Telšių savivaldybėje apsilankiusi mama: „Mane aprėkė ir išjuokė“

„Situacija tokia, kad verkti norisi“, – sakė iš Telšių kilusi, tačiau į Didžiąją Britaniją emigravusi Kristina. Moterį apėmusi neviltis – ne tik atsimušė į valdininkų abejingumą, bet ir negali išsivežti vos dviejų mėnesių dukters.

Kristina prieš du mėnesius susilaukė dukrelės, be jos, turi dar du vaikus.<br>V.Balkūno nuotr.
Kristina prieš du mėnesius susilaukė dukrelės, be jos, turi dar du vaikus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2016, 8:26 PM, atnaujinta May 14, 2017, 11:08 AM

Kristina, be mažylės, turi dar du vaikus, ji yra vieniša mama. Tris vaikus auginanti moteris gyvena Anglijoje, ten jos vyresnieji vaikai lanko mokyklą. Tačiau šiuo metu ji grįžti ten negali. Tiksliau – negali išsivežti jauniausios dukters.

„Šiuo metu esu apsistojusi pas draugus, bet mano gyvenamoji vieta yra deklaruota Telšių miesto savivaldybėje. Nuėjau ten, papasakojau situaciją, kad noriu deklaruoti dukters gyvenamąją vietą, nes jai reikia paso, kad galėčiau išsivežti.

Aprėkta ir išjuokta

Tačiau buvau aprėkta, išjuokta ir išvadinta idiote, nes paprašiau trumpam, kol pagaminsiu dukrai dokumentus ir galėsiu ją išsivežti į Angliją, jos gyvenamąją vietą deklaruoti savivaldybėje“, – pasakojo moteris.

Gautas atsakymas Kristina išvertė iš kojų. Kaip pasakojo moteris, darbuotoja jai pašaipiai rėžė: „Tu ką, nesupranti žodžio „sistema“? Daryk ką nori, paso negausi be deklaracijos. Ką tu sau manai, kas per žmogus esi. Išvažiavai, tai ir deklaruok gyvenamąją vietą konsulate!“

Kristina pasijuto įžeista ir įskaudinta: „Kodėl turiu deklaruoti gyvenamąją vietą ten? Mano ateitis Lietuvoje, aš ir mano vaikai esame Lietuvos piliečiai, o Anglijoje gyvensiu tik tol, kol susitaupysiu būstui mūsų šalyje.“

Moteris pabrėžė, kad nei ji, nei jos vaikai jokių išmokų ar pašalpų negauna ir neketina gauti, tad tikrai nesijaučia, kad gali būti našta savivaldybei.

„Kitos vietos, kur galėčiau deklaruoti dukterį, neturiu. Nei draugai, nei tėvai nesutinka mokėti papildomų mokesčių valstybei už mus, nes mes čia negyvename.

Tačiau bėda ne vien deklaracija. Kaip Telšių savivaldybėje gali dirbti tokie darbuotojai, kurie net nepasivargina išsiaiškinti situacijos, o iš karto parodo į duris ir veja lauk?“ – piktinosi moteris.

„Ką tu sau leidi“

Vėliau Kristina sakė, kad, su savivaldybe susisiekus naujienų portalui lrytas.lt, jai paskambino Telšių miesto seniūnas.

„Jis paskambino man labai nepatenkintas, pradėjo kelti balsą, klausti, kaip išdrįsau skųstis, ką aš sau leidžiu, kodėl negalėjau su jais aiškintis, ir tikino, kad savivaldybės darbuotoja tikrai negalėjo taip su manimi elgtis.

Dar pradėjo priekaištauti, kad per dieną pas juos 40 kaimiečių ateina ir iškoneveikia darbuotojus, tai neva kaip jiems reaguoti, ar irgi skųstis. Aš jį patikinau, kad balso nekėliau, tiesiog pasakiau, kad man reikia paso dukrai, o iš manęs išsityčiojo ir perspėjo, kad be deklaracijos paso negausiu“, – kalbėjo Kristina.

Seniūnas moteriai priekaištavo, kad po lrytas.lt skambučio turėjo ilgai ieškoti, kol „atkapstė, kas ji tokia yra“. Seniūnas taip pat moteriai kartojo, kad jis turi išklausyti abi puses: „Jis sakė, kad neišklausė antrosios pusės, bet jei jis to nedarė, kaip mane rado? Ta moteris vis tiek turėjo duoti kokius nors mano duomenis.“

Kristina pasakojo, kad praėjusią savaitę vėl lankėsi savivaldybėje, tik šį sykį – su motina, pas kurią norėjo deklaruoti savo pačios ir vaikų gyvenamąją vietą.

„Mama pasiėmė laisvą dieną ir nuėjome kartu į savivaldybę. Ten vėl ta darbuotoja pradėjo rėkti, kad eičiau lauk, kad pabaigčiau viską per elektroninę bankininkystę. Aš jai pasakiau, kad man šis variantas netinka, nes, pirma, neturiu laiko, mat ten reikia tris dienas patvirtinimo laukti, o išskristi turiu rugpjūčio 30-ąją, o antra, mama neturi prisijungimo duomenų.

Pasakiau, kad jei jau mama pasiėmė laisvą dieną ir abi čia atėjome, tai turiu teisę ir užbaigti šį darbą čia. Ji labai nepatenkinta pradėjo šaukti. Mano mama pradėjo ją raminti, kad nerėktų ant manęs. Iš pradžių iškoneveikė, kai pirmą kartą atėjau, po to ir antrą“, – apsilankymą savivaldybėje prisiminė Kristina.

