Rusijos TV kanalų retransliacijos apribojimai atšaukti tyliai

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) birželio 22 d. pakeitė anksčiau priimtus sprendimus, susijusius su televizijos programų „RTR Planeta“ ir „NTV Mir Lithuania“ platinimu. Pagal ankstesnius sprendimus šių televizijų programos galėjo būti platinamos tik už papildomą mokestį platinamuose televizijos programų paketuose. Dabar retransliuotojams atrištos rankos – gali elgtis laisva valia. Sprendimas įsigaliojo nuo birželio 27 d.

„RTR Planeta“ ir „NTV Mir Lithuania“ programas Lietuvoje vėl galima retransliuoti be papildomo mokesčio.<br>„Scanpix“ nuotr.
„RTR Planeta“ ir „NTV Mir Lithuania“ programas Lietuvoje vėl galima retransliuoti be papildomo mokesčio.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

2016-06-29 06:44, atnaujinta 2017-05-20 09:46

2015 m. gruodžio 8 d. posėdyje LRTK, apsvarsčiusi ir įvertinusi televizijos programos „RTR Planeta“ laidą „Sekmadienio vakaras su Vladimiru Solovjovu“, transliuotą lapkričio 29 d., nusprendė, kad joje galimai buvo kurstomas karas ir neapykanta ir taip pažeidžiamas Visuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnio 1 dalies 3 punktas, draudžiantis skleisti tokio pobūdžio turinį, ir įpareigojo Lietuvos retransliuotojus perkelti šią programą į televizijos programų paketus, platinamus tik už papildomą mokestį. 

Tokių pat sankcijų sulaukė ir „NTV Mir Lithuania“. Nusprendusi, kad televizijos transliuotojo „Baltic Media Alliance Ltd.“ programos „NTV Mir Lithuania“ 2016 m. balandžio 15 d. transliuotoje laidoje „Ypatingas įvykis. Tyrimas“ teiginiais buvo kurstoma tautinė neapykanta, LRTK įpareigojo Lietuvos Respublikos teritorijoje veiklą vykdančius retransliuotojus, taip pat kitus asmenis, teikiančius televizijos programų platinimo internete paslaugas ir platinančius televizijos programą „NTV Mir Lithuania“, 12 mėnesių nuo šio sprendimo įsigaliojimo dienos platinti ją tik už papildomą mokestį platinamuose televizijos programų paketuose.

Žinia apie šiuos sprendimus buvo garsiai skelbiama, platinama visais informacijos kanalais. Birželio 22 d. sprendimai priimti tyliai. Sprendimo „Dėl televizijos programos „NTV mir Lituania“ platinimo tik už papildomą mokestį platinamuose televizijos programų paketuose“ pavadinimas pakeistas į „Dėl televizijos programoje „NTV Mir Lithuania“ paskleistos informacijos įvertinimo“. Analogiškai pakeistas ir sprendimo dėl televizijos programos „RTR Planeta“ pavadinimas.

Pripažinti galios netekusiais 5-ieji punktai,  pagal kuriuos šių  televizijų programas 12 mėnesių nuo sprendimo priėmimo dienos galima platinti tik už papildomą mokestį arba papildomą mokestį, neįtrauktą į pagrindinį paketą.

„Papildžius ir pakeitus mūsų sprendimą, retransliuotojai gali elgtis laisva valia. Jeigu nori, programas gali sugrąžinti į bendrą paketą be papildomo mokesčio“, – pakeitimų esmę paaiškino Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas. 

Kodėl atšaukti apribojimai? Kaip buvo galima suprasti iš E.Vaitekūno aiškinimo, LRTK, apribodama Rusijos kanalų retransliavimą, neatliko kai kurių pagal Europos Sąjungos (ES) direktyvas numatytų procedūrų, kurioms reikia laiko.

„Anksčiau mes laikėmės ES direktyvų, pagal kurias numatytos tam tikros procedūros – informacijos pateikimas, analizė ir t.t. Kai taikėme tas nuostatas, Europos Komisijos Teisės departamentas praėjusių metų liepos 1 d. atsiuntė išvadą, kad visos mūsų taikytos priemonės teisėtos, atitinka Europos Sąjungos teisę. Čia gana sudėtingas dalykas.  Manome, ir ateityje laikysimės ES direktyvų nuostatų ir, atlikę visas reikiamas procedūras, vėl priimsime sprendimą“, – paaiškino E.Vaitekūnas, leisdamas suprasti, kad Rusijos kanalų programų retransliavimas gali būti vėl apribotas.

Pirmą kartą nustačius neleistinos platinti informacijos atvejį „RTR Planeta“ programoje 2014 m. kovo mėn., LRTK laikinai (3 mėnesiams) buvo sustabdžiusi šios programos Rusijos Federacijoje gamintų laidų retransliavimą Lietuvoje, o pasikartojus draudžiamos informacijos platinimui, LRTK, atlikusi ES teisėje numatytą procedūrą, buvo uždraudusi visos programos retransliavimą Lietuvos Respublikos teritorijoje 3 mėnesiams nuo 2015 m. balandžio 13 d.

Per pastaruosius dvejus metus dėl platinamos dezinformacijos, karo ir neapykantos kurstymo LRTK yra priėmusi sprendimus stabdyti Rusijos Federacijoje gaminamų laidų retransliavimą Lietuvoje užsienio jurisdikcijai priklausančiose televizijos programose „NTV Mir Lithuania“, „Ren TV Baltic“, „PBK Lithuania“, „RTR Planeta“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.