„Darbiečių“ reklama: PVM nesumažino, bet apie save priminė

Kaip paaiškėjo po penktadienį vykusios valdančiosios daugumos politinės tarybos posėdžio, Darbo partijos iniciatyva sumažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) kai kuriems maisto produktams – nepriimtina ne tik opozicijai, bet ir valdančiosios koalicijos partneriams. Ir valdantieji, ir opozicija „darbiečių“ pastangas mažinti PVM po audringų diskusijų Seime vertino kaip priešrinkiminę viešųjų ryšių akciją.

„Mano galva, reikėtų mažiau investuoti į betoną ar asfaltą, o geriau sutelkti dėmesį į žmonių pajamas“, – svarstė V. Mazuronis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Mano galva, reikėtų mažiau investuoti į betoną ar asfaltą, o geriau sutelkti dėmesį į žmonių pajamas“, – svarstė V. Mazuronis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė, LRT.lt

Mar 18, 2016, 3:01 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 8:30 AM

Kai ketvirtadienį Seime buvo rengiamasi balsuoti dėl finansų ministro Rimanto Šadžiaus skyrimo dirbti Europos Audito rūmuose Liuksemburge, Darbo partijos atstovai iškėlė reikalavimą, kad valdantieji socialdemokratai pritartų jų siūlymams sumažinti PVM daliai maisto produktų.

Premjeras Algirdas Butkevičius, neturėdamas kitos išeities, nes dėl R. Šadžiaus išsiuntimo į Liuksemburgą jau labai spaudžia laikas, prakalbo, jog PVM galima būtų mažinti šviežiai mėsai ir žuviai, o ateityje galbūt ir apskritai mažinti PVM dydį. Seimo opozicija netruko pastebėti, jog „darbiečių“ kalbos mažinti PVM – tik rinkiminis šou.

Penktadienį Darbo partijos atstovai politinės tarybos posėdyje, kaip pastebėjo kai kurie jos dalyviai, buvo ramūs ir ultimatyvių reikalavimų dėl PVM jau nebekėlė. Ramiai reagavo ir į premjero A. Butkevičiaus siūlymus pirmiausia sulaukti Finansų ministerijos išvadų, o tik po to daryti sprendimus.

Kovėsi ne tik dėl PVM

Pasak Darbo partijos lyderio Valentino Mazuronio, ketvirtadienį „darbiečiai“ Seime kovėsi ir išreikalavo sušaukti valdančiųjų politinę tarybą ne tik dėl PVM mažinimo: „Po pateikimo šiam mūsų siūlymui Seimas pritarė, tačiau mes dar esame užregistravę įstatymo pataisą ir dėl to, kad nuo 2017 m. neapmokestinamų pajamų dydis (NPD) būtų prilygintas minimaliai mėnesinei algai (MMA). Apie tai frakcijoje labai rimtai diskutavome su ministru R. Šadžiumi.“

Paklaustas, kodėl Darbo partija apie PVM mažinimą prakalbo likus tik pusmečiui iki Seimo rinkimų, bet nesistengė prieš euro įvedimą, kad mažiau uždirbantys žmonės ne taip skausmingai pajustų kainų padidėjimą, V. Mazuronis tvirtino, jog anksčiau partija buvo sutelkusi jėgas į minimalaus atlyginimo didinimą.

„Kaip čia diplomatiškiau pasakius? Mūsų koalicijos partneriai nenori mažinti PVM ir NPD sulyginti su MMA, nes tokiu atveju sumažėtų įplaukos į šalies biudžetą. Bet, mano galva, reikėtų mažiau investuoti į betoną ar asfaltą, o geriau sutelkti dėmesį į žmonių pajamas. Sutinku, kad nuo to pinigų nepadaugės, tačiau tuos pačius pinigus reikėtų kitaip perskirstyti“, – svarstė V. Mazuronis.

Reikėtų blaiviai vertinti galimas krizes

„Tai – priešrinkiminė akcija ir spaudimas socialdemokratams. Jei pastarieji Seime po pateikimo nebūtų pritarę „darbiečių“ siūlymui mažinti PVM, tai prastai būtų pasibaigęs R. Šadžiaus paskyrimas į Europos Audito rūmus ir, matyt, santykiai valdančiojoje koalicijoje būtų pašliję“, – vertino Darbo partijos iniciatyvą mažinti PVM Seimo Finansų ir biudžeto komiteto pirmininko pavaduotojas liberalas Kęstutis Glaveckas.

Jo įsitikinimu, šiuo metu nerealu mažinti PVM. Jei vis dėlto būtų priimtas toks sprendimas, tuomet tektų arba atleisti iš darbo dalį dirbančiųjų, arba sumažinti kitus šalies įsipareigojimus.

„Juk jau dabar nuspręsta gynybos biudžetui papildomai skirti 150 mln. eurų. Tai, kad šiuo metu į biudžetą surenkama lėšų maždaug 2 proc. daugiau nei planuota, dar nereiškia, kad tokia situacija bus ir ateityje. Visi puikiai matome, kad rizikos ir Europos Sąjungoje, ir visame pasaulyje šiuo metu auga. Be to, tą įsipareigojimą mažinti PVM dabartinė valdančioji dauguma paliktų naujajai valdžiai, kuri ateis po rinkimų. Kitaip tariant, prikastų duobių ir paliktų kitiems“, – skeptiškai kalbėjo apie „darbiečių“ iniciatyvas K. Glaveckas.

Mokesčių lengvatų vartotojai nepajustų

Neslėpė skeptiškumo dėl PVM mažinimo ir Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius, kurio vyriausybė per sunkmetį šį mokestį padidino nuo 18 iki 21 proc.

„Kaip jau ne kartą yra pastebėję ir patyrę ekonomistai, ir Valstybės kontrolė, didžiąją dalį mokestinių lengvatų pasiims maisto prekių pardavėjai ir perdirbėjai, o vartotojams nebus jokios naudos, nes kainos nesumažės“, – teigė konservatorius.

Vertindamas premjero kalbas, kad galbūt ateityje reikėtų PVM apskritai sumažinti, A. Kubilius tvirtino manąs, jog greičiausiai socialdemokratų lyderis apie tai prakalbo dėl to, kad pritrauktų „darbiečių“ balsus, kai buvo tvirtinama R. Šadžiaus kandidatūra. Tačiau už ministrą Seime esantys „darbiečiai“ nebalsavo, todėl, pasak A. Kubiliaus, premjero kalbos dėl PVM mažinimo gali likti tik kalbomis.

„Bet, mano galva, iš tikrųjų galima būtų rimtai pasvarstyti sugrąžinti tokį PVM dydį, koks buvo prieš sunkmetį. Reikia skaičiuoti ir žiūrėti, ar dėl to neatsirastų didelių skylių šalies biudžete“, – kalbėjo A. Kubilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.