Norvegijos pareigūnai: D.Lukoševičius baugino net kalėjime

Norvegijoje ir toliau nagrinėjama lietuvio Donato Lukoševičiaus byla. 34 m. vyras kaltinamas nužudęs savo buvusios sugyventinės Kristinos Sviglinskajos 8-metę dukrą Moniką. Tai jau trečioji, visą Norvegiją dominančios bylos savaitė.

Stebėjimo žurnalas atskleidė daug nemalonių incidentų su įtariamuoju.
Stebėjimo žurnalas atskleidė daug nemalonių incidentų su įtariamuoju.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Ludvigsen

Jun 17, 2016, 11:10 PM, atnaujinta May 21, 2017, 11:05 AM

Teismo posėdyje dalyvavo trys policininkai, kadangi šlubuojantis kaltinamasis D.Lukoševičius teisme išbuvo tik iki pietų pertraukos.

Ketvirtadienį pirmieji liudijo kriminalinės policijos (Kripos) pareigūnai.

Kalėjime nepritapo

Jie pristatė savo platų internetinį tyrimą, kurio metu buvo parašyta 118 ataskaitų ir ištirta daugiau nei 100 socialinių tinklų paskyrų susijusių su kaltinamuoju.

Pareigūnai tikrino laiką ir datas kada D.Lukoševičius prisijungdavo prie kompiuterio, kokius elektroninio pašto adresus turėjo ir kokius elektroninius laiškus siuntė. Vienas iš keleto kaltinamojo Facebook paskyros vardų buvo Lietuvis Lietuva.

Primename, kad vienas iš kaltinamojo akto punktų yra gąsdinantis ir nepagarbus elgesys, kai kaltinamasis siuntė žinutes K.Svilglinskajai 2011 metais.

D.Lukoševičius prisipažino, kad iš tiesų rašė kelias nepagarbias ir grasinančias žinutes, tačiau didesnės savo kaltės neįžvelgia.

Prokurorė Benedicte Hordnes perskaitė pastabas apie D.Lukoševičių iš Oslo kalėjimo stebėjimo žurnalo, kai kaltinamasis ten buvo laikomas 2015–2016 metais.

Stebėjimo žurnalas atskleidė daug nemalonių incidentų su įtariamuoju. Jis atsisakė paklusti įsakymams, nenorėjo bendrauti, grasino kalėjimo pareigūną aplieti karštu vandeniu, o kai kalėjimo prižiūrėtojai atėmė iš kaltinamojo žvakę dėl jo paties saugumo, jis pagrasino pareigūnus nužudysiąs.

D.Lukoševičius aiškino, kad norėjo uždegti žvakę mirusiųjų garbei.

Bergeno kalėjimo inspektorė taip pat apibūdino kaltinamąjį kaip probleminį kalinį. Kalėjimo darbuotojams buvo sunku su juo užmegzti kontaktą, įtraukti į veiklas, prakalbinti ar suprasti.

Kartą kaltinamasis pagrasino darbuotojams šakute. Galiausiai reikėjo jį perkelti į Oslo kalėjimą, kad pasikeistų aplinka ir sumažėtų konfliktų.

Apklausė draugę Lietuvoje

Kitas liudininkas – namo savininkas, kuris nuomojo Kristinai butą, teigė, kad Kristina buvo pavyzdinė nuomininkė. Ji laiku mokėjo nuomą, buvo tvarkinga ir gera mama. Jo brolis, kuris tai pat liudijo teisme, sakė, kad daugelis rytų Europiečių yra abejotinos reputacijos. Jis perspėjo brolį, kad būtų atsargus nuomodamas namą užsieniečiams. Ketvirtadienį prailginta teismo diena baigėsi telefoniniu pokalbiu su liudininke gyvenančia Lietuvoje.

Buvo apklausta buvusi Kristinos bendradarbė. Ji Kretingos rajono apylinkės teismui bendradarbiaujant su teisėja Raimonda Kulberkiene atsakė į Nordhordalando teismo teisėjo, prokurorės ir advokato klausimus. Klausimai buvo panašūs į jau užduotus kitoms Kristinos draugėms ir bendradarbėms apie tai, kaip ji prisimena pirmą susidūrimą su kaltinamuoju, apie grasinamas žinutes Kristinai ir apie dieną, kai žuvo Monika.

Pirmadienį teismas tęs savo darbą. Tai bus ketvirtoji proceso savaitė, kurios metu pasisakys psichologai, o savaitės pabaigoje teismas pradės klausytis baigiamųjų kalbų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.