Sūpynės mieste: atgyvena ar laisvalaikio su vaikais vieta?

Kauniečiai mielai pasineria į vaikystę ir mėgaujasi galimybe pasisupti mieste esančiomis sūpuoklėmis. Tačiau daugelio jų būklė prasta. Gaivinti sūpynes ėmėsi patys gyventojai. Pagalbą įrengiant jas pagaliau žada ir valdininkai.

Lietuvos skautijos biuro kieme kabančiomis sūpynėmis mėgsta pasimėgauti ne tik skautai, bet ir kiti kauniečiai.
Lietuvos skautijos biuro kieme kabančiomis sūpynėmis mėgsta pasimėgauti ne tik skautai, bet ir kiti kauniečiai.
Neries krantinėje neseniai buvo įrengta vaikų žaidimo aikštelė su sūpynėmis ir saugia minkšta žemės danga.<br>M.Patašiaus nuotr.
Neries krantinėje neseniai buvo įrengta vaikų žaidimo aikštelė su sūpynėmis ir saugia minkšta žemės danga.<br>M.Patašiaus nuotr.
Neries krantinėje neseniai buvo įrengta vaikų žaidimo aikštelė su sūpynėmis ir saugia minkšta žemės danga.
Neries krantinėje neseniai buvo įrengta vaikų žaidimo aikštelė su sūpynėmis ir saugia minkšta žemės danga.
Vieno Žaliakalnio daugiabučio namo gyventojai patys įsirengė sūpynes ir susitvarkė kiemą, į kurį užsuka ir netoli gyvenanti I.Balčiūnienė su vaikais bei kiti kauniečiai.
Vieno Žaliakalnio daugiabučio namo gyventojai patys įsirengė sūpynes ir susitvarkė kiemą, į kurį užsuka ir netoli gyvenanti I.Balčiūnienė su vaikais bei kiti kauniečiai.
Po į Kauno pilį vedančiu tiltu kabo vos vienerios neprižiūrimos sūpuoklės.
Po į Kauno pilį vedančiu tiltu kabo vos vienerios neprižiūrimos sūpuoklės.
Strazdo gatvėje pastatytuose naujuose daugiabučių kiemuose vaikų gerove pasirūpinta.
Strazdo gatvėje pastatytuose naujuose daugiabučių kiemuose vaikų gerove pasirūpinta.
Rasytės gatvėje, kai kuriuose kiemuose, įrengtos naujos sūpynės, tačiau kai kur dar liko ir seni betoniniai pavojingi įrenginiai.
Rasytės gatvėje, kai kuriuose kiemuose, įrengtos naujos sūpynės, tačiau kai kur dar liko ir seni betoniniai pavojingi įrenginiai.
Žeimenos gatvėje esančio vieno darželio teritorijoje galima pamatyti išradingai ant medinio karkaso sukabintas sūpynes.
Žeimenos gatvėje esančio vieno darželio teritorijoje galima pamatyti išradingai ant medinio karkaso sukabintas sūpynes.
Senas sūpynes atnaujino aktyvus jaunimas.
Senas sūpynes atnaujino aktyvus jaunimas.
Daugiau nuotraukų (10)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jun 27, 2016, 6:35 PM, atnaujinta May 20, 2017, 11:55 AM

Kauno viešosiose erdvėse ir daugiabučių kiemuose galima užtikti daug įvairių sūpynių. Vienas jų įsirengia patys gyventojai. Kitur senus įrenginius antram gyvenimui bando prikelti aktyvūs jaunuoliai. Dalį sūpynių, kurios mieste atsirado netikėtai ir džiugino kauniečius, jų sumanytojai apleido ir kol kas neprižiūri. Liūdnai atrodo ir daugiabučių kiemuose dar sovietmečiu pastatytos sūpuoklės.

Kauno savivaldybės atstovai sakė, kad vieningos sistemos, kas konkrečiai turėjo rūpintis vaikų žaidimo aikštelėmis ir sūpynėmis, iki šiol nebuvo. Dabar padėtis pasikeitė ir artimiausiu metu žadama malonių pokyčių.

Žavisi daugiabučio kiemu

Naujų daugiabučių statytojai iš anksto pasirūpina, kad kiemuose atsirastų ir erdvės vaikų žaidimams bei sūpuoklėms. Tačiau viename kitame seniai pastatytame daugiabučio kieme taip pat atsiranda naujų vaikų žaidimo aikštelių.

Žaliakalnio gyventojai pamažu atranda vieną Vaižganto gatvėje esantį daugiabučio kiemą. Užsukus į jį nustebina tvarkingai akmenų skalda išgrįsti takai, prižiūrimi želdiniai. Kiemo viduryje įrengta patogi vaikų žaidimo aikštelė su sūpynėmis.

