Atostogos – tarsi skėtis nuo susitvenkusių nemalonumų

Kilus skandalui dėl šaldytuose maisto produktuose rastų kenksmingų bakterijų, šios istorijos centre atsidūręs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius kol kas neketina trauktis.

J.Milius gali atostogauti 100 dienų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Milius gali atostogauti 100 dienų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nemalonumų aukšti valdininkai vengia atostogaudami.
Nemalonumų aukšti valdininkai vengia atostogaudami.
FNTT vadovas atostogų išėjo po patikros poligrafu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
FNTT vadovas atostogų išėjo po patikros poligrafu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Gineikaitė po avarijos išėjo nemokamų atostogų.<br>M.Patašiaus nuotr.
D.Gineikaitė po avarijos išėjo nemokamų atostogų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-08-11 16:10, atnaujinta 2017-05-16 04:51

Jis nusprendė kurį laiką likti įvykių nuošalyje – nuo praėjusios savaitės vidurio išėjo atostogų. Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį patvirtino, kad klausimas dėl galimybės J.Miliui likti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriumi bus įtrauktas į ateinančios savaitės Vyriausybės posėdžio darbotvarkę.

Tai ne pirmas atvejis, kai aukštas pareigas valstybinėse institucijose einantys pareigūnai, patekę į nemalonią situaciją ar teisėsaugos institucijų akiratį, nusprendžia išeiti atostogų. Poilsis sunkiu metu ar jau tradicija tapęs būdas atidėlioti problemų sprendimą?

Gali atostogauti 100 dienų

Įsakymą dėl J.Miliaus atostogų pasirašiusi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė yra žurnalistams sakiusi, kad VMVT vadovo atostogos buvo planuotos iš anksto. Ministrė taip pat prasitarė, kad J.Milius turi apie 100 dienų sukauptų atostogų, tad kiek iš tiesų jis planuoja ilsėtis, kol kas nėra aišku.

Šiuo metu VMVT vadovui yra skirta kardomoji priemonė — rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Jam taip pat uždrausta bendrauti su tam tikrais asmenimis.

Kiek anksčiau J.Miliui iš pareigų ministrė V.Baltraitienė siūlė trauktis pačiam, tą patį padaryti paragino ir telefonu su juo bendravęs premjeras.

Kritiškai situaciją įvertino ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Anot jos, J.Milius iš pareigų turėjo trauktis jau seniai. „Iš to, kas dabar lenda ir kokios detalės aiškėja, galiu pasakyti tik vieną išvadą – korupcijai ir nepotizmui pateisinimo būti negali, o per ilgas užsisėdėjimas valstybės įstaigose, ką matome pastaruoju metu, dar kartą pagrindžia rotacijos būtinybę“, – telefonu naujienų agentūrai BNS sakė D.Grybauskaitė.

Neblaivi sukėlusi avariją išėjo atostogų

Atostogas, kaip laikiną išeitį nemalonioje situacijoje pasirinko ir buvusi Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktorė Daiva Gineikaitė, kuri vairavo neblaivi ir sukėlė avariją. Kol vyko tyrimas, ji nusprendė išeiti atostogų. Tiesa, nemokamų.

Po incidento su D.Gineikaite susitikusi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė tvirtino, jog sutarta, kad D.Gineikaitė nedirbs, kol bus gauti kraujo tyrimo duomenys.

Vėliau vis dėlto buvo įrodyta, kad NŽT vadovė vairavo neblaivi. D.Gineikaitė sumokėjo ir 1,3 tūkst. eurų baudą. Teismas šioje byloje iš jos pusketvirtų metų laikotarpiui atėmė teisę vairuoti. D.Gineikaitė pačios prašymu buvo atleista iš pareigų.

FNTT vadovą atostogų išvarė poligrafas

Įtarimų teisėsaugai sukėlęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Kęstutis Jucevičius ilgai rinkosi, kuriuo melo detektoriumi tikrintis, kad įrodytų, jog yra tinkamas vadovauti šiai tarnybai. Toks tyrimas praėjusiais metais buvo pradėtas tuomečio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio iniciatyva.

