Apie rinkimus, baimę ir valstiečius

Lietuvoje – pavasario džiaugsmai. Saulutė šviečia, užkąsti kviečia, parskrenda iš šiltų kraštų perėti gandrai ir deputatai. Visos žinios išsprogsta nuomonių atpasakojimais. O valdžios pažymėtose saugomose teritorijose išlenda žibutės ir neplautos interesų ausys.

Daugiau nuotraukų (1)

Algimantas Rusteika

2016-04-18 07:57, atnaujinta 2017-05-28 13:47

Čia manęs tauta iš apačios vis paklausia, kaip dabar ir begyventi? Kaip teliką žiūrėti, jei žiūrėti jo nebeįmanoma, o nežiūrėti negali? Atsakymas biblinis – gyventi nusipelnėme linksmiau. Kai tik išgirsti tuos „galimai“, prieštaringai vertinamas“, paklausai pokalbių išklotinių, pamatai, kaip visi būriu atlekia viešai suspardyti – šypsokis.

Juk tai ne šiaip melas ar spektaklis. Tai tau asmeniškai skirta gladiatorių korida, kurią režisavo ir apmoka suaugę dėdės ir tetos. Juk tu čia dabar svarbiausias Visatoje. Tai dėl tavo nuomonės ir kryželio biuletenyje jie taip duodasi po eketes kaip pasiutę. Nes dabar jie tavęs bijo.

Matyte matau, kaip vakare, po dienos šokių su kardais koks svarbus lašiniuotis patapšnoja žmonos užpakalį ir užgula maigyti pelytę. O kaip ten, ar mūsų reitingai susistojo, ar suveikė tabletė?

Ar kaip kokia stora ponia, nusimazgojusi makiažą, su frotiniu chalatu vis glosto pirštuku planšetę ir nužiūrinėja plepyklų teises nežinoti ir portalų horizontus – ar viskas tvarkoj, ar taip buvo sumanyta, ar nesuklydom?

Tikrai patariu dabar žiūrėti juos ir žiūrėti. Tokių įdomybių ir linksmybių po to ilgai nematysim. Vėl liks tik nesuskaičiuojamų rūtelių pokalbiai ir būdai kaip subliuškinti gaktos taukinę skaniai persivalgant. O šnapso tai prisipirkit iš anksto. Nes įsijautę į vaidmenis dar ims ir tikrai uždraus.

Šiame rinkėjų medžioklės sezone naujųjų Bremeno muzikantų ar kito atpirkėjų laivo nebesulauksime. Tačiau naujienų yra, kaip gi be jų? Nesisteminių rinkėjų balsų siurbliu pretendavo tapti didmiesčiuose gimę ir praplikę valstiečiai. Ir gana pagrįstai.

Jų laikysena slėgį katile kėlusiais klausimais, nesusitepimas valdžia, asmeninis Naujųjų Vasiukų projektas leido tokią tikimybę. Kol ant podiumo nenužengė vertingosios asmenybės.

Gorbačioviška antialkoholinių fanatikų isterija dar nieko baisaus. A.Veryga sveikatos ministras – išgerianti Lietuva ne tiek gali ištverti. Na, pabaigs naikinti vidutinius (smulkių juk jau nebėra) verslus, sukels automatišką draudimams-baudimams paklausos didėjimą, perduos apyvartas bobutėms ir maksimoms, kurios to išsižioję laukia, padidins šešėlio kainas ir sumažins biudžetą. Ar pirmas kartas? Argi kam tai rūpi?

Bet gelbėtojas S.Skvernelis – sąrašo lyderis, kelių policininkas vos ne Lietuvos premjeras? Smarkuolis maniako akimis, kurio visi antisistemininkai neapkenčia nuo Garliavos rūmų šturmo laikų? Kurio reitingai, jei tik tikrai egzistuoja, subliūkš taip greitai kaip išsipūtė, nes lietuviai per apklausas, kaip žinia, iš baimės meluoja?

Laikiau R.Karbauskį protingesniu. Juk pažemintieji ir nuskriaustieji balsuoja iš meilės arba neapykantos. Saulius netaps Pauliumi, nebe tie laikai. Vien jo buvimo rogėse pakanka, kad protesto balsų gautum nulį. O be jų liksi praktiškai su tuo, ką turėjai, nes kitokio elektorato prieauglio tikėtis neverta. Ir iš grėsmingo debesies gali susilaukti tik menko balsų pakrapnojimo.