Čia sutikta su dviem vaikais ant sūpynių besiilsinti kaunietė Iraida Balčiūnienė pasakojo, kad gyvena netoliese. Anksčiau su vaikais pramogauti keliaudavo į Vytauto parką.

„Neseniai vaikščiodama po Žaliakalnį užklydau į šį kiemą ir maloniai nustebau. Šio daugiabučio gyventojai labai puikiai tvarko savo valdas, rūpinasi savo vaikais. Tikiuosi, jie nepyks, kad ir mes čia užsukame“, – pasakojo moteris.

Pagalbos niekieno neprašė

Daugiabučio namo gyventojai pasakojo, kad ne viena šeima augina vaikus. Todėl norėjo, kad kiemas būtų ne prigrūstas automobilių, o skirtas patogiam poilsiui ir žaidimams.

„Kelios daugiabutyje gyvenančios šeimos susidėjo pinigų sūpynėms, jas patys pastatėme. Vėliau ir kiti kaimynai nusprendė prisijungti prie kiemo tvarkymo ir beveik visi dalyvavo sodinant gyvatvorę, gražinant aplinką“, – pasakojo namo gyventojas Arūnas Aleksandravičius.

Vyras sakė taip pat pastebintis, kad į kiemą vis dažniau užsuka pašaliniai žmonės.

„Dėl to, kad ne tik namo gyventojai nori čia pailsėti, pasisupti, ir mums patiems smagu. Savo darbu dar labiau lieki patenkintas, jei jis teikia malonumą didesnei daliai žmonių. Tik apmaudu, kad kai kurie svečiai elgiasi neatsakingai, išlaužo pernai pasodintą gyvatvorę“, – pasakojo kaunietis.

Sūpuokles pasigamino patys

Svečių iš savo kiemo neveja ir Kauno centre, Trakų gatvėje, esančio Lietuvos skautijos nacionalinio biuro darbuotojai.

Šiame kieme taip pat galima aptikti dideles medines sūpynes. Biuro administracijos koordinatorė Justina Lukaševičiūtė pasakojo, kad sūpynes skautai pasigamino 2013 metais.

„Kazlų Rūdos girininkijos paprašėme mums padovanoti medienos ir gavome rąstų. Nulupome žievę, nušveitėme, nulakavome. Pirkome tik lygią lentą, ant kurios galima atsisėsti, ir grandines“, – pasakojo skautų atstovė.

Mergina sakė, kad jų kiemą aplinkiniai kauniečiai bei netoliese esančio studentų bendrabučio gyventojai jau žino.

„Matome, kaip žmonės mėgsta užsukti į kiemą, pasisupti. Visų mielai laukiame. Neiti į kiemą prašome tik tada, kai jame vyksta mūsų pačių renginiai“, – sakė J.Lukaševičiūtė.

Gaivina senas sūpynes

Kauno daugiabučių gyvenamųjų rajonų kiemuose gausu dar sovietmečiu įrengtų vaikų žaidimo aikštelių ir sūpynių. Prieš keletą metų jas gaivinti ėmėsi aktyvaus Kauno jaunimo organizacija „Rotaract“.

Kauniečiai ėmėsi įgyvendinti projektą „Sūpuoklės“. Nuo 2012 metų įvairiuose gyvenamuosiuose rajonuose jaunimas, padedamas vietos gyventojų, antram gyvenimui prikėlė 17 vaikų žaidimo aikštelių.

Organizacijos prezidentas Martynas Asakavičius pasakojo, kad ten, kur bendrijos aktyvios arba sąžiningai savo darbą atlieka seniūnai, senosios žaidimų aikštelės ir sūpynės prižiūrimos.

„Tačiau daugelis jų – apleistos. Sūpynės sulūžusios. Kai kur likusios tik metalinės jų dalys, ir dabartiniai vaikai nė nesupranta, kokios tos sūpynės buvo ir kaip jomis jų tėvai naudodavosi“, – pasakojo kaunietis.

Remontuos penkias aikšteles

Aktyvių jaunuolių grupė kasmet apžiūri senąsias vaikų žaidimo aikšteles daugiabučių kiemuose ir pasirenka suremontuoti labiausiai apleistas.

„Siekiame kelių tikslų: antram gyvenimui prikelti senas aikšteles, suburti bendram darbui kaimynus ir padaryti saugesnę aplinką vaikams. Einant metams kauniečiai vis aktyviau prisijungia prie mūsų darbų“, – sakė M.Asakavičius.

Pinigų remonto darbams bei reikiamos įrangos jaunuoliai gauna iš Kauno „Rotary“ klubų bei privačių rėmėjų.

Pirmąjį birželio šeštadienį jaunimas remontuos 5 vaikų žaidimo aikšteles: Kovo 11-osios gatvėje prie 36-ojo, S.Žukausko gatvėje prie 27-ojo, Sukilėlių prospekte prie 93-iojo, P.Plechavičiaus gatvėje prie 23-iojo ir Šiaurės prospekte prie 63-iojo namo.

