Z. Vaigauskas: Lietuvos Seimas išrinktas pilnai

Lietuvos Seimas išrinktas pilnai, pirmadienį spaudos konferencijoje paskelbė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Z. Vaigauskas: Lietuvos Seimas išrinktas pilnai.<br>T.Bauro nuotr.
Z. Vaigauskas: Lietuvos Seimas išrinktas pilnai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2016, 3:34 PM, atnaujinta Jul 25, 2022, 5:46 PM

Jo duomenimis, Seimo sudėtis stipriai pasikeis, nes iš dabartinio Seimo jame dirbs tik 59 parlamentarai.

Z. Vaigausko teigimu, per ketverius metus Seimas atjaunėjo vieneriais metais. „2012 metais Seimo narių amžiaus vidurkis buvo 52,8 metų, dabar bus 51,5 metai“, – sakė Z. Vaigauskas.

Būsimajame Seime bus mažiau moterų. „2012 m. buvo 33 moterys (24 proc.), dabar turime tik 30 moterų (21 proc.)“, – tokią statistiką pateikė Z. Vaigauskas.

Jo vertinimu, „rinkimai kaip niekada vyko sklandžiai“. Z. Vaigauskas sakė neturįs duomenų apie tai, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl antrojo rinkimų rato.

Kaip vieną iš incidentų jis nurodė Lazdijų-Druskininkų rinkimų komisijos pirmininko galimą girtumą, kurį tikrino policija. „Manyčiau, kad toleruoti išgėrusio komisijos nario tikrai negalima“, – sakė VRK pirmininkas.

Pasak Z. Vaigausko, Kaune viena komisijos pirmininkė pateko į autoįvykį, VRK yra gavusi nusiskundimų dėl politinės reklamos pažeidimų.

VRK vadovo teigimu, rinkimų rezultatai galėtų būti perskaičiuojami tik tuo atveju, jeigu būtų mažas balsų skirtumas arba būtų nustatyti rinkimų įstatymo pažeidimai.

Z. Vaigausko teigimu, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seime iš viso turės 54 mandatus, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 31, socialdemokratai – 17, Liberalų sąjūdis – 14, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – 8, partija Tvarka ir teisingumas – 8, save išsikėlę kandidatai – 4, Darbo partija – 2, po vieną mandatą iškovojo Lietuvos žaliųjų partijos ir politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ atstovai, Lietuvos centro partija ir išsikėlęs pats asmuo turės irgi 1 mandatą.

Seimą sudaro 141 narys, 71 iš jų renkamas tiesiogiai vienmandatėse apygardose, 70 – daugiamandatėje apygardoje pagal partijų pateiktus sąrašus.

Per sekmadienį vykusį Seimo antrąjį rinkimų turą išrinkti 68 parlamentarai. Trys kandidatai – du Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos ir viena konservatorių atstovė – buvo išrinkti į Seimą jau pirmajame ture.

Spalio 30 d. VRK ketina patvirtinti galutinius Seimo rinkimų rezultatus. Lapkričio 3 d. naujiems parlamentarams planuojama įteikti Seimo nario pažymėjimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.