Po antrojo turo Seimo durys užtrenktos būriui senbuvių politikų

Kol politikos apžvalgininkai stebisi, kad darbą naujos kadencijos Seime pradės net 81 šviežiai iškeptas parlamentaras, kai kurie ne vieną kadenciją darbavęsi politikai priversti iš naujo persvarstyti savo karjeros planus.

Politikos senbuviams Seimo durys užtrenktos.
Politikos senbuviams Seimo durys užtrenktos.
V.Baltraitienė nedirbs naujos kadencijos Seime.<br>T.Bauro nuotr.
V.Baltraitienė nedirbs naujos kadencijos Seime.<br>T.Bauro nuotr.
Nuo A.Zuoko sėkmė per rinkimus nusisuko.<br>T.Bauro nuotr.
Nuo A.Zuoko sėkmė per rinkimus nusisuko.<br>T.Bauro nuotr.
A.Kupčinskui rinkimai buvo nesėkmingi.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Kupčinskui rinkimai buvo nesėkmingi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-10-24 18:00, atnaujinta 2017-05-10 06:48

Po antrojo rinkimų turo, kurio metu savo valią rinkėjai išreiškė balsuodami ir vienmandatėse apygardose, durys į Seimą buvo užtrenktos  43 politikams, iš kurių didelė dalis – politikos senbuviai.

Seimo senbuviams – nemalonios permainos

Savo kabinetus Seime naujiems kolegoms turės užleisti Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščiončių demokratų partijos narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė, kuri vienmandatėje Žirmūnų apygardoje pralaimėjo Seimo naujokei ekonomistei Aušrai Maldeikienei. Andrių Kupčinską vienmandatėje Kalniečių apygardoje įveikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatė Rima Papirtienė, o Valentinas Stundys turėjo nusileisti darbo partijos atstovui Petrui Čimbarui.

Su Seimo nario kėde turės atsisveikinti ir konservatorius Donatas Jankauskas, mat Garliavos rinkimų apylinkėje jį įveikė LVŽS atstovas Kęstutis Bacvinka.

Lietuvos respublikos liberalų sąjūdžio gretose naujos kadencijos Seime neliks Dalios Kuodytės, kuri pralaimėjo rinkimų kovą Fabijoniškių vienmandatėje apygardoje konservatoriui Vytautui Kernagiui.

Darbą Seime bent jau ketveriems metams teks pamiršti ir Vidui Mikalauskui, kuris Varėnos-Trakų rinkimų apylinkėje pralaimėjo Liberalų sąjūdžio atstovui Juozui Baubliui.

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas Artūras Zuokas taip pat neturės galimybės įsitaisyti patogioje Seimo nario kėdėje, nes Senamiesčio vienmandatėje rinkimų apygardoje jį įveikė Tėvynės sąjungos kandidatas Mykolas Majauskas.

Darbo partijos stovykloje – liūdna

Liūdnos žinios pasiekė ir Darbo partijos stovyklą, nes ši politinė jėga naujos kadencijos Seime turės tik du mandatus. Su darbu parlamente teks atsisveikinti politikos senbuvei Dangutei Mikutienei ir šiuo metu žemės ūkio ministrės pareigas einančiai Virginjai Baltraitienei.

D.Mikutienė pralaimėjo kovą Trakų–Vievio vienmandatėje apylinkėje Liberalų sąjūdžio kandidatui Juozui Liesiui, o V.Baltraitienę Kėdainiuose įveikė pats save išsikėlęs Darius Kaminskas.

Itin arši kova vyko Naujosios Vilnios apygardoje, kur rungėsi pats save išsikėlęs Algirdas Paleckis ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė Monika Navickienė. Po pirmojo rinkimų turo gautų balsų skirtumas tarp kandidatų buvo nedidelis, tad abu konkurentai suskubo belstis į rinkėjų duris. Rinkimų metu abu kandidatai organizavo ir intensyvią agitaciją, o ne vienas žinomas žmogus viešai išsakė savo nuomonę, kad antivalstybiniais pareiškimais garsėjantis A.Paleckis nėra tas politikas, kurį jie pageidautų matyti Seime.

Suskaičiavus rinkėjų balsus paaiškėjo, kad Naujosios Vilnios rinkėjai palankesni konservatorių atstovei.

 Lemtingas buvo ir pirmasis turas

Tiesa, kai kuriems Seimo nariams jau pirmasis rinkimų turas atnešė nesėkmių. Dauguma Seimo narių, kuriems galimybės dirbti kitos kadencijos parlamente neliko jau po pirmojo balsavimo, priklauso Darbo partijos frakcijai. Ši partija neperžengė 5 proc. rinkimų barjero. Seimo durys užtrenktos Vytautui Gapšiui, Gintarui Tamošiūnui, Artūrui Paulauskui, Valdui Skarbaliui, Sergejui Ursului, Vilijai Filipovičienei, Sergejui Dmitrijevui, Mečislovui Zasčiurinskui, Vydui Gedvilui, Raimundui Paliukui, Kęstučiui Daukšiui, Audronei Pitrėnienei, Zitai Žvikienei, Ričardui Sargūnui, Šarūnui Biručiui, Viktorui Fiodorovui, Gediminui Jakavoniui, Raimundui Markauskui.

Jie nepateko į antrąjį turą vienmandatėse rinkimų apygardose. Pagal pirminius duomenis, neperrinkti su „Drąsos keliu“ į dabartinį Seimą patekę Audrius Nakas, Jonas Varkala, buvę konservatoriai Vida Marija Čigriejienė ir Arimantas Dumčius, bandęs savarankiškai kandidatuoti, buvęs „tvarkietis“ Remigijus Ačas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.