Buvęs kunigas prabilo garsios bėglės Neringos Venckienės balsu

Kai prokurorai paskelbė sieksiantys iš JAV atsigabenti bėglę Neringą Venckienę, Lietuvoje likę jos bendražygiai ėmėsi atsakomųjų veiksmų – prašo pradėti ikiteisminius tyrimus „violetinės“ gaujos bylas tyrusiems teisėsaugos pareigūnams.

J.Varkala – nepailstantis N.Venckienės gynėjas.<br>T.Bauro ir R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
J.Varkala – nepailstantis N.Venckienės gynėjas.<br>T.Bauro ir R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Į užsienį pasprukusios N.Venckienės daiktus prieš pustrečių metų iš Seimo iškraustęs J.Varkala dabar pasirašė šios bėglės stiliumi parašytą pareiškimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Į užsienį pasprukusios N.Venckienės daiktus prieš pustrečių metų iš Seimo iškraustęs J.Varkala dabar pasirašė šios bėglės stiliumi parašytą pareiškimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
N.Venckienė pustrečių metų gyvena JAV.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
N.Venckienė pustrečių metų gyvena JAV.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 4, 2016, 1:52 PM, atnaujinta May 30, 2017, 1:49 PM

N.Venckienės suburtos partijos „Drąsos kelias“ pirmininkas buvęs kunigas Jonas Varkala kreipėsi į generalinį prokurorą Evaldą Pašilį prašydamas persvarstyti su bėgle ir jos šalininkais susijusias bylas, panaikinti kaltinimus visiems teisiamiesiems ir nubausti ikiteisminius tyrimus atlikusius prokurorus.

J.Varkalos pasirašytame, tačiau, manoma, pačios N.Venckienės rašytame pareiškime įvardijami trys prokurorai, kurie neįtiko „drąsuoliams“.

Juodasis prokurorų sąrašas

Nubausti reikalaujama Kauno apylinkės prokurorę Ritą Poškienę, į teisiamųjų suolą pasodinusią N.Venckienės tetą Audronę Skučienę ir dar dešimt aktyviausių Klonio gatvės veikėjų, bei Kauno apygardos prokurorus Tomą Stelionį ir Darių Jakutį.

T.Stelionis palaiko kaltinimą byloje, kurioje N.Venckienės tėvai Laimutė ir Vytautas Kedžiai bei jų kaimynė Olga Girdauskienė kaltinami Laimutės Stankūnaitės dukters tvirkinimu, o D.Jakutis surašė patikslintus įtarimus N.Venckienei.

Remdamasi tais įtarimais Generalinė prokuratūra kreipėsi į JAV prašydama išduoti N.Venckienę.

„Jau vertinant vien tai, kad prokuratūra septyniais nusikaltimais apkaltino N.Venckienę, kuri stovėjo savo tėvų name apsikabinusi brolio mergaitę, kai ši buvo paimama prievarta, verčia abejoti ir kitais tariamais N.Venckienės nusikaltimais“, – nepasitenkinimą prokuroro veiksmais trumpai paaiškino J.Varkala.

Kaltina bandymu susidoroti

R.Poškienei ir T.Stelioniui „drąsuolių“ vadovas turi dar daugiau priekaištų. J.Varkalos teigimu, su esą šimtais gramatinių, skyrybos ir stiliaus klaidų surašytas kaltinamasis aktas A.Skučienei ir jos seklių grupuotei yra visiškai neaiškus, o kaltinimai tendencingi, iškreipti, išgalvoti ir vertintini kaip siekis susidoroti su žmonėmis, kurie bandė apsaugoti mergaitę.

Be to, J.Varkalos teigimu, kaltinimus „Drąsos kelio“ pirmininko pavaduotojai A.Skučienei ir kitiems teisiamiesiems R.Poškienė surašė ne remdamasi įrodymais, o savo pačios išsakytais teiginiais, norais ir nuomonėmis.

„Neįmanoma suvokti, apie kokias gaujas, susivienijimus, žmonių sekimus kalba prokurorė kaltinamajame akte ir kieno interesais ar užsakymu ji galimai dirbo“, – rašo buvęs kunigas.

Įžvelgia korupcinius ryšius

Nepatiko „drąsuoliams“ ir T.Stelionio surašytas kaltinamasis aktas Kedžiams bei O.Girdauskienei.

J.Varkala jį taip pat vadina sunkiai suprantamu ir aiškina, kad prie vaiko sakyti žodį „pedofilas“ nėra joks nusikaltimas.

