Į kampą Seime įvarytas S. Skvernelis: „Esu kaltas“

Seimas penktadienį neeiliniame posėdyje sukėlė didžiulę audrą, o vėliau priėmė Administracinių nusižengimų kodekso pataisas ir pratęsė senojo galiojimo terminą. Net 97 Seimo nariai balsavo už, o vienas susilaikė. Į parlamentą situacijai paaiškinti iškviestas vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, kuris teisinosi, kad nėra Seimo narys ir negali paskubinti klausimų įtraukimo į darbotvarkę.

Į kampą Seime įvarytas S.Skvernelis: „Esu kaltas.“<br>D.Umbraso nuotr.
Į kampą Seime įvarytas S.Skvernelis: „Esu kaltas.“<br>D.Umbraso nuotr.
Į kampą Seime įvarytas S.Skvernelis: „Esu kaltas.“<br>D.Umbraso nuotr.
Į kampą Seime įvarytas S.Skvernelis: „Esu kaltas.“<br>D.Umbraso nuotr.
Į kampą Seime įvarytas S.Skvernelis: „Esu kaltas.“<br>D.Umbraso nuotr.
Į kampą Seime įvarytas S.Skvernelis: „Esu kaltas.“<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 25, 2016, 8:39 AM, atnaujinta May 31, 2017, 3:35 PM

Susirinkę į neeilinį posėdį parlamentarai aiškinosi, kas kaltas, kad nepasirengta naujo Administracinių nusižengimų kodekso (ANT) įsigaliojimui. Naujo kodekso įsigaliojimas penktadienį nukeltas beveik metams – nuo balandžio 1-osios iki kitų metų sausio 1-os dienos.

Pasak ministro, kodekse numatyta daug naujovių. Keičiasi nuobaudų rūšys, pačios procedūros, keičiasi struktūra, dispozicijos straipsnių ir sankcijos. „Tai iš esmės naujas modernus vakarietiškas įstatymas“, – pridūrė vidaus reikalų ministras.

S.Skvernelis pabrėžė, kad be Administracinių teisės pažeidimų registro pareigūnams būtų sunku dirbti. „Registras automatiškai generuoja protokolą ir atspausdina ant paprasto popieriaus lapo. Blankai reikalingi tik kritiniu rezerviniu atveju, tais atvejais, jeigu sutriktų registro veikla, tai dažniausiai būna pereinamuoju laikotarpiu. Iš 500 tūkst. surašomų protokolų per metus 3 proc. surašomi popieriniu būdu“, – kalbėjo S.Skvernelis.

„Jei kas nori išgirsti, ar aš esu kaltas – taip, kaltas. Turėjau eiti pas kiekvieną ir prižiūrėti. Tai buvo pavesta kuruojančiam viceministrui. Kiek galėjau, tiek ir aš įsijungiau. Jei kažkas galvoja, kam atsakomybė krenta dėl kaltės, tai tas žmogus stovi prieš jus, aš už viską atsakau“, – sakė S.Skvernelis.

Įspėjo ne kartą

Seimo nariai kritikuoja ministrą, kad per metus nespėjo pasiruošti Administracinių nusižengimų kodekso galiojimui nuo balandžio 1 dienos. Seimas praėjusių metų birželį priėmė naują Administracinių nusižengimų kodeksą, kuris pakeis dar nuo sovietmečio užsilikusį Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK).

Ministras S.Skvernelis teigė, kad Seimas ne kartą buvo įspėtas, kad numatyto laiko naujojo kodekso galiojimo įgyvendinimui gali neužtekti, o finansavimas kai kuriems būtiniems darbams skirtas tik šių metų pradžioje.

„Reikalingi papildomi finansai registrui modernizuoti. Finansai nebuvo skirti. (...) Tai ne tik registro modernizavimas, tai iš esmės naujo sukūrimas. Pinigai 2015 metais nebuvo skirti, nors įrodinėjome, kad reikia“, – aiškino S.Skvernelis.

