VTEK tirs V. Baltraitienės veiksmus paskiriant D. Mūrienę

Vyriausioji tarnybinės etikos

Etikos sargai nagrinės V. Baltraitienės prašymą dėl rekomendacijų skiriant naująją NŽT vadovę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Etikos sargai nagrinės V. Baltraitienės prašymą dėl rekomendacijų skiriant naująją NŽT vadovę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2016, 3:39 PM, atnaujinta May 28, 2017, 9:30 AM

Valstybės tarnybos departamentas (VTD) jau yra nustatęs, kad balandžio 7-ąją vykęs konkursas į NŽT direktoriaus pareigas įvyko laikantis teisės aktuose nustatytų procedūrų.

VTD konkursą pagal kompetenciją vertino atsižvelgdamas į balandžio 13 d. gautą Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) prašymą. Peržiūrėjus konkurso vaizdo įrašą bei su konkursu susijusius dokumentus, nustatyta, kad konkursas buvo organizuojamas ir vykdomas nepažeidžiant Valstybės tarnybos įstatymo, Konkursų į valstybės tarnautojo pareigas organizavimo tvarkos aprašo ar kitų su valstybės tarnautojų priėmimu susijusių teisės aktų , konstatavo VTD.

Konkursų į aukščiausiųjų vadovų – įstaigų prie ministerijų vadovų ir ministerijų kanclerių – pareigas tvarka pasikeitė nuo 2015 m. lapkričio. Dabar jų konkursų antrasis etapas – pokalbis – vyksta Valstybės tarnybos departamente, konkurso komisiją sudaro ne tik konkursą organizuojančios įstaigos, bet ir Valstybės tarnybos departamento bei Ministro Pirmininko paskirti atstovai. Taip pat savo narius į konkurso komisiją gali deleguoti ir suinteresuotos nevyriausybinės organizacijos, veikiančios korupcijos prevencijos, žmogaus teisių, demokratijos plėtros, lygių galimybių srityse. Konkursai į vadovų pareigas yra filmuojami, vaizdo įrašai saugomi, tad turint abejonių dėl konkurso skaidrumo ar kilus ginčams, įrašai gali būti peržiūrimi.

ELTA primena, kad naująja NŽT vadove po asmens patikimumo patikrinimo pretenduoja tapti D. Mūrienė, kuri šiuo metu eina Policijos mokyklos prie Policijos departamento Logistikos skyriaus vedėjos pareigas.

Norą dalyvauti konkurse NŽT direktoriaus pareigoms eiti pareiškė 27 pretendentai, paskutiniame etape dalyvavo 7 asmenys.

Kandidatai turėjo išlaikyti bendrųjų gebėjimų testą ir pasitikrinti vadovavimo gebėjimus. Laimėjusioji konkursą pelnė aukščiausius balus.

Premjeras Algirdas Butkevičius taip pat buvo paprašęs VTEK tyrimo dėl šio konkurso, bet etikos sargai atsisakė tai daryti. Anot VTEK, konkurso į NŽT prie ŽŪM direktoriaus pareigas rezultatų teisėtumo ir pagrįstumo vertinimas nepriklauso jos kompetencijai. Taip pat nenustatyta duomenų, kad atrankos komisijoje būtų dalyvavę su konkurso laimėtoju artimai susiję asmenys.

NŽT vadovo konkursas pradėtas tirti po to, kai paaiškėjo, kad žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pažįsta D.Mūrienės tėvus. Įtarimų sukėlė tai, kad D. Mūrienė aukščiausius įvertinimus gavo iš V. Baltraitienės aplinkos specialistų. Pati ministrė patvirtina pažįstanti D.Mūrienės tėvus, bet neigia ką nors žinanti apie pačią NŽT vadovo konkurso nugalėtoją.

Naujojo NŽT vadovo ieškoma po to, kai sausį iš šių pareigų pasitraukė Daiva Gineikaitė, paaiškėjus, kad ji vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.