Pareiškime taip pat priekaištaujama, kad prokuratūra neužkirto kelio daromam nusikaltimui, kai klausėsi Kedžių namuose vykusių pokalbių, tačiau į juos nekreipė dėmesio.

Taip pat cituojami tariamai prokuroro T.Stelionio pasakyti žodžiai, kad kaltinimai yra surašyti ne jo valia ir nuo jo nepriklauso.

„Taigi kyla klausimas, nuo kokių asmenų ir kieno iniciatyva buvo pareikšti šie kaltinimai garbaus amžiaus žmonėms ir kitiems asmenims?“ – klausia J.Varkala.

Pats jis į šį klausimą ir atsako: „Susidaro įspūdis, kad jūsų vadovaujamos prokuratūros darbuotojai, tikėtina, einantys skyrių vadovų pareigas, davė nurodymus surašyti tokius kaltinamuosius aktus ir nutarimus, kurie pažeidžia tiek žmonių teises, tiek nacionalinės ir tarptautinės teisės aktus.“

Pateikė sąmokslo teoriją

J.Varkalos vardu parašytame pareiškime teigiama, kad visos bylos „violetiniams“ veikėjams yra ne kas kita, o kerštas N.Venckienei, kuri esą atskleidė netinkamą Kauno apylinkės prokuratūros prokurorų veiklą.

Didelę įtaką, prokurorams, buvusio kunigo nuomone, darė tuomečio N.Venckienės viršininko Alberto Milinio žmona Marija Milinienė.

Ji per savo vyrą, įtakingą teisininką, esą veikė prokurorus ir privertė juos atiduoti bylas teismui.

„Visi suprantame, kad toks Lietuvos prokuratūros neveikimas ar veikimas gali būti paaiškinamas tik didelių prokurorų galimu suinteresuotumu“, – išvadas daro J.Varkala ir išdėsto savo reikalavimus – sudaryti komisiją, kuri persvarstytų ikiteisminių tyrimų medžiagą nutraukti jo nurodytų asmenų baudžiamąjį persekiojimą, pradėti ikiteisminius tyrimus prokurorų atžvilgiu.

Prie skundų jau įpratę

„Pirmą kartą kreipėsi tuo adresu, nes ikiteisminius tyrimus prokurorams gali pradėti tik generalinis prokuroras“, – išgirdęs, kad jam prašoma iškelti bylą, „Lietuvos rytui“ sakė D.Jakutis.

„Tegul jie skundžiasi, kur nori“, – panašiai J.Varkalos pareiškimą įvertino ir prokurorė R.Poškienė.Ji ir ikiteisminį tyrimą dėl N.Venckienės ir A.Skučienės suburtos organizuotos grupuotės atlikusi policijos tyrėja Audronė Gecevičienė su „violetinių“ skundais susiduria nuo 2011-ųjų, kai gavus M.Milinienės prašymą išsiaiškinti, kodėl jos nužudytas sūnus Vaidas buvo įvardintas kaip pedofilas Aidas, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Teisėsaugos akiratyje atsidūrę N.Venckienės šalininkai skundė kone kiekvieną prokurorės ir tyrėjos veiksmą.

Imuniteto tarnybai buvo siunčiami melagingi skundai apie esą žiniasklaidai viešinamą ikiteisminio tyrimo medžiagą, buvo prašoma jas nušalinti nuo bylos tyrimo ir iškelti bylas dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

„Skundėsi dėl visko – stengėsi sutrukdyti ikiteisminį tyrimą, o dabar, matyt, siekia nušalinti mane nuo bylos nagrinėjimo. Galbūt jie tikisi taip sulaukti senaties“, – kalbėjo R.Poškienė.

Tikslas – vilkinti bylas

Skundai – ne naujiena ir T.Stelioniui. „Skundžia viską, ką įmanoma apskųsti, bet jie, kaip proceso dalyviai, turėjo tokią teisę“, – sakė prokuroras.

Kedžių ir O.Girdauskienės bylos kaltintojas mano, jog rašydami skundus kaltinamieji bandė vilkinti laiką, stengėsi, kad byla kuo ilgiau nepatektų į teismą ir sulauktų senaties.

„Buvau net skundžiamas Specialiųjų tyrimų tarnybai dėl veiksmų teisėtumo“, – prisimena T.Stelionis.

Prokuroras kategoriškai neigė J.Varkalos teiginį, esą jis Kedžiams ir O.Girdauskienei kaltinimus surašė kažkieno verčiamas: „Aš taip tikrai nesakiau, nežinau, iš kokio konteksto jie galėjo ištraukti šiuos žodžius.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.