I.Molotkovą su „Kalašnikovu“ praganę pareigūnai nebus teisiami

Švenčionių pareigūnai, iš kurių Igoris Molotkovas pavogė automatą, nebus baudžiami. Nors konstatuota, kad vieno pareigūno veikoje yra nusikaltimo sudėtis, tačiau byla teismo nepasieks.

I.Molotkovas pastebėjo salone paliktą automatą „Kalašnikov“, jį pasiėmė ir pasidėjo ant kelių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
I.Molotkovas pastebėjo salone paliktą automatą „Kalašnikov“, jį pasiėmė ir pasidėjo ant kelių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2016, 11:34 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 12:04 PM

„Tačiau atsižvelgdami į aplinkybes – kad pats nusikaltimas yra neatsargus, policijos pareigūnas ne tik prisipažino dėl įvykdytos nusikalstamos veikos, bet nuoširdžiai gailisi, o dėl turtinės žalos niekas nesikreipė, manome, kad jo atžvilgiu taikyti baudžiamąją atsakomybę yra netikslinga“, – spaudos konferencijoje sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius. 

Prokuroras pabrėžė, kad ikiteisminis tyrimas nutraukiamas. 

Kaip sakė R.Jancevičius, pareigūnas, iš kurio buvo pavogtas automatas, buvo skatintas 13 kartų, dirbo daugybę metų ir nebuvo baustas jokia nuobauda, taip pat prieš metus išgelbėjo pasiklydusio senolio gyvybę.

„Pareigūnai neišvengs tarnybinės atsakomybes“, – sakė Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas. Tai bus nuobaudos, papeikimai arba perkėlimas į žemesnes pareigas.

„Mano nuomone, aš šitai policijos pareigūnei padėkočiau, kad ji elgėsi profesionaliai: jos ramus tonas, pokalbis, įkalbinėjimas ir visi kiti dalykai, nenoriu šiandien prognozuoti, kuo tai būtų pasibaigę, bet aš manau, kad ji būtų įkalbėjusi Molotkovą pabaigti šitą konfliktą taip, kaip jis prasidėjo (...) Tokioje ekstremalioje situacijoje moteris yra patikimesnė“, – sakė R.Jancevičius.

Prokurorui pritarė ir E.Jablonskas, kuris  tvirtino, kad „kaip pareigūnė ji tikrai pakankamai stipriai stovėjo, stipriai psichologiškai laikėsi“. 

Reikalavo sėstis į automobilį

Primename, kad 2015 m. lapkričio 19 d. du Švenčionių rajono policijos komisariato pareigūnai po ilgų klaidžiojimų po sveikatos priežiūros įstaigas, esančias Vilniuje, vežė kaltinamąjį I.Molotkovą atgal į Švenčionių policijos areštinę, tačiau gavo papildomą užduotį nuvykti į Vilniaus m. 6-ąjį policijos komisariatą.

Kaltinamajam rankos priekyje buvo surakintos antrankiais, automobilio galinės durelės iš vidaus buvo užblokuotos.

Policijos pareigūnai trumpam išlipo iš automobilio, o automobilyje likęs I.Molotkovas pastebėjo salone paliktą automatą „Kalašnikov“, jį pasiėmė ir pasidėjo ant kelių.

Po poros minučių prie automobilio grįžo policininkai.

Pirmoji jo duris pravėrusi ir sulaikytojo rankose išvydusi automatą jauna, trumpiau nei metus policijoje dirbanti pareigūnė išsigando.

„Sėsk į mašiną“, –  liepė jai I.Molotkovas.

Vyras teigė, jog tai nebuvo grasinimas, jis esą tik norėjo paprašyti, kad policininkai nuvežtų jį namo pasiimti daiktų.

„Nekvailiok“, – griežtai pasakė policininkė, tačiau sulaikytasis dar kartą pakartojo: „Sėsk į mašiną.“ Uždariusi duris pareigūnė kreipėsi į savo kolegą: „Turime problemų.“

Surakintas peršoko tvorą

I.Molotkovas grasino panaudoti ginklą, jeigu nebus vykdomas jo reikalavimas. Netrukus prie mašinos priėjo ir kitas policijos pareigūnas. Tačiau ir jam grasindamas ginklu kaltinamasis pareikalavo sėstis į automobilį.

Policijos pareigūnai, matydami realų pavojų savo gyvybėms, pasitraukė nuo automobilio, o I.Molotkovas, išlipęs iš jo per priekines duris, peršoko komisariato tvorą ir pabėgo. Nedelsiant kaltinamojo paieškai buvo mestos didžiulės policijos pajėgos ir tą pačią naktį jis buvo surastas viename Vilniaus gyvenamajame rajone.

I.Molotkovas su savimi pagrobto ginklo neturėjo. Netrukus po sulaikymo kaltinamasis parodė vietas, kuriose paslėpė automatinį ginklą su šovinių dėtuve bei antrankius.

Nurodytoje įvykio vietoje buvo rastas nepažeistas automatinis ginklas su visais dėtuvėje buvusiais šoviniais bei išoriškai nepažeisti antrankiai, kuriuos pats nusiėmė atsirakinęs turimomis priemonėmis.

Prokurorė Edita Ignatavičiūtė teigė, jog I.Molotkovas nesukėlė pavojaus visuomenei, nes ginklą namo parsigabeno jo nedemonstruodamas ir niekam negrasindamas.

Tris nusikaltimus per vieną vakarą padariusiam I.Molotkovui prokurorė siūlė skirti 7 metus laisvės atėmimo.

Tačiau dėl prisipažinimo ir sutrumpinto proceso bausmė mažinama trečdaliu, todėl jį siūloma nuteisti 4 metų ir 8 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?