Kvailiausia Vilniaus investicija – 100 eurų priemoka darželiams

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Sep 24, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 12, 2017, 4:00 AM

Esą nedrįskite kiti tiesti rankų į kompensaciją, skiriamą privačius darželius lankantiems vaikams.

Pagrūmojo valdžia ir kas iš to? Keistos 100 eurų kompensacijos teikimo tvarkos ji net nemano keisti. Ir apskritai vaikų darželių politikos savivaldybė nepajėgi pavairuoti.

Didžiausia nusidėjėle apskelbta „Pepės akademija“ – kaip ji drįso vienam iš tėvų nutraukus sutartį su privačiu darželiu apie tai nepranešti, vaiko neišregistruoti iš darželinukų registro ir keturis mėnesius teikti klaidinančias ataskaitas savivaldybei!

Vilniaus savivaldybė po 100 eurų nuo praėjusių metų pradėjo dalyti kiekvienai šeimai, kurios atžalos lanko privačius darželius.

Neva tokiomis kompensacijomis bus sukurta daugiau vietų tuose darželiuose, jos padės patekti į ikimokyklines įstaigas tiems mažyliams, kuriems nepavyko gauti vietos valstybiniuose darželiuose.

Viskas lyg ir gražu, tačiau kam atiteko tos 100 eurų kompensacijos? Turtingiems vilniečiams, kurie gali leisti vaiką į privatų darželį. Pagalbinio darbininko ir prekybos centro kasininkės šeima mažylio į tokį darželį tikrai nenuves, nors eilėje į valstybinį darželį jie ir būtų 1127-ieji.

Taigi ką 100 eurų parėmė sostinės valdantieji? Turtinguosius, kurie gali kas mėnesį už privatų darželį mokėti 200 ar 400 eurų.

Perkūnkiemis, Pilaitė, Fabijoniškės – tai rajonai, kuriuose darželių katastrofiškai trūksta. O pasiūliusi 100 eurų kompensaciją valdžia užsimovė apynasrį. Pabandytų jos nemokėti – koks triukšmas kiltų.

Atrodytų, kad tuos 100 eurų teks mokėti ilgai ilgai. Nes darželių šiuose rajonuose niekas nepristatys. Mat valdantieji net neieško, kaip šią problemą spręsti iš pagrindų.

O viena išeitis būtų labai paprasta. Turėtų atsirasti toks reikalavimas: jeigu statai daugiabučių kvartalą, būk mielas – pastatyk ir darželį. Nutiesti keliasdešimt metrų šaligatvio ir pasodinti kelių medžių neužtenka.

Tuo tarpu investuotojai nė nežiūri į ateitį. Juk jeigu šalia daugiabučių netrūktų darželių, nekilnojamasis turtas būtų graibstomas, kurtųsi naujos šeimos, gimtų vaikai. Tam tereikia nedaug – darželių.

Nors valdžia garsiai piktinosi dėl „Pepės akademijos“ nugvelbtų 400 eurų, ji net nenori pastebėti, kaip privatūs darželiai puolė pelnytis savivaldybei pradėjus mokėti kompensacijas tėvams.

Kai kurie jų nuo rugsėjo kainas už paslaugas pakėlė net 50-68 eurais. Ir atrodo, kad tai dar ne pabaiga.

O kiekgi savivaldybė iš vargano biudžeto per metus parėmė privačius darželius? Pasirodo, 5 mln. eurų!

Privatūs vaikų darželiai tiesiog atgijo. Anksčiau juos lankė 3 tūkst. mažųjų vilniečių, o dabar – 4500 vaikų. Tai ko čia purkštauti dėl pradangintų 400 eurų, jei privačiam verslui dovanojame milijonus?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.