KT nagrinės parlamentinio tyrimo išvadas dėl R.Pakso

Konstitucinis Teismas (KT) priėmė

KT nagrinės parlamentinio tyrimo išvadas dėl R.Pakso<br>R. Danisevičiaus nuotr.
KT nagrinės parlamentinio tyrimo išvadas dėl R.Pakso<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2016, 8:38 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:19 AM

29 opozicinės Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos atstovai kreipėsi į KT dėl Seimo bandymo reabilituoti per apkaltą iš prezidento pareigų pašalintą „Tvarkos ir teisingumo“ lyderį europarlamentarą R.Paksą.

Jiems abejonių kelia praėjusių metų pabaigoje Seimo nutarimu priimtos laikinosios komisijos tyrimo išvados, kad daugiau nei prieš dešimtmetį vykusi R.Pakso apkalta gali būti panaikinta politiniu sprendimu.

Seimas valdančiųjų balsais gruodžio pabaigoje, nepaisant opozicijos boikoto, patvirtino komisijos išvadas, kuriomis tvirtinama, kad kaltinimai R.Paksui dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui yra nepagrįsti, o „komisija laikosi nuomonės, kad prezidento nušalinimas buvo politinis sprendimas, kuris gali būti panaikintas kitu politiniu sprendimu paaiškėjus naujoms aplinkybėms“.

Be to, komisija yra parengusi Seimo statuto pataisą, kad paaiškėjus naujoms esminėms aplinkybėms Seimo specialiosios komisijos siūlymu ar paties Seimo sprendimu galima būtų atšaukti apkaltą asmeniui, kuriam ji įvykdyta, t. y. įvykdyti visišką asmens reabilitaciją. Pagal jas, Seimas R.Pakso pilietines ir politines teises galėtų atkurti Seimo nutarimu, trijų penktadalių Seimo narių balsų dauguma.

Pasak kreipimosi į KT autorių, šios išvados nesuderinamos su oficialiąja konstitucine apkaltos doktrina, pagal kurią nustatytos skirtingos Seimo ir Konstitucinio Teismo funkcijos apkaltos procese, taip pat skirtingoms institucijoms suteikti skirtingi įgaliojimai. Konservatorių teigimu, Seimas bando įtvirtinti taisyklę, kad konstitucinės apkaltos procedūros reglamentavimas būtų vykdomas ne Konstitucijos keitimu, kaip yra nustatęs KT, bet Seimo nutarimais.

R.Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad pareigų per apkaltą netekęs asmuo iki gyvos galvos negali eiti pareigų, kurioms reikalinga konstitucinė priesaika. Anot KT, norint pakeisti šią nuostatą, būtina taisyti Konstituciją.

Europos Žmogaus Teisių Teismas 2011 metų sausio 6 dieną konstatavo, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas. Niekaip nepriimant Konstitucijos pataisų, kurios R.Paksui atvertų kelią į rinkimus, Strasbūro teismo sprendimų vykdymą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Kabinetas Lietuvai pritaikė vadinamąją sustiprintos priežiūros procedūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.