2015 metais rengiant 2016 metų biudžeto projektą įgyvendinti prašyta 450 tūkst. eurų, 2016 m. – 320 tūkst. eurų, 2017 metams -130 tūkst. eurų. Anot ministro, lėšos numatytos šių metų biudžete.

„Vasario 10 dieną patvirtinta Valstybės investicijų programa, ir nuo to laiko tik galima atlikti viešųjų pirkimų procedūras. Vasario 11 dieną viešieji pirkimai buvo paskelbti. (...) Anksčiausiai atrinktas nugalėtojas bus balandžio 29 dieną. Naujai išrinkus tą įmonę, kuri modernizuos registrą, ji, savaime suprantama, kad ketvertą mėnesių tą darys“, – teigė S.Skvernelis.

1984 metais priimtas ir 1985 metais įsigaliojęs Administracinių teisės pažeidimų kodeksas, nors ir iš esmės pakeistas, yra paskutinis iki nepriklausomybė atkūrimo priimtas ir iki šiol galiojantis įstatymas.

Kaltųjų paieškos

Konservatorė Vilija Aleknaitė Abramikienė piktinosi, kad S.Skvernelis atėjo paskutinę minutę ir pavedė ponui Juliui Sabatauskui parengti dokumentus. Klausė, ar jis ieškos „iešmininkų“, ar pats prisiims atsakomybę.

Ministras S.Skvernelis siūlė pasižiūrėti stenogramas ir vaizdo įrašus. Visada posėdžiuose kartu dalyvavo viceministras ir policijos atstovai. „Pirmąją pavasario sesijos dieną tie projektai buvo parengti ir ieškota alternatyvų. Prašėme Šedbaro ir Sabatausko padėti, nes kelias per Seimo komitetą greitesnis nei Vyriausybę“, – kalbėjo ministras.

Birutė Vėsaitė teigė, kad penktadienio rytą S.Skvernelis kaltino Seimą. Klausė, kas kaltas dėl to, kad nerado sutarimo Vyriausybėje. „Vakar sėdėdamas Vyriausybės valandoje žinojote, kad artėja balandžio 1 diena, bet nieko nepadarėte. Mes labai pasipiktinę.“ 

„Aš tikrai nieko nekaltino, nei Seimo, nei ką. Vyriausybės buvo toks apsisprendimas dėl lėšų skyrimo. Vakar komiteto narys Vyriausybės valandoje prašė paskubinti klausimo svarstymą. Aš nesu Seimo narys ir negaliu paskubinti darbotvarkės“, – rėžė ministras.

Andrius Kubilius teigė, kad prie šios valdžios nėra tvarkos ir teisingumo, o pozicija nervinasi. Problema, kad valdžioje vyrauja chaosas. „Kokios „zadanijos„ neatlikote, kad 320 tūkst. litų nebuvo įtraukta į biudžetą šiam klausimui spręsti, o L.Graužinienė neįdėjo į darbotvarkę šių klausimų?“ – teiravosi opozicijos lyderis.

„Tikrai jokių „zadanijų„ niekada neturėjau ir negavau. Jau paaiškinau dėl biudžeto perskirstymo. Jei nenorime išvengti grįžimo atgal, dar galiu tik paprašyti šitą įstatymą priimti“, – sakė S.Skvernelis.

Buvo klausiama, kas atsitiktų, jei priėmimo data būtų atidėta. „Nieko atsitiktų. Būtų sklandus kodekso įgyvendinimas be pasekmių ir tinkamu darbo įgyvendinimu. Turėtume laiko tinkamai pasiruošti“, – sakė ministras.

Politikai apgailestavo, kad iki trečiadienio ministras buvo tinkamas ir gerai darbavosi, taip pat tiko „Tvarkai ir teisingumui“, tačiau situacija apsivertė, kai S.Skvernelis paskelbė einantis į valstiečių partiją.

Petro Gražulio iniciatyva Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui pavesta iki balandžio pabaigos išsiaiškinti ir Seimui pristatyti situaciją dėl ANK pataisų ir S.Skvernelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.