Būsimos valdžios dėlionės skendi migloje

Gal Valstiečių ir žaliųjų sąjunga jau apsisprendė dėl būsimų koalicijos partnerių, jei jos lyderis Ramūnas Karbauskis užsiminė, kad premjeru galėtų tapti su dešiniaisiais siejamas Lietuvos banko vadovo pavaduotojas Raimondas Kuodis?

Politikos užkulisiuose įvairiai svarstoma, kaip po rinkimų atrodys Vyriausybė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Politikos užkulisiuose įvairiai svarstoma, kaip po rinkimų atrodys Vyriausybė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2016, 8:26 PM, atnaujinta May 11, 2017, 8:33 AM

Užvakar Žinių radijuje dalyvavęs R.Karbauskis pakartojo, kad po Seimo rinkimų premjero posto nesieks. Tačiau paklaustas, kuris premjeras būtų geresnis – Saulius Skvernelis ar Gabrielius Landsbergis, „valstiečių“ vedlys ėmė samprotauti apie iš partijoms nepriklausančių ministrų sudarytą Vyriausybę, kuriai galėtų vadovauti, pavyzdžiui, R.Kuodis.

Nors R.Kuodis prisidėjo prie „valstiečių“ rinkimų programos, vis dėlto jis labiau siejamas su konservatoriais, nes jų sąraše 2009 metais siekė europarlamentaro mandato.

Ko gero, šio ekonomisto kandidatūra galėtų būti priimtina ir Prezidentūrai.

Todėl pasigirdo svarstymų, ar R.Karbauskio užuominos nereiškia, kad būsimos valdžios kontūrai jau vis labiau aiškėja. Žinoma, su viena sąlyga – jeigu rinkimų nelaimės socialdemokratai.

Dėlionėje – ir prezidentė

Premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas Raimundas Lopata neabejoja, kad šie R.Karbauskio žodžiai tik patvirtina ankstesnes prielaidas, jog „valstiečiai“ po rinkimų turėtų pasukti į dešinę.

„Jei R.Karbauskis pasuktų į kairę su socialdemokratais, iš karto būtų sumaišytas su visomis lietuviškomis ir rusiškomis žemėmis“, – anksčiau viešai svarstė premjero patarėjas, turėdamas galvoje, kad „valstiečių“ vadovą dešinieji yra kaltinę prorusiškumu.

R.Lopatos manymu, R.Kuodžio kandidatūros paminėjimas ir kitos aplinkybės aiškiai rodo, kad būsimos valdžios dėlionėse dalyvauja ir prezidentė.

Politikai mėto pėdas

Tuo metu politologo Liutauro Gudžinsko nuomone, R.Karbauskio pasvarstymai dėl R.Kuodžio – tik pėdų mėtimas.

„Pastarosios apklausos nerodo, kad „valstiečiai“ po rinkimų turėtų pirmumo teisę siūlyti premjerą. R.Karbauskis iš tiesų gali turėti daug įtakos formuojant valdžią, bet jo kalbos galbūt reiškia pripažinimą, kad S.Skvernelis nebus kandidatas į premjerus.

Prezidentei R.Kuodžio kandidatūra gal ir būtų priimtina, bet, manau, Dalios Grybauskaitės vaidmuo dėliojant panašias dėliones irgi pervertinamas.

Taip pat abejoju, ar visiems konservatoriams, įskaitant ir G.Landsbergį, būtų priimtinas kandidatas iš šalies. Be to, dar neaišku, ar pats R.Kuodis priimtų tokį siūlymą“, – kalbėjo L.Gudžinskas.

Politologas taip pat pasidalijo nuogirdomis, esą „valstiečių“ stovykloje irgi yra nesutarimų dėl būsimos valdančiosios koalicijos spalvos: „Teko girdėti, kad R.Karbauskis labiau linksta į dešiniųjų pusę, o S.Skvernelis lyg ir nėra tokios sąjungos entuziastas.“

Derybos – tik po rinkimų

S.Skvernelis „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad R.Karbauskio pareiškimai jokiu būdu nereiškia susitarimų dėl būsimos koalicijos.

„Nei į vieną, nei į kitą pusę mes nepasislinkome ir jokių derybų nevyksta“, – vakar „Lietuvos rytui“ tvirtino S.Skvernelis.

„Valstiečių“ rinkimų sąrašo lyderis taip pat neigė, kad tarp jo ir R.Karbauskio yra nesutarimų dėl to, kaip turėtų atrodyti būsima koalicija – esą apie tai šneka tik politiniai varžovai.

S.Skvernelis aiškino, kad partija turi tikslą Seime turėti svarią daugumą, aplink kurią burtųsi kiti: „Neturime išankstinių nuostatų nei dėl vienų, nei dėl kitų. Kai po antrojo rinkimų turo matysime rezultatus, sėsime ir tarsimės.“

Mato save ir opozicijoje

R.Karbauskis vakar taip pat „Lietuvos rytą“ karštai įtikinėjo, kad jo ir S.Skvernelio nuomonės dėl būsimos koalicijos nesiskiria, o jo pasvarstymai dėl R.Kuodžio galėjo būti neteisingai suprasti: „Jo paminėjimas nereiškia kokių nors susitarimų su konservatoriais. Tiesiog pasakiau pavardę, kuri man tuo metu užėjo ant liežuvio.“

Anot R.Karbauskio, ekonomisto kandidatūrą jis paminėjęs kaip pavyzdį, kad toks kompromisas galėtų būti įmanomas, jeigu „valstiečiams“ nebūtų galimybės siūlyti S.Skvernelio kandidatūros.

„Bet man atrodo, kad konservatoriams ir socialdemokratams gali pavykti susitarti dėl koalicijos. Šioms partijoms būtų lengva surasti bendrą kalbą, nes tai – dvi įdarbinimo agentūros. Jų mąstymas panašus: kaip susodinti savo žmones į postus.

Gal ir nepatikėsite, bet jeigu nepavyks su socialdemokratais ar konservatoriais susitarti dėl profesionalų Vyriausybės, mes nesijungsime į jokias koalicijas ir eisime į opoziciją. Mes pasiruošę atsitraukti“, – sakė „valstiečių“ vedlys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.