Tikrintis Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centre (KTC) esančiu melo detektoriumi K.Jucevičius iš pradžių atsisakė baimindamasis, kad Vidaus reikalų ministerijai (VRM) pavaldžioje įstaigoje tyrimų rezultatai gali būti suklastoti. Bet artėjant į pabaigą VRM nustatytam patikrinimo terminui K.Jucevičius apsisprendė apsilankyti šioje policijos įstaigoje. Tiesa, anuomet „Lietuvos ryto“ šaltiniai patvirtino, kad K.Jucevičius iš KTC laboratorijos spruko vos išvydęs kontrolinius klausimus.

„Aš buvau nuvykęs į policiją pasitikrinti poligrafu“, – tik tiek apie savo vizitą KTC tą kartą žurnalistams sakė K.Jucevičius. Po neįvykusio patikrinimo K.Jucevičius iš karto savaitei išėjo atostogų.

STT vadovas atostogavo per BNS kratų skandalą

2013-ųjų pabaigoje, kai kai Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įvykdė naujienų agentūros BNS darbuotojų apklausas, atliko kratas, o visuomenėje kilo pasipiktinimo banga, tarnybos direktorius Saulius Urbonavičius išėjo atostogų.

Anuomet STT tokių veiksmų ėmėsi dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos, kurioje kalbama apie Rusijos planuojamas informacines atakas prieš Lietuvą ir prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Šios istorijos atomazga paaiškėjo tik šių metų pavasarį, kad prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė Lietuvos aukščiausiojo teismo (LAT) buvo galutinai išteisinta byloje dėl kaltinimų valstybės paslapties atskleidimu.

„Traukiuosi“, „ginuosi“ arba „trinuosi“

Politologas Vincentas Vobolevičius įsitikinęs, kad atostogos tuomet, kai virš galvos kaupiasi tamsūs nemalonumų debesys, „tai puiki proga išvengti bendravimo su žurnalistais, nepageidaujamo dėmesio“. „Tai tam tikras laikas veiksmams sustrateguoti. Žinoma, tai teisėtas dalykas – sukauptas atostogas galima panaudoti, bet, kita vertus, – tai netiesioginis kaltės pripažinimas“, – teigė pašnekovas.

Anot jo, kaltę galima pripažinti taip, kaip tai padarė korupcijos skandalo centre atsidūręs Eligijus Masiulis, kuris iš karto atsistatydino, bet yra ir kitų variantų: „Galima aktyviai gintis, pateikti įrodymų ir siųsti signalus, kad kaltinimai papiktino ir įžeidė, taip pat galima rinktis tarpinį kelią –tiesiogiai neprisipažinti ir aktyviai nesiginti, o tik pasitraukti „gydyti sveikatos“. Šiuo atveju siunčiamas signalas, kad kažkas karalystėje nėra gerai. E.Masiulio atveju tai bent jau buvo turėjimas drąsos pripažinti, kad kai kas buvo daroma ne taip, ir dar išlaikyti tam tikrą padorumą“, – kalbėjo politologas.

V.Vobolevičiaus teigimu, jei puolama į aršią gynybą, taip pat gali būti, kad žmonės patikės, jog asmuo yra situacijos įkaitas, bet kai nesiginama ir reaguojama pasyviai – siunčiamas signalas apie kaltę.

„Laikomasi įsikibus privilegijų ir paskui vis tiek tenka trauktis“, – apie lietuviškas aktualijas kalbėjo pašnekovas ir pridūrė, kad, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose dažniausiai politikai renkasi iš dviejų variantų – pasitraukti greitai arba likti ir kovoti dėl savo tiesos.

„Iš šių variantų – „traukiuosi“, „ginuosi“ ar tik „trinuosi“ trečiasis yra mažiausiai populiarus. Dėl labai didelės politinės konkurencijos toks „trynimasis“ būtų sunkiai pamirštamas. Ten taktinės klaidos brangiai kainuoja. Lietuvoje tokios klaidos primenamos retai, o ir gaji nuostata, kad „viskas teisėta, aš nepažeidžiau jokių įstatymų“, – kalbėjo politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.