais medicinos ekspertai, remdamiesi ligos istorija ir kitais dokumentais nustatė, kad našlė negalėjo suvokti savo veiksmų 2008 metų pradžioje, kai įvyko buto pirkimo-pardavimo sandoris.

Tai pirmadienį dar kartą patvirtino ir teisme liudijusi medicinos ekspertė.

„2008 metų sausio 31 dieną sudarydama buto pirkimo ir pardavimo sutartį moteris sirgo lėtiniu progresuojančiu psichikos sutrikimu – paranoidine šizofrenija, todėl negalėjo suprasti sudaromų sandorių.

Jos veiksmams įtaką darė meilė, persekiojimo kliedesiai“, – pareiškė jonaviškės būklę pagal ligos istoriją ištyrę Vilniaus psichiatrai.

Našlė neslėpė, jog buvo susižavėjusi išvaizdžiu kunigu.

Praradusi būstą Vilniuje, moteris liko gyventi apleistame namelyje Žeimiuose (Jonavos r.) be patogumų.

Praturtėjęs neįgalios pensininkės sąskaita, A.Mikitiukas jos beveik nelankė – net žovės pjovėjus samdė vietos seniūnija.

Būsto sostinėje kunigui buvo negana – 2008 metų liepą Jonavos 2-ajame notaro biure našlė A.Mikitiuko nuosavybėn perdavė valdą Žeimių miestelyje – namą ir 17 arų sklypą, įvertintus 100 tūkst. litų (28,9 tūkst. eurų).

A.Mikitiukas įsipareigojo už šį turtą rūpintis moterimi, bet pažado netesėjo.

Įsikišus teisėsaugai ir žiniasklaidai kunigas atsisakė Žeimiuose jam perduoto sklypo.

Kleboną masino ne tik pensininkės nekilnojamas turtas, bet ir jos pinigai.

2015 metų lapkritį Jonavos rajono apylinkės teismas įpareigojo kunigą atiduoti sumą, kurią jis 2009 metų vasario–birželio mėnesiais gavo iš savo veiksmų nesuvokusios moters – 37 415 litų (10 836 eurus).

Ligonė šią sumą pervedė klebonui per keturis kartus.

Nepalankų sprendimą dėl našlei priteistų pinigų A.Mikitiukas apskundė aukštesniai instancijai – Kauno apygardos teismui, kuris netrukus turėtų pradėti nagrinėti skundą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.