Savivaldybėje tuo metu buvo nemažai žmonių, tad Kristina įsitikinusi, kad tikrai buvo tokių, kurie matė, kaip darbuotoja ant jos šaukė.

Vis dėlto moteriai pavyko gyvenamąją vietą deklaruoti pas motiną ir dabar ji ramiai gali išsivežti į Angliją. 

Informuota mandagiai

„Į Telšių miesto seniūniją kreipėsi gyventoja, kuri buvo įtraukta į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą. Norėjo, kad su ja į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą prie Telšių rajono savivaldybės būtų įtraukta ir jos 2 mėn. dukrytė. Bendraujant moteris jokio asmens dokumento nepateikė, tik klausė informacijos apie įtraukimą į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą.

Bendraujant paaiškėjo, kad mama ir dukra gyvena užsienio valstybėje, todėl mandagiai buvo informuota, kad privalo deklaruoti savo gyvenamąją vietą.

Taip pat buvo informuota, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. įsigaliojus Lietuvos Respublikos gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pakeitimo įstatymui Lietuvos Respublikoje gyvenantys asmenys privalo šiame įstatyme nustatytomis sąlygomis ir tvarka deklaruoti gyvenamąją vietą, arba jei atitinka šio įstatymo tam tikrose dalyse numatytas sąlygas, gali būti įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą.

Įtraukimas į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą nėra gyvenamosios vietos deklaravimas. Savivaldybė – tai nėra adresas, kuriuo asmuo gyvena.

Kitą dieną gyventoja atvyko į seniūniją, informavo, kad lieka gyventi Lietuvoje, ir deklaravo savo ir nepilnamečių vaikų gyvenamąją vietą“, – pranešė Telšių rajono savivaldybės atstovė spaudai Skaistė Sadonytė.

Tikina balso nekėlęs

Telšių miesto seniūnas Kazys Lečkauskas tikino, kad tiek savivaldybės darbuotoja, tiek jis pats su moterimi bendravo mandagiai.

„Moteris supyko, nes jos buvo  prašoma reikiamų dokumentų. Kitą dieną ji atnešė dokumentus ir viską susitvarkė.

Supraskite, mes per dieną aptarnaujame apie šimtą žmonių. Nesu per penkerius metus gavęs nė vieno skundo dėl mūsų darbuotojų“, – sakė K.Lečkauskas.

Telšių miesto seniūnas pasakojo, kad po to, kai į savivaldybę kreipėsi lrytas.lt, skambino Kristinai, tačiau jos nurodytu telefonu atsiliepė nepatenkintas vyras. Seniūnas paaiškino, kodėl skambina, ir paprašė Kristinos kontaktų.

Susisiekęs su ja bandė išsiaiškinti situaciją, tačiau sakė visa tai daręs mandagiai: „Ji buvo susijaudinusi, pikta. Supraskite, moteris turi tris vaikus, gyvena be vyro, aišku, aplinkui gyvenimo sąlygos sudėtingos ir jai atrodo, kad mes dėl to kalti. Kiekvieną dieną susiduriu su žmonėmis ir nė ant vieno nešaukiu.“ K.Lečkauskas pasakojo, kad jo planuose – seniūnijoje ir savivaldybėje įrengta įrašymo įranga, kuri įrašinėtų gyventojus priimančių darbuotojų pokalbius su žmonėmis:

„Būna, kad ateina iš kalėjimo visokie žmonės, asocialūs ir koneveikia darbuotojas, jos net yra buvusios apvogtos. Yra net mygtukas, kurį paspaudus atlekia apsauga. Tokių atvejų jau buvę. Situacija sudėtinga, todėl reikia viską filmuoti ir įrašinėti, nes kitaip lieki kaltas ir nežinai, kaip teisintis.“

Keičiasi tvarka

Registrų centro Komunikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Gražina Urbonavičė mano, kad Kristinai deklaruoti dukros gyvenamosios vietos savivaldybėje nebuvo leista, nes jau nuo 2017-ųjų sausio 1-osios žmonių, deklaruotų savivaldybėje, turi nelikti.

„Žmonės kviečiami gyvenamąją vietą deklaruoti kokiu nors konkrečiu adresu. Kaip populiariai vadinama, prisiregistravusių prie savivaldybės, nuo sausio 1-osios turi nelikti, jeigu žmogus neįrodys, kad jis tikrai neturi kur gyventi“, – sakė G. Urbonavičė.

Pasak G. Urbonavičės, Kristinai nelieka kitos išeities, kaip tik registruoti savo ir vaikų gyvenamąją vieta pas gimines ar draugus.

„Tam tikrai nereikia jokios rašytinės sutarties ar ko nors panašaus. Reikia tiesiog ateiti su turto savininku arba turėti jo rašytinį sutikimą.

Suprantu, kad savininkai dažnai skeptiškai žiūri į tokią galimybę, tačiau dabar savininkas net gali nurodyti terminą, kuriam laikui leidžia deklaruoti gyvenamąją vietą, o jam pasibaigus asmuo automatiškai išdeklaruojamas“, – pasakojo G.Urbonavičė.

Mokesčių nuo to daugiau mokėti nereikės. „Dabar nuo gyventojų skaičiaus priregistruotų niekas neskaičiuoja. Kiek žinau, skaičiuoja nuo ploto.

Galiu pasakyti, kad tie, pas kuriuos priregistruoti kiti žmonės, nerizikuoja savo turtu, nes dažnai jiems atrodo, kad jeigu žmogus prisiregistravo, tai jis turi kokią nors teisę turi į tą turtą. Taip tikrai nėra“, – patikino Registrų centro Komunikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.