Kas slepiama J. Borisovo šaudykloje? Gal net snaiperių arsenalas

Kam skandalingajam Rusijos piliečiui Jurijui Borisovui prireikė Lietuvoje slapta įsirengti įspūdingo dydžio šaudyklą ir kas joje treniruojasi? Atsakyti sunku, nes niekas negali, o gal ir nenori patekti į šį įspūdingą statinį Trakų rajone.

J.Borisovo (dešinėje) rankoje – suvenyrinė kuoka. Tačiau manoma, kad jo sodyboje yra ir grėsmingesnių ginklų.
J.Borisovo (dešinėje) rankoje – suvenyrinė kuoka. Tačiau manoma, kad jo sodyboje yra ir grėsmingesnių ginklų.
„Lietuvos rytui“ pavyko gauti nuotrauką, padarytą tuo metu, kai įspūdingo dydžio J.Borisovo sodyboje Trakų rajone buvo įrenginėjama šaudykla (dešinėje).
„Lietuvos rytui“ pavyko gauti nuotrauką, padarytą tuo metu, kai įspūdingo dydžio J.Borisovo sodyboje Trakų rajone buvo įrenginėjama šaudykla (dešinėje).
Šalia ant ežero kranto įrengto J.Borisovo namo – net ir sraigtasparnių nusileidimo aikštelė.
Šalia ant ežero kranto įrengto J.Borisovo namo – net ir sraigtasparnių nusileidimo aikštelė.
A.Sadeckas: „Norint įrengti ir naudoti tokią šaudyklą, būtina gauti daugybę leidimų ne tik iš policijos, bet ir kitų valstybės institucijų“.
A.Sadeckas: „Norint įrengti ir naudoti tokią šaudyklą, būtina gauti daugybę leidimų ne tik iš policijos, bet ir kitų valstybės institucijų“.
Daugiau nuotraukų (4)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

Feb 14, 2016, 11:06 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 4:00 AM

Valstybė valstybėje. Taip būtų galima pavadinti nuolat ginkluotų automatininkų saugomą beveik 150 hektarų plotą užimančią sodybą Trakų rajone.

Čia yra ne tik sraigtasparnių nusileidimo aikštelė, lėktuvų kilimo takas, bet ir viena ilgiausių Europoje privatiems savininkams priklausanti nelegali požeminė šaudykla. Dydžiu ji gali konkuruoti net su ginklų gamintojų valdomomis šaudyklomis.

Policija apie nelegalią šaudyklą žino, tačiau, atrodo, bijo įžengti į šią teritoriją, oficialiai priklausiančią bendrovei „Geovika“, tačiau faktiškai – įtakingam Rusijos gynybos ministerijos valdininkui Jurijui Borisovui.

Į ją neįleidžiami netgi oficialiai Lietuvos teismo paskirti ekspertai ir antstoliai. Tik kažkodėl Lietuvos specialiosios tarnybos tuo nesidomi – jos mieliau bando susidoroti su vidaus politikos oponentais.

Sodybą kūrė sutuoktiniai

Buvęs pašalinto prezidento Rolando Pakso patarėjas ir rėmėjas J.Borisovas su žmona Irina kurti šią sodybą pradėjo daugiau kaip prieš 15 metų.

Sutuoktiniai Trakų rajono Vainių ir Skersabalės kaimų apylinkėse supirkinėjo sklypus.

Vėliau jie buvo sujungti į beveik 150 hektarų ploto miškų apsuptą teritoriją, kurioje tyvuliuoja keli ežerai.

Kad pašaliniai negalėtų patekti į sodybą ir nematytų, kas ten vyksta, visa teritorija apjuosta aukšta tvora, stebima vaizdo kameromis, o automatais ginkluoti apsaugininkai budi visą parą.

Ten buvo pastatyta ir prabangiai įrengta keliolika namų.

Didžiausias jų – be jokių statybos leidimų pradėtas J.Borisovo šeimai skirtas daugiau kaip tūkstančio kvadratinių metrų pastatas, kurio beveik visą antrą aukštą užima miegamasis, o drabužinės dydis – toks kaip vidutinio gyventojo butas.

Prieš kelerius metus baigti įrengti lėktuvų pakilimo takas ir sraigtasparnių nusileidimo aikštelė su angarais jiems laikyti, keturračių motociklų trasa, teniso kortai, ežero pakrantėje stovi didžiulis burlaivis.

Kad sodyboje galėtų koncertuoti atvykę garsūs Rusijos muzikantai, buvo įrengta vasaros estrada – apvalus pastatas su stiklo sienomis.

Šaudyklą statė slapčia

Tuo pačiu metu buvo nelegaliai renčiama šaudykla.

Nors norint įrengti net ir mažiausią šaudyklą būtina gauti daugybę įvairių leidimų, į pareigūnus nei J.Borisovas, nei bendrovės „Geovika“ atstovai nesikreipė.

Kalbama, kad slapčia tunelius kasę ir šaudyklą įrenginėję darbininkai bei specialistai buvo prigrasinami niekam neprasitarti, ką veikė sodyboje.

Pasirūpinta ir tuo, kad joks pašalinis, atvykęs į sodybos teritoriją, nepastebėtų, jog čia veikia šaudykla.

Vaikštant po teritoriją jos tiesiog nematyti. Šios šaudyklos priedanga tapo dar 2011 metais pastatytas pastatas, kuris tik po trejų metų oficialiuose dokumentuose buvo įformintas kaip žiemos sodas.

Būtent per šį žiemos sodą ir galima patekti į po žeme įrengtą 250 metrų ilgio šaudyklą.

Nors pastatą projektavo Trakuose įsikūrusi įmonė „Rektra“, net ir jos specialistai nenutuokia, kokia yra tikroji šio namo paskirtis.

Kalbama, kad Trakų rajone įrengus šaudyklą ten slapta galėjo būti atvežta ir daugybė kovinių ginklų. Gali būti, jog tarp jų buvo ir tokių, kokius naudoja snaiperiai.

Ekspertų nuomone, tokio tipo ir ilgio šaudykloje naudojami tik tokie ginklai.

Ilgis – pribloškiantis

Panašias į J.Borisovo sodyboje įrengtą šaudyklą paprastai stato tik oficialūs valstybiniai ginklų gamintojai.

Lietuvoje ilgesnę požeminę šaudyklą turi tik pagal NATO standartus šovinius gaminanti ir bandanti Giraitės ginkluotės gamykla.

Šios Kauno rajone esančios balistiniams bandymams skirtos šaudyklos ilgis – 550 metrų. Kita – 50 metrų – šios gamyklos šaudykla skirta treniruotėms.

Buvęs kriminalistas ir vienas saugos tarnybos Ekskomisarų biuro įkūrėjų Alvydas Sadeckas sakė nieko negirdėjęs, jog Trakų rajone yra 250 metrų ilgio šaudykla: „Norint įrengti ir eksploatuoti šaudyklą, būtina gauti daugybę leidimų ne tik iš policijos, bet ir kitų valstybės institucijų.

O jeigu iš tiesų egzistuoja 250 metrų ilgio šaudykla, jos dydis tikrai įspūdingas.

Palygindamas galiu pasakyti, kad Ekskomisarų biuro šaudyklos ilgis – 25 metrai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.