Moterų paplūdimyje dirbanti gelbėtoja: „Vyrams čia būna riesta“

Žiemą – santūri barmenės apranga, vasarą – ryškiaspalvis gelbėtojos kostiumėlis. 32 metų Daiva Valaitytė jau antrą vasarą palieka darbą Jurbarko bare ir įsidarbina Palangos miesto gelbėtojų tarnyboje. Čia jauna moteris atsakinga už ryšį, visų gelbėtojų darbo koordinavimą, o kartu ir už saugumą moterų paplūdimyje.

Antrą vasarą gelbėtoja Palangoje dirbanti D.Valaitytė neslepia: adrenalino čia tikrai daug.<br>L.Šaltės nuotr.
Antrą vasarą gelbėtoja Palangoje dirbanti D.Valaitytė neslepia: adrenalino čia tikrai daug.<br>L.Šaltės nuotr.
Iki šios vasaros viena kitos nepažinojusios jurbarkiškės Daiva ir Agnė tapo geriausiomis draugėmis.<br>L.Šaltės nuotr.
Iki šios vasaros viena kitos nepažinojusios jurbarkiškės Daiva ir Agnė tapo geriausiomis draugėmis.<br>L.Šaltės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 17, 2016, 8:54 AM, atnaujinta May 18, 2017, 4:31 PM

Daiva neslepia – adrenalino Palangos paplūdimyje tikrai daugiau nei garsiajame seriale „Gelbėtojai“.

„Visi įsivaizduoja, kad mes, kaip ir filmo aktorės, lakstome po paplūdimį vilkėdamos bikiniu, bet šis darbas nėra toks romantiškas ir paprastas, kaip gali pasirodyti iš šalies. Bet kurią akimirką turime būti pasirengę įtemptai situacijai.

Filme viskas gražu, surežisuota ir visuomet būna laiminga pabaiga. Gyvenime ne viskas baigiasi laimingai“, – pasakojo Daiva, prisiminusi vos prieš keletą dienų nutikusias nelaimes, kai Baltijos bangos pasiglemžė dviejų vyriškių gyvybę.

Tokie įvykiai, pasak jos, paveikia visus gelbėtojus.

„Po nelaimingo įvykio labai gerai pajuntame, kad esame atsakingi už poilsiaujančių žmonių gyvybę, suprantame, kokį atsakingą darbą dirbame. Kartais patys poilsiautojai nejaučia tiek atsakomybės už save, kiek mes už juos. Vartoja alkoholį, neapdairiai elgiasi“, – pasakojo gelbėtoja.

Nė neįtaria, kokie pavojai slypi

Už saugumą moterų paplūdimyje atsakinga D.Valaitytė neslėpė: moterys čia labai drąsios. Jų pasitikėjimas savimi ir drąsa lįsti į audringą jūrą labiausiai stebina antrą sezoną Palangoje dirbančią jurbarkiškę.

Kai pajūryje būna iškelta maudytis draudžianti raudona vėliava, gelbėtojų akys turi būti nuolat įsmeigtos į paplūdimį – poilsiautojos dažnai nepaiso įspėjamųjų ženklų. Tokiomis dienomis gelbėtojos ne tik stebi paplūdimį, bet ir patruliuoja palei jūrą, ragindamos moteris lipti iš vandens.

„Daugelis vis dar mano, kad maudytis draudžianti vėliava kaip sovietmečiu turi būti juoda, – stebėjosi D.Valaitytė. – Taip pat žmonės neįtaria, kokie pavojai slypi banguotoje jūroje. Įbrenda iki kelių ir nė nepajunta, kaip gaudydami bangas nubrenda gilyn.“

Sudrausmintos moterys iškart paklūsta raginimui bristi iš jūros – jurbarkiškė mano, kad moterį gelbėtoją poilsiautojai sutinka palankiau.

„Bendrajame paplūdimyje poilsiautojai taip pat lengviau paklūsta moterims gelbėtojoms nei vyrams“, – pastebėjo Daiva. Ji visuomet linkusi nusišypsoti ir ramiai paaiškinti, kodėl negalima maudytis.  Todėl dar niekada nesulaukė pasipriešinimo. 

Aršiai gina privatumą

Gelbėtojos teigimu, moterų paplūdimys – ramesnis už bendrąjį. Dažniausiai čia nėra nei alkoholio išgėrusių kompanijų, nei vaikų būrių.

Moterų paplūdimio ramybę sudrumsčia nebent atklydėliai vyrai. Tuomet kyla nemenkas triukšmas.

„Moterys paplūdimyje labai gina savo privatumą – jeigu koks vyriškis pakliūva, jam tikrai būna riesta. Gali tekti ir su policija aiškintis. Bet į moterų zoną vyrai tikrai nelenda tyčia – patenka nebent užsižiopsoję ar užsieniečiai“, – paklydėlius gynė gelbėtoja.

Dirbdama Palangoje ji matė gal tik porą atvejų, kai vyrai pateko į moterų valdas.

Gelbėtojai ir jos kolegėms dar neteko iš arti apžiūrėti ir moterų paplūdimio garsenybės – turgaus. Prekyvietę jos regi tik iš tolo.

Darbo metu gelbėtojos turi vaikščioti pajūriu arba budėti poste. „O kai baigiame darbą, ir turgus baigiasi“, – šyptelėjo D.Valaitytė.

Bikinis – tik po darbo

Barmene Jurbarke dirbanti jauna moteris neslėpė, kad darbas vasarą pajūryje jai labai patinka: „Ir jūra šalia, ir oras geras, ir kolektyvas puikus.“

Sutapimas, tačiau šiemet ji dirba su dvidešimtmete Agne Skaisgiryte, taip pat atvykusia iš Jurbarko. Iki šios vasaros net pažįstamos nebuvusios merginos tapo geriausiomis draugėmis.

Grožio srities specialiste ketinanti tapti Agnė teigė vasarą norėjusi pabėgti nuo moteriškos specialybės ir išbandyti labiau vyrišką užsiėmimą. Dirbti gelbėtoja jai labai patinka, nors neslėpė, kad tokios didelės įtampos nesitikėjo.

Gelbėtoja ji, kaip ir kiti, tapo įveikusi atranką, kurios metu tikrinama ne tik fizinė ištvermė, plaukimo įgūdžiai, bet ir atliekami psichologiniai testai.

Dailios šviesiaplaukės neslepia, kad patruliuodamos pajūryje sulaukia dėmesio ženklų iš poilsiaujančių vyrų, bet į tai nekreipia dėmesio. „Kartą mane net vandens šautuvu apšaudė“, – juokėsi prisiminusi Daiva.

Atpažinti gelbėtojas galima iš ryškių geltonos ir raudonos spalvų drabužių su užrašais.

Kitaip nei garsiajame seriale, gelbėtojos po paplūdimį nevaikšto vilkėdamos bikiniu – jį apsivilkti merginos gali tiktai po darbo arba laisvadieniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.