Iš neįgalios našlės lobusiam kunigui – antras teismo kirtis

Iš psichiškai neįgalios moters pasipelnęs Jonavos klebonas Audrius Mikitiukas ne tik pats įklimpo, bet įklampino ir bažnyčią. Jis išgirdo jau antrą nepalankų teismo sprendimą per pastaruosius trejus mėnesius. Ligonei reikės gražinti dideles pinigų sumas.

Jonavos kunigui A.Mikitiukui atsirūgo svetimas turtas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonavos kunigui A.Mikitiukui atsirūgo svetimas turtas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2016, 11:03 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 7:10 AM

Kauno apygardos teismas šią savaitę patenkino ieškinį, kurį pateikė sunkia psichikos liga sergančios 70 metų jonaviškės brolis.

Jonavos Šv.Jokūbo parapija privalės jai gražinti 52,7 eurų (182 tūkst. litų), nes 2008 metais parduodama butą Vilniuje ir pervedinėjama pinigus į parapijos sąskaitą, ji nesuprato savo veiksmų.

Trečiuoju asmeniu byloje patrauktas 37 metų A.Mikitiukas asmeniškai pralobo iš neįgalios našlės – dalį pinigų, gautų už butą, jis panaudojo nuosavam automobiliui „Audi A8“ įsigyti.

Vėliau moteris perdavė kunigui ir savo sklypą Jonavos rajone, pervedinėjo į jo sąskaitą dideles sumas.

Vežė našlę pas notarą

Žeimių miestelyje (Jonavos r.) gyvenusi ligonė po savo vyro mirties, 2008 metų pradžioje, už 202 tūkst. litų privačiam asmeniui pardavė jai priklausiusį butą Vilniuje. Pirkėja pervedė pinigus į Jonavos parapijos sąskaitą.

Po sandorio 20 tūkst. litų (5,8 tūkst. eurų) iš šios sumos atiteko asmeniškai A.Mikitiukui, kuris juos išleido prabrangiam nuosavam pirkiniui – automobiliui „Audi A8“.

Pensininkė daugelį metų serga šizofrenija, tačiau buto pardavimo metu buvo veiksni. Neveiksnumas pripažintas 2012 metais, globėju tapus ligonės broliui.

Didelę įtaką moteriai daręs A.Mikitiukas labai rūpinosi buto sostinėje pardavimo reikalais – surado nekilnojamojo turto agentą, derėjosi dėl kainos, pats kelis kartus vežė pensininkę į notaro biurą, kuriame ji pasirašė sutartį su pirkėja. Kunigo planams pasipriešino ligonės artimieji. Sužinojęs, jog moteris neteko buto, jos brolis kreipėsi į teismą.

Veikė tarsi apkerėta

Pagal Civilinį kodeksą, asmenų, kurie, nors ir būdami veiksnūs, dėl ligos ar silpnaprotystės negalėjo suprasti savo veiksmų reikšmės, sudaryti sandoriai teismo sprendimu gali būti pripažinti negaliojančiais.

2013 metais medicinos ekspertai, remdamiesi ligos istorija ir kitais dokumentais nustatė, kad našlė negalėjo suvokti savo veiksmų.

„2008 metų sausio 31 dieną sudarydama buto pirkimo ir pardavimo sutartį moteris sirgo lėtiniu progresuojančiu psichikos sutrikimu – paranoidine šizofrenija, todėl negalėjo suprasti sudaromų sandorių.

Jos veiksmams įtaką darė meilė, persekiojimo kliedesiai“, – pareiškė jonaviškės būklę pagal ligos istoriją ištyrę Vilniaus psichiatrai.

Našlė neslėpė, jog buvo susižavėjusi išvaizdžiu kunigu.

Nupirks seseriai butą

Moterį globojantis brolis jai Kaune šiuo metu nuomoja butą.

Už pinigus, priteistus iš parapijos, jis ketina nupirkti seseriai naują būstą.

Jonavietei buvo priteista ne visa suma, gauta už butą sostinėje, nes 20 tūkst. litų (5,8 tūkst. eurų) jai buvo grąžinta.

Tačiau grąžinęs dalį pinigų, dvasininkas ir toliau turėjo jos sąskaita.

Kunigą masino našlės žemė ir santaupos

Praradusi būstą Vilniuje, moteris liko gyventi apleistame namelyje Žeimiuose (Jonavos r.) be patogumų.

Praturtėjęs neįgalios pensininkės sąskaita, A.Mikitiukas jos beveik nelankė – net žolės pjovėjus samdė vietos seniūnija.

Būsto sostinėje kunigui buvo negana – 2008 metų liepą Jonavos 2-ajame notaro biure našlė A.Mikitiuko nuosavybėn perdavė valdą Žeimių miestelyje – namą ir 17 arų sklypą, įvertintus 100 tūkst. litų (28,9 tūkst. eurų).

A.Mikitiukas įsipareigojo už šį turtą rūpintis moterimi, bet pažado netesėjo.

Įsikišus teisėsaugai ir žiniasklaidai, kunigas atsisakė Žeimiuose jam perduoto sklypo.

Kleboną sugundė ne tik pensininkės nekilnojamas turtas, bet ir jos pinigai.

2015 metų lapkritį Jonavos rajono apylinkės teismas įpareigojo kunigą atiduoti sumą, kurią jis 2009 metų vasario–birželio mėnesiais gavo iš savo veiksmų nesuvokusios moters – 37 415 litų (10 836 eurus).

Ligonė šią sumą pervedė klebonui per keturis kartus.

Nepalankų sprendimą dėl našlei priteistų pinigų A.Mikitiukas apskundė aukštesniai instancijai – Kauno apygardos teismui, kuris netrukus turėtų pradėti nagrinėti skundą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.