Prezidentė kirto Z.Vaigauskui ir įvertino pirmojo turo rezultatus

[[ge:lrytas:lrytas:909032]]

VRK vadovui Z.Vaigauskui – kritikos lavina.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
VRK vadovui Z.Vaigauskui – kritikos lavina.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-13 08:24, atnaujinta 2017-05-10 23:54

„Jei kalbame apie vadovą, kuris 22 metus vadovauja šiai komisijai, tai manau, kad reikėjo jam pasitraukti daug seniau, kai kalbėjome dar ir po anų rinkimų ir išties atsinaujinimas VRK gerokai vėluoja“, – ketvirtadienio rytą LRT radijo transliuotame interviu sakė šalies vadovė.

Tačiau iki rinkimų pabaigos, pasak D.Grybauskaitės, radikalių sprendimų nereikėtų priiminėti, o iškilę techniniai turi būti išspręsti.

„Kol kas kiek girdžiu, tai labiau techniniai darbo nesklandumai, jie labai nemalonūs ir tai rodo, kad VRK nepakankamai gerai pasiruošė patiems rinkimams ir be jokios abejonės tai kompromituoja pačią VRK“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Konservatoriai antradienį pranešė inicijuojantys kreipimąsi dėl VRK pirmininko Z.Vaigausko atstatydinimo, nes šis nebegali užtikrinti sklandaus VRK darbo. Jie surinko būtiną penktadalį Seimo narių parašų, kad būtų svarstomas Z.Vaigausko atleidimo klausimas.

Konservatoriai tvirtina, kad per rinkimų pirmąjį turą nebuvo užtikrintas sklandus apylinkių ir apygardų komisijų darbas ir dėl to nesuvokiamai ilgai užtruko balsų skaičiavimas. Taip pat neužtikrinta rinkėjų asmens duomenų apsauga, strigo tinklalapis rinkejopuslapis.lt, o vėl bandant prisijungti buvo galima matyti kitų asmenų duomenis, vėliau kurį laiką apskritai nebuvo galima prisijungti. Be to, anot TS-LKD atstovų, gauta daugybė užsienyje gyvenančių lietuvių skundų dėl netinkamo rinkimų organizavimo ir dėl sudėtingų sąlygų įvairiose užsienio šalyse gyvenantiems lietuviams atlikti savo pilietinę pareigą.

Z.Vaigauskas Vyriausiajai rinkimų komisijai vadovauja nuo 1994-ųjų. Netrukus turėtų baigtis jo kadencija VRK vadovo pareigose. Pats Z.Vaigauskas sako darbo tęsti neketinantis, tačiau nori užbaigti Seimo rinkimus.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininką slaptu balsavimu skiria Seimas Seimo pirmininko teikimu.

Pavargo nuo skandalų

Seimo rinkimų pirmasis turas parodė, kad Lietuvos visuomenė pavargo nuo skandalų purtomų partijų, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Pirmas turas išties parodė, rinkėjai parodė, kad Seimo sudėtis keisis iš esmės ir kad dauguma valdančiosios koalicijos partnerių vis dėlto į Seimą nepatenka arba bus tiesiog pakeisti“, – ketvirtadienį LRT radijo transliuotame interviu sakė prezidentė.

Pasak jos, tai, kad net 54 esamo Seimo nariai nebuvo perrinkti yra, „ko gero, rekordas ir labai ženklus pokytis pačiame Seime“.

„O pralaimėjusių ir susikompromitavusių partijų vadovai pradėjo vienas po kito atsistatydinti. Taigi, didžiausio pasitikėjimo sulaukė dvi pastaruosius ketverius metus valdžioje nebuvusios partijos. Tai reiškia, žmonės pavargo nuo skandalų purtomų politikų ir politinių partijų. Ir, aišku, kad tai reiškia, rinkėjai nori permainų, nori pokyčių. Ir tai labai gerai, nes gyvenimas keičiasi, Lietuva keičiasi, iššūkiai būtini ir juos reikia mėginti siekti jų, realizuoti ir Lietuva tikrai tikra pribrendo prie atsakingos ir skaidrios Vyriausybės ir skaidraus valstybės valdymo. Tai jau tapo būtinybe“, – sakė šalies vadovė.

D.Grybauskaitė teigė šiuo metu neturinti teisės svarstyti galimų būsimos valdančiosios koalicijos variantų, nes tai nulems žmonių valia ir balsavimas per antrąjį rinkimų turą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.