Įsižeidęs signataras Z. Vaišvila kirto prezidentei

Valstybės saugumo departamento (VSD) Rusijos parankiniu Lietuvoje įvardytas Kovo 11-osios Akto signataras, buvęs vicepremjeras Zigmas Vaišvila netyli.

Z.Vaišvila smūgiavo ne tik žvalgybininkams, bet ir politinei VSD globėjai prezidentei Daliai Grybauskaitei, kuri dabar yra prisiėmusi pagrindinės kovotojos su Rusijos grėsme vaidmenį.<br>T. Bauro ir R. Danisevičiaus nuotr.
Z.Vaišvila smūgiavo ne tik žvalgybininkams, bet ir politinei VSD globėjai prezidentei Daliai Grybauskaitei, kuri dabar yra prisiėmusi pagrindinės kovotojos su Rusijos grėsme vaidmenį.<br>T. Bauro ir R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Apr 1, 2016, 7:11 AM, atnaujinta May 30, 2017, 10:47 PM

Z.Vaišvila smūgiavo ne tik žvalgybininkams, bet ir politinei VSD globėjai prezidentei Daliai Grybauskaitei, kuri dabar yra prisiėmusi pagrindinės kovotojos su Rusijos grėsme vaidmenį.

Anot signataro, ne jis, o būtent prezidentė yra grėsmingiausia Rusijos parankinė Lietuvoje. Šalies vadovę Z.Vaišvila dar išvadino ir melage, kuri esą suklastojo oficialius dokumentus, pavyzdžiui, kandidato į prezidentus biografiją.

„Demaskavo“ tuos pačius

Reaguodamas į VSD ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento paskelbtą bendrą grėsmių valstybei ataskaitą, kurios vienas skyrius vadinasi „Rusijai parankūs politiniai visuomeniniai judėjimai“, Z.Vaišvila vakar surengė specialią spaudos konferenciją Seime.

Minėtame skyriuje, be kita ko, paminėti jokio politinio svorio neturintys įvairūs judėjimai, taip pat esą juos remiantys asmenys – signataras Rolandas Paulauskas, Seimo narys Audrius Nakas, buvęs Socialistinio liaudies fronto lyderis Algirdas Paleckis. Taip pat išvardytos įvairias radikalias – nuo dešiniųjų iki kairiųjų – idėjas skelbiančios interneto svetainės.

Šioje ataskaitoje iš esmės pakartota tas pat, kas buvo rašoma ankstesnėse.

Beje, dokumentą komentavęs VSD direktorius Darius Jauniškis nepateikė jokių duomenų apie tai, kad tie portalai, organizacijos ir veikėjai būtų valdomi ar remiami Rusijos specialiųjų tarnybų bei valstybės institucijų.

Žvalgybininkai aiškino tenorėję pasakyti, jog tų asmenų veikla ir pareiškimai yra parankūs Rusijai, – jais naudojasi Kremliaus propaganda.

D.Jauniškis net ėmė samprotauti, jog valstybės vadovų kritika yra Rusijos karo prieš Lietuvą, kuris jau esą vyksta, dalis.

Pasijuto apšmeižtas

Ataskaitoje teigiama, jog Z.Vaišvila esą bando konsoliduoti visas minėtas jėgas, negana to, jis yra bene dažniausiai cituojamas Lietuvos veikėjas Rusijos propagandos sraute.

Tačiau vakar signataras pareiškė, jog nėra ir negali būti jokių jo bendradarbiavimo su Rusijos valdžia ar antivalstybinės veiklos įrodymų, primindamas oficialius tai patvirtinančius atsakymus iš Generalinės prokuratūros. VSD bei karinę žvalgybą jis apkaltino šmeižtu ir pagrasino jiems teismais.

Pasak signataro, vieną renginių, minimų ataskaitoje, sveikino pati D.Grybauskaitė, taigi ir ji turėjo būti įrašyta į grėsmių sąrašą.

Išvadino melage ir klastotoja

Z.Vaišvila samprotavo, kad D.Grybauskaitė gali tyčia švaistytis kuo karingesniais pareiškimais Maskvos adresu, kad sukurtų palankią terpę galimai Rusijos agresijai prieš Lietuvą.

Signataras vakar demonstravo oficialų Rusijos ambasados Lietuvoje atsakymą jam į prašymus nurodyti, ar 1991 metais D.Grybauskaitė dirbo Sovietų Sąjungos ambasadoje Vašingtone.

Diplomatų rašte sakoma, kad tokių duomenų be D.Grybauskaitės sutikimo Rusija atskleisti negali, be to, jie gali būti paslaptis.

Z.Vaišvila vakar tuo baisėjosi, be to, kaltino D.Grybauskaitę tai nuslėpus prezidento rinkimams skirtoje biografijoje, kuri esą yra pataisyta, nurodant, jog JAV ji lankėsi tik 1992 metais.

„Melagė! Respublikos prezidentė – melagė, klastojanti biografiją“, – išrėžė buvęs vicepremjeras. Anot jo, tai, kad D.Grybauskaitė 1991 metais dirbo sovietų ambasadoje, žino tuometėje Lietuvos atstovybėje dirbę asmenys.

Signataras taip pat teigė, jog 1999 metais Lietuvos ambasadoje JAV įgaliotąja ministre buvusi D.Grybauskaitė buvo skubiai išsiųsta. Vašingtonas esą pareikalavo tai padaryti per 24 valandas, kitaip grasino oficialia nota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.