Įrenginiai kelia pavojų

Kai kuriuose daugiabučių kiemuose neseniai atsirado naujų paprastų sūpynių. Tačiau jos įrengtos greta senų, apleistų, iš betono sovietmečiu suręstų įrenginių, skirtų vaikų žaidimams.

Šilainiuose, Rasytės gatvėje, gyvenanti Agnė Ragaišienė pasakojo, kad neseniai daugelyje šios gatvės daugiabučių kiemų atsirado primityvios paprastos sūpynės.

„Tai – geriau negu nieko. Tačiau niekas iki šiol nepasirūpino išmontuoti senų įrenginių. Jie pagaminti iš betono ir nuo senumo jau sutrūkę. Jei vaikai ant jų stipriau pašokinėtų, gali sulūžti ir nutiktų nelaimė“, – baiminosi moteris.

Kaunietė sakė nežinanti į ką kreiptis, kad šie įrenginiai būtų pašalinti. Moteris su vaikais mieliau eina į šį pavasarį Neries krantinėje atsiradusią naują vaikų žaidimo aikštelę.

„Ji patogi ir saugi. Čia net paklota minkšta danga, todėl net jei vaikai nugriūva, nesusižeidžia. Vakarais joje susirenka daugybė žmonių“, – pasakojo kaunietė.

Pakabino, bet nesirūpina

Užpernai vasarą kauniečiai pastebėjo, kad neįprastose viešosiose miesto erdvėse buvo pakabinta 15 paprastų spalvingų sūpynių. Tai gatvės meno festivalio „Nykoka“ metu padarė sambūris „Anoniminių sūpynių fondas“.

Pernai tokių sūpuoklių mieste atsirado dar 12.

Kauniečiai ypač pamėgo sūpynes, pakabintas po į Kauno pilį vedančiu tiltu, prie Kauko laiptų.

Dabar po Kauno pilies tiltu galima pamatyti tik vienerias labai aukštai kabančias sūpuokles. Iš kitų dvejų liko tik virvės.

„Anoniminių sūpynių fondo“ atstovas Vaidotas sakė, kad sūpuoklių savo sandėliuose turi ir Kaune šią vasarą jų greičiausiai atsiras dar daugiau.

„Trūksta fizinių pajėgų. Dar nespėjome sutaisyti senų sūpynių ir pakabinti naujų. Tačiau pasistengsime tai padaryti“, – sakė vyras.

Vieningos sistemos mieste nebuvo

Vyginta PoderytėMartinkienė

Kauno savivaldybės Sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja

„Vieningos vaikų žaidimų aikštelių įrengimo sistemos nėra. Vaikų žaidimų įrenginius prie daugiabučių remontuoja ir butų savininkų bendrijos, ir seniūnijos, ir Kauno miesto savivaldybės Sporto skyrius.

Panaši padėtis ir dėl vaikų žaidimo aikštelių viešosiose erdvėse. Vienos jų įrengtos savivaldybės lėšomis, kitas įrengė seniūnijos savo arba vietos bendruomenių tarybų lėšomis. Dalis iškilo rėmėjų lėšomis.

Šiuo metu visų žaidimo aikštelių ir įrenginių technine priežiūra rūpinasi Sporto skyrius. Per ateinančius keletą metų planuojama sutvarkyti visus senus, bet tvarkingus įrenginius, įrengti naujų įrenginių daugiabučių kiemuose ir išmontuoti nesaugius įrenginius visose seniūnijose pagal seniūnų pateiktus sąrašus.

Rekonstruojant parkus bus įrengtos naujos vaikų žaidimų aikštelės, kurių technine priežiūra toliau rūpinsis Sporto skyrius.

Šiais metais jau sutvarkyti vaikų žaidimo aikštelių įrenginiai Šilainiuose, Santarvės parke, Draugystės parke, Naugardiškių parke Aleksote. Taip pat Gričiupio seniūnijos skvere prie Kovo 11-osios ir Dujotiekio gatvių sankryžos.

Santarvės ir Draugystės parkuose artimiausiu metu bus sutvarkytos vaikų žaidimų aikštelių dangos.

Šiemet viešosios paskirties aikštelėms įrengti, atnaujinti, prižiūrėti skirta 70 tūkstančių eurų.

Artimiausiu metu planuojami didesni darbai Santakos parko vaikų žaidimų aikštelėje. Čia bus atnaujinti įrenginiai, paplūdimio tinklinio aikštelės.

Visose vaikų žaidimo aikštelėse buvo, yra, o naujose – bus ir sūpynių. Todėl ir jos bus taisomos, atnaujinamos, išardomos arba įrengiamos naujos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.