Pažeidimų dėl neapykantos kurstymo televizijose sumažėjo

Atsiradus galimybei už

Europos Komisija pernai liepą pareiškė, kad rusiškos televizijos „RTR planeta“ retransliacijas Lietuva apribojo pagrįstai, nes televizijos laidose buvo kurstoma neapykanta.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Europos Komisija pernai liepą pareiškė, kad rusiškos televizijos „RTR planeta“ retransliacijas Lietuva apribojo pagrįstai, nes televizijos laidose buvo kurstoma neapykanta.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2016, 2:00 PM, atnaujinta May 29, 2017, 2:57 AM

„Poveikis yra, manau, jūs patys pastebit, kas buvo prieš metus ir kas yra dabar, man atrodo, būtent mūsų aktyvaus darbo dėka yra tai, kad labai retai pamatome tuos pažeidimus, bet jų yra“, – per spaudos konferenciją trečiadienį Seime sakė E.Vaitekūnas.

Jis taip pat pabrėžė, kad dėl komisijos pritaikytų sankcijų rusiškos televizijos transliacijoms Briuselis priekaištų neturėjo, patvirtindamas, jog jos nustatytos pagrįstai.

„Pažymėtina, kad praėjusių metų liepos mėnesį Europos Komisijai Teisės departamentas išanalizavo visus komisijos priimtus sprendimus ta tema, ir priimtos išvados, kad visi komisijos sprendimai buvo teisėti, pagrįsti Europos teise“, – sakė E.Vaitekūnas.

Europos Komisija pernai liepą pareiškė, kad rusiškos televizijos „RTR planeta“ retransliacijas Lietuva apribojo pagrįstai, nes televizijos laidose buvo kurstoma neapykanta. Komisija pernai kuriam laikui visiškai buvo uždraudusi „ RTR Planetos“ transliacijas dėl karo ir neapykantos kurstymo.

Pasak LRTK vadovo, dėl šios programos nustatytas dar vienas pažeidimas ir vėl bus sprendžiama dėl laikino retransliacijos ribojimo. „Lygiai tai pačiai programai nustatytas antrą kartą pažeidimas, dabar baigiami dokumentai, suničiame į Europos Komisiją, ir jei trečias kartas įvyks, tuomet tos programos bus ribojamos transliacijos Lietuvos teritorijoje“, – sakė E.Vaitekūnas.

Už pažeidimus šį kanalą šalies retransliuotojai pernai metų pabaigoje jau buvo įpareigoti perkelti į mokamų programų paketą.

Pernai spalį įsigaliojus Visuomenės informavimo įstatymo pataisoms bei sugriežtinus atsakomybę už priešišką propagandą, sankcijos už pažeidimus tapo galima taikyti ne tik transliuotojams, bet ir retransliuotojams.

Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto pirmininkas Mindaugas Bastys sakė, kad naujoji redakcija sudarė papildomas galimybes „LRTK greičiau reaguoti ir daryti poveikį, kad ta informacija būtų ribojama mūsų šalyje“.

Spaudos konferencijoje kalbėjęs Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Raimundas Paliukas tuo tarpu kvietė žurnalistus nepakliūti į savicenzūros pinkles.

„Turime vadinamą savicenzūrą labai atsakingai vartoti, kartais, čia aš sakyčiau gal žiniasklaidoms atstovams, nebijoti pareikšti nuomonės, kuri gal ne visada sutinka su mūsų oficialų institucijų nuomone, bet ji turi būti konstruktyvi, teisinga, nepažeisti įstatymų“, – sakė komiteto vadovas.

„Teisėtas retransliacijų sustabdymas yra tik trumpalaikis sprendimas, nes vartotojai vis tiek toliau ieškos informacijos. Pačios visuomenės informacijos priemonės turi elgtis atsakingai, teikti vartotojams nešališką ir teisingą informaciją, ir tuo pačiu reikia šviesti ir visuomenę, pradedant moksleiviais, studentais, ir valstybės tarnautojus, politikus, verslininkus, kad valdžios institucijos labaiu bendradarbiautų su nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios irgi prisideda, kad informacija būtų kuo daugiau objektyvesnė ir kad būtų įvairiapusė ir skatintų toleranciją, o, manau, kartais tos tolerancijos ir trūksta“, – kalbėjo R.Paliukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.