Sąmokslų kūrėjas pasakytų, kad R.Karbauskis tą puikiai supranta. Kad ėjimas žirgu tik S.Skverneliui neutralizuoti ir sumaiščiai antisistemininkų stovykloje sukelti, kas iš esmės jau ir vyksta. Ir kad R.Karbauskis iš to turės naudos arba lydekai paliepus išvengs kokios nors galimos žalos.

Kaip ten yra ir bus – sužinosime. Tačiau labai panašu, kad valstiečiai tegaus laikinas maudynes žiniasklaidos SPA. Tai užeina ir praeina ūmiai, kaip Roto virusas. Rudenį jų gali niekas ir nebeprisiminti. Per anksti spurtavę stajeriai sukelia stadiono plojimus, bet retai kada laimi.

O kas gi dabar vyksta ir ką tuoj matysim? Ogi tai, kas visiškai nesvarbu. Baigiamos rašyti, teisingiau iš praeitų rinkimų perrašyti partijų programos, kurios niekam nerūpi. Derinami sąrašai, kurie nieko nepakeis. Esamieji ir būsimi išrinktieji mankštinasi prieš varžybas.

Prieš einant į studiją, treneriai duoda po paruoštuką kiekvienai aktualiai temai. Tą privalu išmokti ir savais žodžiais pasakyti:

1. Tai, ką kiti padarė blogai, net jeigu padarė gerai ar iš viso nieko nedarė (kalbėti abejingai, pasityčiojant, kaip visiems mokinukams žinomą dalyką).

2. Tai, ką tu padarei gerai, net jeigu padarei blogai ar iš viso nieko nedarei, arba ką gal norėjai padaryti, bet kiti tau sutrukdė ( sakyti karštai ir įsižeidusiu veidu, bet irgi kaip visiems žinomą dalyką).

3. Trumpa girto ežiuko svajonių apžvalga – ką ta tema nori išgirsti žiūrovai (solidžiai ir su įsitikinimu, o į replikas apie būdus – skaitykit mūsų programą, kurios niekas, kaip ir pats kalbėtojas, niekada neskaitė, neskaito ir neskaitys). Parepetuoji mimiką prieš veidrodį ir gali drąsiai eiti.

Ko bepaklaustų, ištransliuoji ką ta tema mintinai išmokęs. Įvadinės frazės: „tas taip, bet noriu atkreipti jūsų dėmesį, kad“, „niekas čia kažkodėl nepasako, kad“, „manęs žmonės susitikimuose vis klausia ir klausia apie tai, kad“ ir t.t. ir pan.

Po to nutyli, susidedi koją ant kojos. Kūno kalba demonstruoji pasitikėjimą savimi ir pašaipiai šypsaisi. Retkarčiais gerai pertraukti oponentą frazėmis „jūs čia teisingai kalbat, tik viskas yra daug sudėtingiau“ ir ironiškais „cha“. Per kryžminius klausimus užduodi iš anksto paruoštą, būtinai šiek tiek asmenišką, įžeidų ir neteisingą, kuris priverstų teisintis. Į sau užduotą tokį pat atsakai sarkastišku tonu ir iš anksto paruoštu anekdotu, būtinai šiek tiek asmenišku ir įžeidžiu.

Ir viskas. Pasirodysi visada gerai. Bet nugalėsi debatuose tik tada, jei iš anksto žinosi, ko paklaus, o oponentas – ne. Na, bet tai jau nuo tavęs nepriklauso. Visuomet buvo ir yra kas tuo pasirūpins. Ne pirmas kartas, ar ne, TV kiškiai drąsuoliai?

O toliau bus kaip visada. Sezonas baigsis, deputatai, premjerai ir prezidentai liausis mūsų bijoję ir mus medžioję. Ir vėl mes jų bijosim. Nes Lietuva – drąsi šalis, kur ramiai sau dauginamės baimės atmosferoje. Jei netikite, paklauskite Premjero. Jis nežino, kada ir kaip žali žmogeliukai išsilaipina mūsų paplūdimiuose. Bet apie baimę žino viską.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.