„Drąsos kelias“ atsikratė partiečius skundusios kandidatės

Savo partiečius Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) skundusi „Drąsos kelio“ narė Kristina Sulikienė pašalinta iš rinkimų į Seimą.

Neapsikentusi nuolatinių K.Sulikienės skundų, „Drąsos kelias“ pats pašalino savo kandidatę iš rinkimų.<br>M.Kulbio nuotr.
Neapsikentusi nuolatinių K.Sulikienės skundų, „Drąsos kelias“ pats pašalino savo kandidatę iš rinkimų.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-13 18:05, atnaujinta 2017-05-13 04:20

Išmesti skandalingąją kandidatę iš savo sąrašų nusprendė pati partija.

Ketvirtuoju numeriu sąrašuose įrašyta ir Panemunės rinkimų apygardoje turėjusi kandidatuoti K.Sulikienė su „Drąsos keliu“ susipyko, kai partija nusprendė ignoruoti jos siūlomą kandidatę į apygardos komisijos pirmininkus.

Užpykusi K.Sulikienė savo skundais pradėjo atakuoti VRK – esą partijos sekretorė Evelina Paltanavičiūtė – Matijošaitienė prie VRK sistemos prisijunginėja kito žmogaus vardu, o jos partietis, trečiuoju numeriu sąrašuose įrašytas Einaras Vildė negali dalyvauti rinkimuose, nes gyvena Londone.

VRK K.Sulikienės įvardintų pažeidimų nenustatė, tačiau tai „drąsietės“ nenuramino, ji surašė dar porą skundų ir apkaltino partiją rinkiminės agitacijos pažeidimais – esą „Drąsos kelio“ laikraštyje jos biografija išspausdinta su klaidomis, o už jos išspausdintus straipsnius jai nesumokėta.

„Mokėkite pinigus“, – pareikalavo K.Sulikienė, bet sulaukė priešingo įvertinimo – pašalinimo iš rinkimų.

Rugsėjo 5 dieną „Drąsos kelio“ Koordinacinė taryba priėmė sprendimą išmesti K.Sulikienę iš rinkimų. Po dviejų dienų VRK šį sprendimą patvirtino.

Tačiau K.Sulikienė, kuri jau save įsivaizdavo Krašto apsaugos ministre, pasiduoti neketino. Ji apskundė partiją Generalinei prokuratūrai dėl partijos pinigų iššvaistymo bei kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą (LVAT), kad šis panaikintų VRK sprendimą neregistruoti jos kandidate į Seimo rinkimus.

„Įstatymai nenumato, kad būtų išregistruotas jau užregistruotas kandidatas“, – skundėsi K.Sulikienė ir savo asmeniniame tinklalapyje išvadinusi bendrapartiečius teisiniais beraščiais pagrasino, kad išmetus iš rinkimų ją, VRK privalės iš jų išmesti ir visą partiją.

K.Sulikienės skundą antradienį išnagrinėjęs LVAT nusprendė, kad šiuo atveju, teisės neišmano ne „Drąsos kelio“ juristai, o pati, iš rinkimų išmesta skandalistė.

„Seimo rinkimų įstatymo 44 straipsnyje yra aptarta teisė atšaukti ar papildyti rinkimų pareiškinius dokumentus.

Ginčui aktualioje minėto straipsnio 1 dalyje, kuria vadovaujantis buvo priimtas ginčijamas sprendimas, įtvirtinta, jog partija ar rinkimų koalicija, taip pat pilietis, iškeltas ar išsikėlęs kandidatu į Seimo narius vienmandatėje rinkimų apygardoje arba politinės organizacijos sąraše, bet kuriuo metu patys gali paskelbti savo pareiškinius dokumentus visiškai ar iš dalies atšauktais, tačiau ne vėliau kaip likus 28 dienoms iki rinkimų“, – rašoma LVAT sprendime.

K.Sulikienė iš rinkimų buvo išmesta likus 33 dienom iki rinkimų, todėl nei „Drąsos kelias“, nei jų sprendimą patvirtinusi VRK įstatymų nepažeidė, konstatavo teismas.

Be to, K.Sulikienės skunde trijų teisėjų kolegija įžvelgė ir melo. K.Sulikienė teigė, kad „Drąsos kelias“ ir VRK sprendimus priiminėjo jai už nugaros, iš anksto jos neinformavę, tačiau paaiškėjo, kad Kedžių ir Venckų patvory susikūrusios partijos pirmininkas Jonas Varkala dar rugsėjo 3 dieną kvietė K.Sulikienę atvykti į rugsėjo 5-ąją rengiamą posėdį, tačiau ji jam raštu atsakė, kad to daryti nesiruošia.

Išnagrinėjęs visas aplinkybes teismas konstatavo, kad tiek „Drasos kelias“, tiek VRK priėmė teisėtus sprendimus dėl K.Sulikienės registravimo panaikinimo ir jos skundą atmetė.

„Drąsietė“ rinkimuose negalės dalyvauti nei su savo, nei su kita partija, nes LVAT sprendimas yra neskundžiamas.

K.Sulikienė į skandalus įsivelia nuolat. Iš Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio vidurinės mokyklos ji buvo išvyta už tai, kad Moterų ir Vyrų lygių galimybių kontrolieriui pasiskundė esą prie jos seksualiai priekabiauja penktokas, o iš vieno Kauno muziejaus buvo atleista dėl to, kad pareiškė neva valytoja ją nuodija kažkokiais milteliais.

Neseniai į Lietuvos kariuomenės vado Jono Vytauto Žuko akiratį dėl jo iškraipytų žodžių patekusi K.Sulikienė yra parašiusi ne vieną straipsnį, kuriame teigė, kad Lietuva nėra NATO narė, o jos savanoriavimas kariuomenėje baigėsi, galima sakyti, neprasidėjęs.

Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko savanore 2014 metų sausio 13 dieną tapusi K.Sulikienė iš jo buvo pašalinta jau sausio 24 dieną.

Kaip teigiama majoro Rolando Valaičio tarnybiniame rašte mokomojo pulko vadui Algirdui Norkui, K.Sulikienė nuo pat kurso pradžios išsiskyrė savo elgesiu: įsiveldavo į konfliktus tiek su moteriškos, tiek su vyriškos lyties savo kurso kariais, juos žemino, įžeidinėjo, bandė juos įkalbėti nevykti į pratybas ir sumuliuoti ligas, neklausė vadų įsakymų, melavo jiems, rėkė, eidavo į vyrų kambarius, o šiuos radusi nuogus, atsisakydavo iš kambario išeiti.

„Toks keistas karės elgesys man kelia itin didelį susirūpinimą, nes susidaro įspūdis, jog j.eil. Kristina Sulikienė galimai sunkiai ir neadekvačiai orientuojasi esamoje aplinkoje. Esami veiksmai nėra racionalūs ir logiški, o emocinė būsena nepastovi, jos galimi veiksmai vienoje ar kitoje situacijoje nenuspėjami“, – rašė majoras R.Valaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.